|

'Suriye'de ateşkese ulaşılmasını istemeyenler var'

Kazakistan'daki Suriye konulu toplantıya katılan muhalefetin sözcüsü Yahya el-Aridi, görüşmelerde Suriye genelinde gerçek bir ateşkese varmak konusunda tarafların görüş ve yöntemlerini geliştirmelerinin istendiğini söyledi. Aridi, İran'ı ima ederek, "Ateşkese ulaşılmasını istemeyenler var" diye konuştu.

Yeni Şafak
20:32 - 23/01/2017 Pazartesi
Güncelleme: 20:48 - 23/01/2017 Pazartesi
AA

Muhaliflerin görüşmeleri tamamladığı ilk gününün bitiminde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aridi, açılış konuşmalarının ardından muhalefet heyetinin Türkiye, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinden oluşan ortak heyetle bir araya geldiğini söyledi.



Aridi, “Muhalifler, Türkiye, Rusya ve BM ortak heyetiyle çok verimli bir görüşme yaptı. Ülke genelinde gerçek, doğrulanabilir bir ateşkese varmak konusunda tarafların görüş ve yöntemlerini geliştimeleri istendi." dedi.



Ablukaların kaldırılması ve siyasi mahkumların serbest bırakılmasının da görüşüldüğünü aktaran Aridi, “Toplantının ürünü iyi olursa, BM Güvenlik Konseyi kararları ve Cenevre Bildirisi çerçevesinde gerçek bir siyasi çözümün önü açılabilir." ifadelerini kullandı.



Aridi, görüşmelerin ana gündeminin ateşkesin kalıcı hale getirilmesi olduğunu vurgulayarak, “Tarafların ateşkesin uygulanmasını sağlayacak bir mekanizma üzerinde görüştüklerini varsayıyoruz." diye konuştu





“İyi niyet olmasaydı kimse buraya gelmezdi." diyen Aridi, İran'ı ima ederek, “Ateşkese ulaşılmasını istemeyenler var. Projeleri henüz tamamlanmadı. Direkt ya da dolaylı olarak bozmaya çalışıyorlar." dedi.



Aridi, iki saat önce Suriye'de birçok bölgenin (rejim güçlerince) bombalandığını hatırlatarak, “Hedefe ulaşılırsa toplantı uzamaz. Ne kadar erken ateşkes sağlanırsa, o kadar iyidir. En büyük engel oyunbozanlar." değerlendirmesini yaptı.



Aridi, görüşmelerin yarın 22.00-23.00 sularında sona ermesini beklediğini kaydetti.



Astana'daki Rixos Otel'de gerçekleşen görüşmelerde, Rusya ve Birleşmiş Milletler heyetleri muhaliflerin taleplerini rejimle müzakere etmeyi sürdürüyor.



Türkiye, İran ve ABD heyetleri de görüşmelerde muhaliflerin ve rejimin masaya koyduğu talepler üzerinde çalışmaya devam ediyor.



#Astana
#Ateşkes
#Suriye
#İran
7 yıl önce