|

Pes etti

Kafkaslar'da dördüncü gününe giren savaşta Gürcistan yönetimi koşulsuz ateşkes çağrısında bulundu. Ancak Rusya, Osetya'dan tamamen çekilmesi halinde Gürcistan'la masaya oturacağını açıkladı

00:00 - 11/08/2008 Pazartesi
Güncelleme: 01:39 - 11/08/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Pes etti
Pes etti

Kafkaslar'daki Rusya-Gürcistan savaşı 3 bini bulan ölü sayısıyla birlikte 4. gününe girdi. Güney Osetya'daki Gürcü birliklerini vuran Rus savaş uçakları dün de Gürcistan'ın batısını bombalamaya başladı. Rusya savaş gemileri Gürcistan'ın Karadeniz kıyılarını abluka altına alırken, Abhazya yakınındaki Zugdidi'ne de saldırı düzenledi. Gürcü yönetimi, 15 kentinin bombalandığını belirterek operasyonları bitirme çağrısında bulundu. Moskova yönetimi ise Gürcistan'ın isteğine karşılık Osetya'dan çekilmesini şart koştu.



RUSYA, ÇEKİL ŞARTI KOŞTU

Önceki günden itibaren G. Osetya'nın başkenti Tshinvali'den çekilmeye başlayan Gürcistan dün bölgeden tamamen çekildi. Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Tiflis'teki Rusya Büyükelçiliği'ne gönderdiği mektupta 10 Ağustos itibariyle askeri operasyonlara son verdiğini ve ateşkes müzakerelerine hazır olduğunu belirtti. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev Gürcistan askerlerinin koşulsuz geri çekilmelerini istedi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin, “Görüşmelere başlamamız için Gürcü yönetimi 1992 yılında imzalanan Moskova sözleşmesine uygun şekilde Osetya topraklarındaki kuvvetlerini derhal geri çekmesi ve bir daha güç kullanmama yükümlülüğünü içeren sözleşmeyi imzalaması gerekiyor" dedi.

Rusya'nın BM temsilcisi Büyükelçi Viktor Çurkin de, "Savaşa bir son vermeye hazır olduğumuzu, güçlerimizi geri çekeceğimizi ve güç kullanmama yönünde bağlayıcılığı olan bir anlaşmayı imzalamaya hazır olduğumuzu net bir şekilde belirtelim" dedi.


ABHAZYA'DAN SEFERBERLİK

Bu arada, Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgelerinden olan ve G. Osetya'yı destekleyen Abhazya askeri seferberlik ilan etti. Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Karasin, Karadeniz'deki Rus savaş gemilerinin Gürcistan limanlarından yapılan petrol sevkiyatını engelleme planının olmadığını söyledi. Gürcistan bağımsızlık isteyen özerk bölge Osetya'da hakimiyet kurmak için 5 gün önce operasyon başlatmış, Rusya da Gürcistan'a operasyon başlatmıştı. TİFLİS / MOSKOVA



3 bine yakın ölünün çoğu Rus

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin, Gürcistan'ın Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye düzenlediği saldırıdan dolayı iki binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Ancak bazı Rus kaynakları ölü sayısının 3 bini bulduğunu ifade ediyor. Karasin, “Hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğu Osetyalı Rus vatandaşıydı” dedi. Tshinvali ve civar köylerden 30 binden fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirten Karasin, “Gürcistan yönetiminin sergilediği bu sorumsuzca davranış yüzünden tüm kredisini tükettiği” görüşünü dile getirdi. Rusya tarafından bombalanan Gürcistan'ın Gori kentinde vatandaşların evlerini terk ettikleri belirtilirken Rus savaş uçaklarınca atılan 3 bombanın, Tiflis havaalanı yakınındaki 31'inci uçak fabrikasını vurduğu açıklandı. Ruslar, bir Gürcü savaş gemisini de batırdığını duyurdu.



Abhazlar da savaşa girdi

Askeri seferberlik ilan eden Abhazya, 'Gürcistan tarafından bir direniş olursa daha da ileri gitmeye hazırız' açıklamasında bulundu.




16 yıl önce