|

Yaptırım casusu

Rusya ve ABD arasında Soğuk Savaş dönemini aratmayan yeni bir casusluk krizi yaşanıyor. Moskova’ya uygulanabilecek yaptırımlarla ilgili gizli bilgilere ulaşmayı planlayan bir kişi, New York’ta bankacı maskesi altında çalışırken yakalandı. Zanlıya talimatlar veren diğer iki ajanın ise günler öncesinden BM vasıtasıyla ülkelerine kaçtığı anlaşıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 28/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:25 - 27/01/2015 Salı
Yeni Şafak
Ukrayna krizi sonrası iplerin gerildiği Rusya-ABD hattında, Soğuk Savaş döneminde yaşanan casusluk faaliyetleri yeniden nüksetmeye başladı. 2010 yılında 11 Rus ajanının Moskova adına çalışırken yakalandığı ABD’de şimdi de 3 casusun neden olduğu skandal tartışılıyor. Federal Soruşturma Bürosu (FBI), New York’ta Rusya devletine bağlı bir bankada çalışıyor görünen Evgeny Buryakov’u casusluk suçlamasıyla gözaltına aldı. Rusya’ya uygulanabilecek yeni yaptırımlar ve alternatif enerji projeleri hakkında gizli bilgilere ulaşmaya çalışmakla suçlanan zanlı çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Soruşturma dosyasına göre Buryakov’dan “Zhenya” adıyla da bahsediliyor. Bu isim, 1960’larda Sovyet donanması için üretin mayın tarama gemisinden geliyor.

SRV İÇİN ÇALIŞIYORLAR

ABD’de federal savcıların açtığı davada, Buryakov’la birlikte “casusluk zincirinin üyesi” ‘olduğu iddia edilen Igor Sporyshev ve Victor Podobnyy adlı şüphelilerin de adı geçiyor. Amerikalı yetkililer 3 casusun Rusya dış istihbarat örgütü SRV için çalıştığını ileri sürülüyor. Buryakov’la ilişkisi olduğu bildirilen iki Rus ajanın ABD’de olmadığı ve ülkede bulundukları sürede gözaltına alma ve sorgulama konusunda diplomatik dokunulmazlıkları olduğu belirtilirken, Rusya’nın ABD Büyükelçiliği ise ‘casusluk suçlamalarını’ incelemeye aldıklarını duyurdu. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı Savcı Yardımcısı John P. Carlin ise, “üç ajanın faaliyetinin, ABD’nin ulusal güvenliğine doğrudan bir tehdit” oluşturduğunu savundu.

Talimat verenler BM korumasında

Manhattan’da bankacı maskesiyle ajanlık yaptığı anlaşılan Evegny Buryakov isimli casusun tutuklanmasının ardından gözler diğer iki Rus ajanına çevrildi. Ancak Buryakov’un aksine Rusya’nın BM Temsilciliği’nde görev alan Igor Sporyshev ve Victor Podobnyy’nin, birkaç gün önce “diplomat dokunulmazlık”tan yararlanarak BM koruması altında Rusya’ya geri döndükleri iddia ediliyor. ABD tarafından cezaya çarptırılması mümkün gözükmeyen iki casusun Buryakov’a talimat veren kişiler olduğu düşünülüyor. Buryakov’un ise FBI tarafından Mart 2012-Eylül 2014 arasında FBI tarafından fiziki ve teknik takibe alındığı; casusların gizli alanlardaki görüşmeleri sırasında “çanta, şemsiye, şapka ve bilet” gibi obje değiş tokuşunda bulundukları açıklandı.


Casusun çalıştığı banka kara listede 

Casus Buryakov’un temsilci yardımcısı olarak görev aldığı New York’taki Rus bankasının ABD’nin yaptırım listesinde yer aldığı anlaşıldı. Rus devlet bankası “Vnesheconombank” 2014 yılının haziran ayından bu yana Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle ABD tarafından ağır yaptırımlara maruz kalıyor. Washington’ın yaptırım kararı kapsamında hiçbir ABD vatandaşına bu bankaya yatırım yapma izni bile vermediği biliniyor. 


Son 64 yıldır idam yok

Özellikle Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği tarafından ABD’ye casuslar gönderilse de 64 yıldır hiçbir Rus ajanı ölüm cezasına çarptırılmadı. Amerikan hükümeti tarafından 1951 yılında yakalanan Julius ve Ethel Rosenberg atom bombası hakkında Sovyetler’e gizli bilgi sızdırmak gerekçesiyle en son infaz edilen Rus ajanları olmuştu. Buryakov ise suçlu bulunması halinde 20 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor. Ancak casusun birkaç haftalık hapis cezasının ardından Rus hükümeti tarafından değiş-tokuş seçeneğiyle iadesinin isteneceği öngörülüyor. 


‘Kızıl ajan’dan sonra ilk

ABD ile Rusya’yı bir kez daha karşı karşıya getiren ajan krizi, 2010 yılına damgasını vuran casusluk skandalı hatırlattı. “Kızıl ajan” lakaplı Anna Chapman ile birlikte 11 kişinin yer aldığı Rus casusluk şebebesi, ABD’de Federal Soruşturma Bürosu (FBI) dedektiflerinin 7 yıllık soruşturması sonucu gün yüzüne çıkarılmıştı. Chapman ile birlikte SRV için çalışan 10 Rus ajanı, 4 Amerikan casusu karşılığında Rusya’ya iade edilmişti.

#Rusya-ABD
#casusluk
#Igor Sporyshev
#Victor Podobnyy
9 yıl önce