|

Nazi zihniyeti

Avrupa’da esen “hoşgörüsüzlük” dalgası korkutucu boyutlara ulaştı. Amerikalı ünlü şarkıcı Madonna, Avrupa ve Fransa’daki atmosferin kendisine Nazi Almanyası’nı hatırlattığını belirtti. Fransa’da bir basketbolcu, “Ben Charlie değilim” tweetini RT yaptığı için takımdan çıkarıldı. Kanada’da bir hakim başörtüsünü çıkarmayan kadının davasına bakmadı.

Yeni Şafak
04:00 - 28/02/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:03 - 27/02/2015 Cuma
Diğer
Avrupa’daki atmosfer korkutucu boyutta

Batı’daki ırkçılık, Charlie Hebdo dergisine yapılan baskın sonrası hızla tırmanışa geçerken, Amerikalı ünlü şarkıcı Madonna, daha önce aşırı sağ oyların artması nedeniyle eleştirdiği Fransa ve Avrupa’ya bir kez daha tepki gösterdi. Fransız Europe 1 radyosuna konuşan Madonna, Fransa’nın farklı olana hoşgörüsünü tamamen yitirdiğini söylerken, Avrupa ve Fransa’daki atmosferin kendisine Nazi Almanyası dönemini hatırlattığını belirtti. Fransa’da iki yıl önce verdiği bir konser sırasında aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin (FN) yükselişinden bahsederken “Avrupa’daki atmosfer korkutucu” yorumunun hala geçerli olup olmadığı sorusuna cevap veren Madonna, sözlerinin hâlâ güncelliğini koruduğunu söyledi. 

ANLAYIŞ KAYBOLDU

Fransa’nın bir zamanlar sığınmacılara kucak açan, sanatçılar yetiştiren bir ülke olduğunu vurgulayan Madonna, bugün bu anlayışın tamamen kaybolduğunu dile getirdi. Madonna, “Fransa’daki hoşgörüsüzlük korkutucu. Aslında bu sadece Fransa’nın değil tüm Avrupa’nın sorunu ama en çok Fransa’yı ilgilendiriyor” dedi. Ünlü pop yıldızı 2012’de verdiği bir konserde “Nobody Knows Me” adlı şarkısını söylerken izleyicilere aralarında Amerikalı siyasetçi Sarah Palin, Çinli lider Hu Cintao ve Fransa’daki aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen’in görüntülerinin bulunduğu bir video gösterilmişti. Videoda, Le Pen’in yüzünde gamalı haç yansıtılmıştı. 

Bu RT için takımdan attılar

Yabancı ve İslam karşıtları, “ifade özgürlüğü” bahanesine sarılarak kendilerinden olmayana hakaret etme “hakkına” sahip olurken, aynı müsamahanın farklı düşününen insanlara gösterilmemesi dikkat çekiyor. Fransa’da Rouen Basketbol Takımı’nın pivotu Akin Akingbala, “Ben Charlie değilim” tweetini retweet yaptığı gerekçesiyle takımdan gönderildi. Rouen kentindeki SPO Rouen basketbol takımının pivotu Akingbala’nın Belçikalı bir aktivistin “Ben Charlie değilim, ben polis Ahmed’im. Charlie benim dinimle dalga geçti ama ben onu korurken öldüm” tweetini retweetlediği için takımdan kovulduğu ortaya çıktı.

HRİSTİYAN BASKETBOLCU

Akingbala’nın avukatı Romuald Palao, müvekkilinin “çok basit bir nedenle” işine sonra verildiğini belirterek takımı Charlie Hebdo saldırılarından “nemalanmaya” çalışmakla suçladı.

İş mahkemesine başvurduklarını ve davanın haziranda sonuçlanacağını ifade eden Palao, müvekkilinin retweet yaptığı için işine son verilmesinin hukuken hiçbir karşılığının olmadığını dile getirdi. Palao, Akingbala’nın Hristiyan inancına sahip olduğunun da altını çizerek, müvekkilinin sadece “İfade özgürlüğü için canını veren Müslüman polisi de unutmayın” demek istediğini aktardı. 

Başörtülü kadının davası görülmedi 

ABD, Abercrombie&Fitch giyim mağazasının, iş başvurusu yapan Müslüman bir genç kızı, “başörtülü olmasını” gerekçe göstererek işe almaması nedeniyle açılan davayı tartışırken, bu kez Kanada’da bir hakim başörtülü kadının davasına bakmadı. Quebec Eyalet Mahkemesi hakimi Eliana Marengo, duruşmada davalı Müslüman kadın Rania el-Alloul’dan başörtüsünü çıkarmasını istedi. Mahkeme salonlarının “laik” mekanlar olduğunu savunan hakim Marengo, mahkemelerde “hakimin karşısına düzgün bir kıyafetle, şapkasız ve güneş gözlüğü olmadan çıkılması” kuralı bulunduğunu söyledi ve başörtüsünün de bu kapsamda olduğunu iddia etti.

KANADALI HİSSETMEDİM

Davalı Müslüman kadına, duruşmaya devam etmek için iki seçenek sunan hakim Marengo, bunlardan birinin başörtüsünü çıkarmak, diğerinin de avukat tutarak duruşmalara onu göndermek olduğunu ifade etti. Davalı kadın, avukat tutacak parası olmadığını, başörtüsünü de dini inancı nedeniyle çıkarmayacağını belirterek, isteği reddetti. Bunun üzerine hakim, duruşmaya devam etmedi. Rania el-Alloul, “Hakimin söyledikleri ve kararından sonra artık Kanadalı olmadığımı hissettim. Bu hakimin mahkemedeki tutumu beni korkuttu" dedi.
#ırkçılık
#Charlie Hebdo
#Madonna
9 yıl önce