|

Vatansız ve kimsesiz bir kış daha

Suriye’de 4. yılını doldurmak üzere olan savaş ağır bir yıkıma yol açarken tarihin en büyük göçlerinden birini de beraberinde getirdi. BM’nin son raporuna göre, 7,6 milyon kişi ülke içinde yerlerinden oldu. 3,2 milyon kişi diğer ülkelere kaçtı. Kış geldi. 12,2 milyon Suriyeli acil yardım bekliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 27/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:49 - 26/11/2014 Çarşamba
Diğer
Soğuk kış, bu yıl yine en çok vatansız Suriyeliler için zor geçecek. Birleşmiş Milletler (BM) Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, 12,2 milyon Suriyeli’nin, ülkede artan şiddet ve şartların kötüleşmesi nedeniyle yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Amos, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye ve Ürdün’den, Suriye’de muhaliflerin elindeki bölgelere yardım dağıtımının, ihtiyaç içindekiler için “fark yarattığını” söyledi ve süresi 9 Ocak’ta dolan sınır ötesi yardım yetkisinin uzatılması çağrısında bulundu.

11 MİLYON EVSİZ KALDI

Suriye’de yardıma ihtiyaç duyanların sayısının temmuz ayında 10,8 milyon olduğunu hatırlatan Amos, Suriye’de 2011 yılından bu yana ekonominin yüzde 40 oranında küçüldüğünü, nüfusun üçte birinin yoksulluk içinde yaşadığını, okula devam edenlerin yüzde 50 oranında düştüğünü, 7,6 milyon kişinin ülke içinde yerlerinden olduğunu ve 3,2 milyon kişinin diğer ülkelere kaçtığını ifade etti. BM’nin Suriye’de insani yardımları karşılamakta yetersiz kaldığını vurgulayan Amos, bağışçılara yardımlara fon sağlamaları çağrısı yaptı. Suriye’de 212 bin kişinin kuşatma altındaki, 185 bin kişinin hükümetin kontrolündeki ve 26 bin 500’ünün de muhaliflerin elindeki bölgelerde yaşadığı belirtiliyor.
#kış
#Suriye
#BM
9 yıl önce