|

Marianne Gazze yolunda

Gazze ablukasını yarmak için İsveç’in Göteborg şehrinden geçen hafta yola çıkan ‘’Freedom Flotilla’’ya (Özgürlük Filosu) bağlı Marianne gemisi Kopenhag’a geldi. “Umarız Mavi Marmara’nın başına gelenleri yaşamayız” diyen kampanyanın basın sorumlusu Staffan Graner Türk kuruluşlarıyla birlikte hareket ettiklerini açıkladı.

Yeni Şafak
04:00 - 16/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:04 - 15/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

Filistin'e uygulanan ambargoyu delmek için mücadele veren yardım derneklerinin katılımıyla kurulan ''Ship to Gaza'' kampanyasıyla yola çıkan Marianne adlı gemi Kopenhag'a vardı. Danimarka Sosyalist Halk Partisi Milletvekili Özlem Çekiç'in yanı sıra Norveç, İsveç ve Danimarka'dan siyasiler, sanatçılar ve aktivistlerin de aralarında bulunduğu 13 kişilik filo, İslands Brygge limanında bekleyen coşkulu kalabalık tarafından karşılandı. Özlem Çekiç, ''Bu gemi Gazze'ye gitmeyi planlıyor. Avrupa'da birçok yerde duracak ve milletvekillerinin de katılımıyla Gazze'nin yaşadığı ambargo altındaki hayata dikkati çekecek'' diye konuştu.



BASKI KURMAK LAZIM


Delegasyonda yer alan Danimarka Sosyalist Halk Partisi Milletvekili Trine Mark da Danimarka'nın ve daha birçok ülkenin Filistin'i tanıyarak, İsrail üzerinde baskı kurması gerektiğini savundu. Danimarka'nın Birlik Listesi (Enhedslisten) partisinden Rosa Lund ise 40 Gazzeli ile koşma fırsatı bulduğunu belirterek, bunların hepsinin ilk defa Gazze dışına çıkmalarına ve o kadar küçük bir yerde 1,5 milyon kişinin yaşamasına rağmen hepsinin kendisinden hızlı koşmasına şaşırdığını dile getirdi. Ship to Gaza'nın basın sorumlusu Staffan Graner 2012'de Gazze'ye yine gemiyle gittiklerini hatırlatarak, 2014 yazındaki İsrail saldırılarından sonra bu yaz yeniden Gazze'ye gitmeye karar verdiklerini söyledi.



TÜRKLERLE ORTAK HAREKET


Gemideki yardım malzemelerinin sembolik olduğunu dile getiren Graner, İsrail'e insan hakları ve uluslararası hukukun yanı sıra Gazzelilere halkların dayanışmasını götüreceklerinin altını çizdi. Graner, şöyle devam etti: “ Biz uluslararası bir hareketiz. Belirtmeliyim ki, Türkiye'nin ve Türkiye halkının Filistinlilere çok büyük yardımları oluyor. Biz de birçok Türk kuruluşuyla birlikte hareket ediyoruz. Mavi Marmara katliamında birçok kişi hayatını kaybettikten sonra Avrupa genelinde birlik olup beraber hareket etmeye başladık. Umarız Mavi Marmara'nın başına gelenleri yaşamayız.''



#Freedom Flotilla
#Özgürlük Filosu
#Marianne gemisi
9 yıl önce