|

Suudi Arabistan’da kritik atamalar

Suudi Arabistan’da üst düzey görevlerde revizyona gidildi. Suud Kralı Selman tarafından imzalanarak hemen yürürlüğe giren 40’tan fazla kararname ile önemli değişiklikler hayata geçti. Selman'ın iki oğlunu Washington Büyükelçiliği ve enerjiden sorumlu bakanlık gibi kritik konumlara ataması dikkat çekti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/04/2017 Pazartesi
Güncelleme: 06:43 - 24/04/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Suudi Arabistan’da kritik atamalar
Suudi Arabistan’da kritik atamalar

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz tarafından imzalanan, ülkenin Washington Büyükelçisi, İstihbarat Başkan Yardımcısı, Kara Kuvvetleri Komutanı ve bazı bakanların görevlerinden alınarak, yerlerine yeni atamaların yapıldığı 40’tan fazla kraliyet kararnamesi yayımlandı. Devletin kritik kademelerinde yapılan değişimin, ABD Savunma Bakanı James Mattis’in ülkeye ziyaretinden birkaç gün sonraya denk gelmesi dikkat çekti. Kritik kararnameler ile ilgili dikkat çeken diğer bir nokta ise, Selman ailesinin ülkenin kritik mevkilerinde hakimiyetini pekiştirmesi oldu. Suudi Arabistan’da Kraliyet Divanı tarafından ilan edilen kararlar, yayımlanma tarihinden itibaren yürürlüğe giriyor.

WASHINGTON’A GÜVENİLİR İSİM

Kraliyet Divanından yapılan yazılı açıklamaya göre, Kral Selman’ın iki oğlu, yeni kararnameyle üst düzey, kilit görevlere atandı. Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Abdullah bin Faysal görevinden alınarak yerine Emir Halid bin Selman bin Abdulaziz getirildi. Emir Abdulaziz bin Selman ise Enerjiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı. Yeni Washington Büyükelçisi olarak atanan Halid bin Selman, aynı zamanda bir F-15 pilotu ve DEAŞ karşıtı koalisyonun operasyonlarına aktif katılmış bir isim. Selman’ın öz oğlunu Washington’a büyükelçi olarak ataması Trump yönetimi ile ilişkileri aracısız ve güvenilir bir hatta yürütmek istemesi olarak değerlendiriliyor.

GÜVENLİK YAPISINDA DEĞİŞİM

Suud Kralı Selman yayınladığı kararnameler ile ülkenin güvenlik yapısında da önemli değişimlere gitti. Selman, ülkede Güvenlik Konseyinin kurulmasına ve başkanlığına da Muhammed Gafili’nin getirilmesine karar verdi. Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Aid bin Avad bin Aid Eş-Şelevi görevinden alınarak Savunma Bakanlığı Müsteşarlığına atandı. Görev süresi dolan İstihbarat Başkan Yardımcısının yerine ise Koalisyon Sözcüsü Ahmed Hasan Asiri getirildi.

ÖNEMLİ DEĞİŞİMLER

Suudi Arabistan protokolünde önemli yere sahip Kültür ve Enformasyon Bakanı Adil Tureyfi görevinden alınarak, yerine Avad bin Salih el-Avad atandı. Öte yandan, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği, Yatırım Genel Sekreterliği, Meteoroloji ve Çevre Güvenliği Genel Sekreterliği, Gümrük Genel Müdürlüğü, Belediyeler Bakanlığı ile birlikte birçok emirliğe ilk kez “emirlik yardımcısı” statüsünde atama gerçekleştirildi.


Dönüm noktası ziyaret

Mart ayında, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman, Washington’a bir ziyaret gerçekleştirmiş, başta Başkan Donald Trump olmak üzere, üst düzey görüşmeler gerçekleştirmişti. Suud basınında Muhammed bin Selman’ın ziyareti, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni baştan ele alınması (reset) için bir fırsat olarak değerlendirilmişti. Üst düzey bir Suudi yetkili ziyareti, Obama döneminde iki ülke arasında yaşanan gerilim sonrası “ilişkilerde bir dönüm noktası” olarak nitelendirmişti.

#Suudi Arabistan
#Donald Trump
#Selman bin Abdulaziz
7 yıl önce