|

Tikrit harbi

Aşiret milisleri ve Şii gönüllülerin de destek verdiği Irak ordusu, terör örgütü IŞİD’in kontrolündeki Tikrit kentini geri almak için büyük bir operasyon başlattı. Bazı bölgelerde militanların direniş göstermediği ve stratejik noktaların ele geçirildiği belirtiliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 3/03/2015 Salı
Güncelleme: 21:22 - 2/03/2015 Pazartesi
Diğer
Irak’ta geçtiğimiz yıl Musul’u işgal etmesiyle bir anda dünyanın dikkatini çeken Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Suriye’nin Kobani ilçesindeki mağlubiyetinin ardından kan kaybetmeye devam ediyor. Şii gönüllülerden oluşan El-Haşdu’ş-Şabi (Halk Topluluğu) destekli Irak güvenlik güçleri, IŞİD’in kontrolündeki Salahaddin vilayetinin merkezi Tikrit’i almak için önceki akşam büyük bir operasyona başlattı. 

STRATEJİK BAŞARI

Irak ordusunun, terör örgütü IŞİD’in kontrolündeki Tikrit kentini geri almak için başlattığı operasyonda, stratejik bazı noktaların kurtarıldığı bildirildi. Irak güvenlik güçleri, Tikrit’in güneyinde, IŞİD militanlarıyla girdiği çatışmada, örgütün kontrolündeki polis akademisi binasını ele geçirdi. Ordunun El-Kadisiye mahallesinde kontrolü sağladığı ve militanların Tikrit merkezine doğru geri çekildiği belirtildi. Salahaddin Valisi Raid el-Ceburi, “Irak Hava Kuvvetlerine ve koalisyon güçlerine ait uçaklar ile ‘Halk Topluluğu’ destekli güvenlik güçleri, IŞİD’in kontrolündeki Elbu Şevarib Köprüsü ile El-Hasani, Elbu eş-Şeyh Muhammed köylerini geri aldı. Tikrit’in güneyinde ilerleme kaydedildi.

ZAYIF DİRENİŞ

 Önceki akşam başlayan operasyonlar sırasında IŞİD militanları, güvenlik güçleri karşısında zayıf direniş gösterdi” dedi. Salahaddin Aşiret Meclisi Sözcüsü Mervan Naci ise, Şii gönüllülerden oluşan Halk Topluluğu ve aşiret milisleri destekli Irak güçlerinin, Tikrit’te IŞİD’e karşı yürüttüğü operasyonlar sırasında çıkan çatışmalarda, 3 askerin öldüğünü, 35’inin yaralandığını söyledi. Naci, operasyonlarda Tikrit’in Ed-Dor beldesindeki bir yerleşim yeri ile Et-Tın semtinde kontrolün sağlandığını da belirtti.

Koalisyondan hava desteği

Irak’ta IŞİD’in, 10 Haziran 2014 tarihinde Musul’u ve bazı bölgeleri ele geçirmesinin ardından ordu ile IŞİD arasında bazı kentlerde başlayan çatışmalar devam ediyor. Irak ordusu ile peşmerge güçleri, örgütün elindeki toprakları kurtarmak için operasyonlar düzenliyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de orduya havadan destek veriyor.

#Irak
#IŞİD
#Tikrit
9 yıl önce