|

Nükleer satranç

İsviçre’nin Lozan kentinde uykusuz yürütülen nükleer müzakerelerin son turunda tarafların anlaşmaya yakın oldukları ileri sürülse de yaptırımların detayı ve İran’ın gelecekteki nükleer kapasitesi gibi hayati konularda uzlaşma sağlanamadı.

Yeni Şafak
04:00 - 2/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:38 - 1/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Officials wait for a meeting with officials from P5+1, the European Union and Iran at the Beau Rivage Palace Hotel in Lausanne March 31, 2015.  REUTERS/Brendan Smialowski/Pool
Officials wait for a meeting with officials from P5+1, the European Union and Iran at the Beau Rivage Palace Hotel in Lausanne March 31, 2015. REUTERS/Brendan Smialowski/Pool

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Lozan kentinde 15 Mart'tan beri görüşülen çerçeve anlaşmasında yaptırım konusunun çözüme bağlandığı ileri sürüldü. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve nükleer müzakereci Hamid Baidinejad, ülkesine yaptırım konusunun çözüme kavuşturulduğunu öne sürerek, “Ancak yaptırımlarla alakalı olan henüz çözüme kavuşmamış, müzakere edilen bazı konular mevcut” dedi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Abbas Arakçi de “Anlaşmanın ilk adımı olarak İran ekonomisi, mali ve bankacılık sistemi ve petrolüne uygulanan yaptırımların kaldırılması konusunda ısrarcıyız” dedi.



DAHA ÇOK YOL VAR


Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da dün müzakerelerden ayrıldı. Gerektiğinde geri dönebileceklerini söyleyen Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, “Müzakerelerde ilerleme sağladık, ancak bu ilerleme hemen sonuca ulaşacak yeterlilikte değil” derken, Lavrov, tarafların bütün ana konularda anlaşmaya vardığını iddia etti. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise uykusuz devam eden görüşmelerde kapsamlı bir mutabakata vardıklarını ancak bazı önemli konular üzerinde hala çalışılması gerektiğini söyledi.



'ŞEYTAN AYRINTIDA GİZLİDİR'


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, taraflar arasında 'tüm kilit noktalarda' anlaşmaya varıldığını öne sürmekle beraber, “Haziran ayı sonuna kadar anlaşmanın teknik detayları hazırlanacak. Ancak bilindiği gibi, şeytan ayrıntıda gizlidir” dedi. Amerikalı yetkililer ise anlaşmaya varıldığı iddialarını redderek uzlaşmaya varılmayan pek çok nokta olduğunu savundu. Hedeflenen ortak mutabakata varılsa bile tarafların 3 ay daha görüşmelere yeni bir aşamada devam edeceği belirtiliyor.


#Nükleer
#Laurent Fabius
#iran
#birleşmiş milletler
9 yıl önce