|

Tarih özürlü

Başkanlık seçimi öncesi tüm milliyetçi kozlarını kullanan Sarkozy bu kez de Cezayir savaşı sırasında Fransa'nın uyguladığı katliamlardan ötürü pişmanlık duymadıklarını, o dönem Fransız ordusuna destek veren Müslümanların sömürgecilik kurbanı olduklarını söyledi.

Dış Haberler
00:00 - 10/03/2012 Cumartesi
Güncelleme: 03:32 - 10/03/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Tarih  özürlü
Tarih özürlü

Cezayir'in Fransa'ya karşı bağımsızlık mücadelesi verdiği yıllarda Fransız ordusunun yanında yer alan, bağımsızlık ilan edildikten sonra Fransa'ya göç etmek zorunda bırakılan Cezayirliler (Harki) için dün ülkenin Nice kentinde bir anma töreni düzenlendi. Harkiler Fransa'ya göç ettikten sonra hiçbir zaman Paris rejimi tarafından 'ödüllendirilmemiş” aksine yakın geçmişe kadar hayatları yoksulluk ve dışlanmışlıkla mücadele içinde geçmişti. Çoğu Müslüman olan Harkilerin torunları, Fransa'da Müslüman karşıtlığına ve ayrımcılığa karşı mücadeleyi başlatan nesli temsil ediyor aynı zamanda. Harkiler hala geçmişte çekilen acılardan ötürü bir özür bekliyor. Dünkü törene Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de katıldı ancak tören öncesi verdiği demeç Fransa'nın sömürgeci geçmişinden pek de ders almadığını ortaya koydu. Sarkozy Cezayir'de yaşananlardan ötürü pişmanlık duymadıklarını söyledi.

1999'A KADAR 'CEZAYİR OLAYLARI'

Nice-Matin gazetesine konuşan Sarkozy, Cezayir savaşı sırasında “dehşet verici” olayların yaşandığını, ancak Fransa'nın bu olaylardan ötürü “sorumlu tutulamayacağını” ve bu savaş için “pişmanlık duymasının” söz konusu olmadığını söyledi. Sarkozy, Harkilerin sömürgecilik döneminin sona ermesinin “kurbanları” olduğunu dile getirerek şu ifadeleri kullandı: “Fransa'nın sorumluluğu nedir? Sömürgeci güç olmuş olmak mı veya tüm sömürgeci güçlerin yapmak zorunda kaldıkları gibi Cezayir'de sömürgeciliğin son bulması sürecini kabul etmiş olmak mı? Fransa her şeyin veya tersinin sorumlusu olamaz. Fransa tarihini üstlenir, bu kadar” Cezayir Savaşı 1954'te başlamış ve 18 Mart 1962'de Cezayir'in bağımsızlığını ilanıyla sona ermişti. Fransa 1999'a kadar Cezayir Savaşı'nı “Cezayir olayları” olarak tanımlıyordu.





12 yıl önce