|

Ortak kara operasyonu

Arap Birliği zirvesinden Yemen’e ortak kara harekatı yapılacağının sinyali verildi. Liderler 'ortak Arap gücü'nün gerekliliğinden bahsederken Suudi Arabistan Kralı Selman ise Yemen’de Husilere yönelik operasyonun amacına ulaşana dek süreceğini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 29/03/2015 Pazar
Güncelleme: 20:12 - 28/03/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Yemen'e düzenlenen operasyon ve 'ortak Arap ordusu' gündemiyle dün Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinde toplanan Arap Birliği zirvesinden Husilere yönelik kara operasyonun işaretleri verildi. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi, Yemen Cumhurbaşkanı Devlet Başkanı Abrabbuh Mansur Hadi ve Mısır'daki cunta lideri Abdülfettah Sisi yaptıkları konuşmalarda, ortak Arap gücünün kurulması gerektiğine değindi.



Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz ise Yemen'de İran destekli Husilerin yarattığı siyasi ve askeri krizin ardından 10 ülkeden oluşan Koalisyon'un başlattığı 'Kararlık Fırtınası' adlı askeri operasyonun ülkede barış ve güvenlik geri gelene kadar süreceğini belirtti.



KRAL'DAN İRAN'A ÇAĞRI


Bu sözleriyle “kara harekatı” seçeneğinin masada olduğuna işaret eden Kral Selman, Yemen'de Husilerin darbe girişimini kınarken, ülkedeki tüm siyasi taraflara 'istikrarı gerçekleştirmek amacıyla diyalog kurması' için Riyad'ın kapılarının açık olduğunu ifade etti. Kral Selman, İran'a da Arap ülkeleriyle 'bölgedeki krizleri çözmek için olumlu işbirliği' kurması için çağrıda bulundu. Yemen Devlet Başkanı Abrabbuh Mansur Hadi de, Husilere karşı başlatılan operasyonun Arap Birliği, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) anlaşması ve BM'nin de kanunlarına göre gerçekleştiğinin altını çizdi.



TESLİM OLANA KADAR


Hadi, “Çeteler, daha önce İran'ın kendilerine devlete karşı savaşmaları için verdiği ve ele geçirdikleri silahları teslim edene, işgal ettikleri bütün kurum ve bölgelerden çekilip, teslim olana kadar operasyon devam etmeli” dedi.



Nasrallah Suudileri hedef aldı


Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun düzenlediği saldırının gerçek sebebinin, “Suud ailesinin Yemen'deki nüfuzunu kaybetmesi” olduğunu öne sürdü. Nasrallah, yaptığı televizyon konuşmasında, “Ne oldu da Araplar bu kadar gözü pek oldular. Cumhurbaşkanlığının Hadi'ye iade edilmesi bahanesi, Yemen'e savaş açmak için yeterli bir sebep mi? İsrail hiçbir zaman Suudi Arabistanlı yöneticilerin ve onların yandaşlarının gözünde böyle bir operasyonu gerektirecek tehdidi oluşturmadı” dedi.



Yaşasın Kral gösterileri


Yemen'in Taiz kentinde, Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan “Kararlılık Fırtınası” operasyonuna destek gösterisi düzenlendi. Eylemde koalisyonun Sana ve diğer kentlerdeki Husi hedeflere yönelik saldırılarını destekleyen sloganlar atıldı.Suudi Arabistan bayrakları ile Kral Selman bin Abdulaziz'in fotoğraflarının taşındığı gösteride, Husilerin Taiz'de ilerleyişi protesto edildi. Yemen'in orta kesimindeki İbb kentinde de yüzlerce kişi operasyona destek gösterisi düzenledi.



Deylemi bombardımanı


“Kararlılık Fırtınası” operasyonu çerçevesinde, önceki gece düzenlenen hava saldırılarında, Yemen'in başkenti Sana'daki Deylemi askeri üssü, 1. zırhlı tümen, havacılık tugayları karargahı, havacılık fakültesindeki uçaksavarlar, silah depoları ve özel kuvvetlerin hedef alındığı bildirildi. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, hava saldırılarında başkent Sana'daki ed-Deylemi askeri üssü, 1. zırhlı tümen, Fec Attan bölgesindeki havacılık tugayları karargahı, havacılık fakültesindeki uçaksavarlar, Nakam Dağı'ndaki silah depoları ve özel kuvvetler hedef alındı. Görgü tanıkları, saldırıların ardından Nakam ve Fec Attan'daki silah depolarından alevlerin yükseldiğini aktardı. Başkent Sana ise elektriklerin kesilmesiyle karanlığa boğuldu.



Suudi jetinde teknik arıza


Suudi Arabistan resmi haber ajansı (SPA) savunma bakanlığından bir yetkiliye dayandırarak verdiği haberinde, Suudi Arabistan'a ait F-15S tipi bir savaş uçağının Kızıldeniz üzerinde uçuşu sırasında teknik arıza sonucu düştüğünü pilotların paraşütle atlayarak kurtulduğunu belirtti.





#Suudi Arabistan
#Yemen
#operasyon
9 yıl önce