|

Taliban Afganistan'ı asla ele geçiremeyecek

Afganistan Ulusal Meclis Başkanı İbrahimi: "Seçim süreci usulsüzlük nedeniyle sekteye uğradı. Afganistan'daki devlet başkanlığı seçimlerinden sonra kurulan ulusal birlik hükümeti anayasaya aykırıdır" açıklamasında bulunurken, "Taliban'ın Afganistan'ı yeniden ele geçirmesi bir hayal. Bu asla gerçekleşmeyecek" dedi.

Yeni Şafak
12:21 - 24/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 10:34 - 24/01/2015 Cumartesi
AA
Afganistan Ulusal Meclis Başkanı Abdurrauf İbrahimi, Afganistan'da 14 Haziran'da yapılan devlet başkanlığı seçimlerinden sonra kurulan ulusal birlik hükümetinin bu ülkenin anayasasına aykırı olduğunu söyledi.


İstanbul'da 10'uncusu düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) toplantısına katılmak için Türkiye'ye gelen İbrahimi, Afganistan'daki son gelişmeleri ve yeni hükümetin kurulmasını değerlendirdi.


İbrahimi, "2014'teki devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunun ardından iktidara gelen Muhammed Eşref Gani'nin rakibi olan Abdullah Abdullah ile iktidarı paylaşmaları ve ulusal birlik hükümeti kurulması, ülkenin anayasasına tamamen aykırıdır" dedi.


Devlet başkanlığı seçiminin ülkenin anayasasına göre yapıldığını ve sürecin Afgan halkının demokratik hakkı olduğunu belirten İbrahimi, "Ancak seçimlere hile karıştığı iddia ve tartışmaları, seçimden beklentileri olan Afgan halkını memnun etmedi" diye konuştu.


İbrahimi, seçim sürecinin sona ermesi ile Afgan halkının, ülke tarihinde ilk defa seçilmiş bir devlet başkanının, yine seçilmiş başka bir kişiye koltuğunu devretmesine şahit olduğunu hatırlattı.


Meclis Başkanı İbrahimi, "Halk her türlü riski göze alarak sandık başına gitti. Sandığa gidip oy kullandıkları için Taliban tarafından kimilerinin kolları ve parmakları kesildi. َAncak seçimin sonuçlarının açıklanması usulsüzlükler nedeniyle sekteye uğradı. Ülke çıkmaz bir yola girdi. Seçim krizi ve yaşanan gelişmelerin ardından Afganistan anayasası açık bir şekilde çiğnendi" ifadesini kullandı.


"Ulusal birlik hükümeti kaos için kuruldu"


Abdurrauf İbrahimi, seçim sonuçlarının ülkede gerilime yol açtığını belirterek, "Ülkenin kaosa sürüklenmemesi ve geleceğinin şekillenmesi için ABD Başkanı Barack Obama, Dışişleri Başkanı John Kerry ve Birleşmiş Milletler yetkililerinin girişimleriyle seçim sonuçlarına itiraz eden ve şu anki İcra Başkanı Abdullah Abdullah, Devlet Başkanı Eşref Gani ile ulusal birlik hükümeti kurulması konusunda anlaşmaya vardı" hatırlatmasını yaptı.


Bu sürecin ardından geçen hafta ulusal birlik hükümetinin yeni kabinesinin kurulması için 25 bakanlığın 24'ü için adayları, istihbarat başkanı ve Merkez Bankası başkan adaylarının isimlerinin güvenoyu için Afganistan meclisine sunulduğunu anımsatan İbrahimi, şöyle devam etti:


"Meclis kendi işlevi çerçevesinde ve iç tüzüğü gereği, ulusal birlik hükümetinin 25 kabine adayını incelemeye aldı. Meclis tarafından söz konusu bakan adaylarının geçmişi, eğitim seviyesi ve kimliklerinin değerlendirilmesi ile ilgili yeni bir karar onaylandı. Bu karara göre, Afganistan’ın yanı sıra başka bir ülkenin vatandaşlığına sahip adaylara güvenoyu verilmeyecek."


Meclis Başkanı İbrahimi, "Adaylardan yedisinin Afganistan dışında başka ülkelerin vatandaşı oldukları tespit edildi. Bunlar Meclis tarafından reddedildi. Hükümetin başka kişileri aday göstermesi gerekiyor" bilgisini verdi.


Adayların özgeçmişlerinin incelenmesinin ardından meclise davet edileceklerini belirten İbrahimi, "Adayların plan ve planını uygulamadı. Adaylar kolayca güvenoyu alamayacak. Sıkı bir incelemeden sonrarojelerini dikkate alacağız. Geçmişte çok sıkıntılar yaşadık. Hiçbir bakan mecliste söz verdiği p güvenoyu vereceğiz" şeklinde konuştu.


"NATO'nun çekilmesi büyük bir başarıdır"


NATO’nun savaş misyonunun 31 Aralık 2014'te sona ermesi ve ülkeden çekilmelerini büyük bir başarı olarak nitelendiren İbrahimi, Afganistan'ın geçmişteki kara günlere bir daha asla geri dönmeyeceğini vurguladı.


İbrahimi, "Afganistan artık güçlü bir orduya sahip. Ülkenin ulusal egemenliğini ve bağımsızlığını koruyabildi ve sonsuza kadar koruyabilecektir. Afgan güvenlik güçleri, Afgan halkı için büyük bir gurur kaynağıdır. Taliban bu güçlü orduya karşı savaşamaz. Taliban'ın Afganistan'ı yeniden ele geçirmesi bir hayal. Bu asla gerçekleşmeyecek" dedi.


Afganistan'da devlet başkanlığı seçimi, 14 Haziran'da yapılmış, eylül ayında eski Maliye Bakanı ve bir dönem Dünya Bankası'nda çalışmış Eşref Gani'nin seçimi kazandığı açıklanmıştı. 


Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani 12 Ocak'ta, seçimle iktidara gelmesinden 110 gün sonra yeni kabine için 24 bakan adayı ile istihbarat şefi ve Merkez Bankası başkan adaylarını güvenoyu için ülkenin ulusal meclisine sunmuştu. Güven oylaması henüz yapılmadı.
#Afganistan
#Afganistan Ulusal Meclis Başkanı Abdul Rauf İbrahimi
#ulusal birlik hükümeti
#Afganistan devlet başkanlığı seçimleri
#Taliban
#NATO
#kabine
9 yıl önce