|

Mavi Marmara yeniden UCM'de

Uluslararası Ceza Mahkemesi, savcılığının dosya üzerinden soruşturmaya devam etmeme kararı vermesini doğru bulmayarak Mavi Marmara dosyasını yeniden açmaya karar verdi.

Yeni Şafak
18:30 - 5/05/2015 Salı
Güncelleme: 15:35 - 5/05/2015 Salı
Diğer

Gazze'ye yardım götürürken İsrail'in saldırısına uğrayan Mavi Marmara gemisinde 10 kişinin ölümü ve onlarca kişinin de yaralanmasıyla ilgili soruşturma, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yeniden açılıyor. TimeTürk'te yer alan habere göre, UCM Savcılığının İsrail'in savaş suçu işlediğini tespit etmesine rağmen 'yetkisiz' olduğu gerekçesiyle devam etmeme kararı aldığı dosyada, başvurucu Komor Devleti avukatlarının itirazı haklı bulundu. UCM'nin ön büro mahkemesi, UCM savcılığının dosya üzerinden soruşturmaya devam etmeme kararı vermesini doğru bulmadı. Mağdur ve tanıkların dinlenmesi ve tüm delillerin toplanması gerektiğini, ancak bundan sonra bir karar verilebileceğini bildirdi. Bu kararla İsrail "savaş suçu" işlediği iddiasıyla UCM'de yeniden ön soruşturma geçirecek.



UCM savcılığı önceki kararında suçun unsurlarının oluştuğunu ancak, UCM'nin yetki sahasına girecek kadar bir ağırlığın olmadığını belirterek dosyayı geri çevirmişti. Komor Devleti avukatları ise Roma Sözleşmesi çerçevesinde UCM savcılarının haksız ve hukuka aykırı bir karar verdiği gereçesiyle itiraz etmişti. UCM'nin ön mahkemesine yapılan itiraz sonuçlandı. UCM'nin 3 kişilik heyetten oluşan ön büro mahkemesi, UCM savcılığının kararını yeniden inceledi. Avukatların talebini uygun buldu. Böylece Mavi Marmara gemisindeki mağdurlar UCM'de bizzat dinlenecek ve deliller yeniden toplanacak. İsrail'in saldırısıyla ilgili adli raporlar, BM raporları gibi inceleme dosyaları UCM tarafından incelenecek. Bu kararla İsrail'in uluslararası ceza yargısı karşısında sanık olma ihtimali yeniden ve ortaya çıktı.



#Lahey
#Mavi Marmara
#UCM
9 yıl önce