|

“Mazlumların yanındayız”

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutkun, Kerkük’ten Gazze’ye kadar dünyadaki bütün mazlumların yanında olduklarını söyledi.

Yeni Şafak
11:39 - 17/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 09:43 - 17/11/2014 Pazartesi
Yeni Şafak

Tutkun, 1. Latin Amerika Müslüman Dini Liderler Zirvesi'nde, “Latin Amerika Ülkelerinde İslam ve Müslümanlar; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Müslümanlara Yapabileceği Katkılar; İşbirliği İmkânları” adlı oturumda, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürlüğünün yurtdışına yönelik hizmet ve faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi.


Tutkun,  Türkiye Diyanet Vakfı’nın, 983 şubesi ile Türkiye’de ve 100’ü aşkın ülkede gerçekleştirdiği faaliyetlerle hizmette 40 yılına ulaştığını söyledi.


Tutkun, vakıf olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yurt içi ve yurt dışı hizmetlerinin süratli ve etkin bir şekilde yürütülmesi için imkânlar ölçüsünde her türlü desteği sağladıklarını belirterek, “Toplumu din konusunda aydınlatmaya yönelik irşat hizmetleri, Hac ve Umre hizmetleri, müftülük, Kur’ân kursu, eğitim merkezleri, cami hizmetlerinin yanı sıra hayri ve sosyal projeleri de gerçekleştiriyoruz” dedi.


Kerkük’ten Gazze’ye kadar dünyadaki bütün mazlumların yanında olduklarını vurgulayan Tutkun, vatandaşların emanetlerini en güzel şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını söyledi.


2 BİN 634 HİSSE KURBANDAN,  150 BİN HİSSE KURBANA

1993 yılından beri, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın TDV ile vekâlet yoluyla Kurban kesim organizasyonu düzenlediğini vurgulayan Tutkun, “1993 yılında 2 bin 634 hisse ile başlayan Kurban organizasyonumuzda bugüne kadar toplam 558 bin 588 hisse kurbanın kesim ve dağıtımı gerçekleştirdik. 2013 yılında 89 bin 27 kurban vekâletini yerine getirdik. Bu yıl ise yaklaşık 150 bin hisse kurban kesim ve dağıtımı yaptık” dedi.


Tutkun, şöyle konuştu:

“Vakfımız tarafından kesilen kurbanlar, hiçbir kurum, kuruluş ve şahsa devredilmemekte, müftülüklerimiz, büyükelçiliklerimiz, TİKA, müşavirliklerimiz, ataşeliklerimiz ve koordinatörlüklerimiz ile irtibata geçilerek görevlilerimizin nezaretinde kestirilmekte ve dağıtılmaktadır. Vakfımıza vekâlet verilen Kurbanlar dini esaslara uygun bir şekilde kesilerek, görevlilerimizin nezaretinde yurt dışında öncelikle açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olduğu Afrika’dan Orta Asya’ya, Balkanlar’dan Kafkasya’ya, Uzak Doğu’dan Latin Amerika’ya kadar uzanan coğrafyalardaki kardeşlerimize dağıtılırken yurt içinde de; fakirlere, Kur’an Kurslarına,  öğrenci yurtlarına, engellilere dağıtılmaktadır” diye konuştu.


Ramazan ayında da vakıf olarak yardım ulaştırdıklarını söyleyen Tutkun, “Ramazan ayında uygulanan “Hiç Kimse Kimsesiz Kalmasın Bu Ramazan ve Her Zaman Zekat ve Fitre Kardeşlerimize Ulaşıyor” kampanyası çerçevesinde yurt içinde ve yurt dışında Ramazan faaliyetleri gerçekleştirmiştir Genel Merkezimiz tarafından bu yıl Ramazan ayında; Yurt içinde1 milyon 594 bin 682 TL, Yurt dışında2 milyon 771 bin 117 TL ve toplamda 4 milyon 365 bin 799 TL’lik gıda ve giyim yardımında bulunduk.”


 


EĞİTİM ANA FAALİYETLERİMİZ ARASINDA

Eğitim konuları da vakfın ana hizmet konuları arasında yer aldığını belirten Tutkun, “ 2010 yılında Vakfımız tarafından İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi açılmıştır. Toplamda 875 öğrenci öğrenim görmektedir. Ayrıca yurtdışından eğitim için Türkiye’ye gelen bin 216’sı İmam Hatip Liselerinde, bin 328’i Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde olmak üzere toplamda 2 bin544 öğrenci ülkemizde eğitim görmektedir. Ülkemize getirilen konuk öğrencilerden şu ana kadar bin 466 öğrenci mezun edilmiştir. Vakfımızca “Farkındayım Yanı Başındayım” sloganıyla başlatılan Eğitim Projesi kapsamında toplam 10 binin üzerindeki kişiye örgün eğitim verilmektedir” dedi.


Tutkun, bu güne kadar 220 binin üzerinde öğrenciye burs tahsis ederek toplamda 44 milyon 347bin 99 TL yardım yaptıklarını kaydetti.


 


HAYRİ VE SOSYAL HİZMETLER

Vakfın hayri ve sosyal çalışmalarda yeni bir anlayış getirdiğini söyleyen Tutkun, “Vakfımızın gerek yurt içinde gerekse yurt dışında gerçekleştirdiği hayri ve sosyal çalışmalara yeni bir anlayış getirilerek hizmette verimlilik artırılmıştır. ” dedi.


Son yıllarda Latin Amerika ülkelerine de vakfın hizmetlerini ulaştırıldığını vurgulayan Tutkun, “Küba’ya Hizmet içi Eğitim kursuna alınmak üzere Küba'dan 6 kursiyer getirilmiş ve Konya’da eğitime alınmıştır. 2011 yılında Haiti'yle başlayıp 2013’te Ramazan ve Kurban faaliyetleri ile hız kazanan yardımlarımız, Haiti'de 400'e yakın öğrencisi olan okul ve inşaatı devam eden cami hizmetleri olarak devam etmektedir. Haiti’ye Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Nilüfer Eğitim Merkezinde 10 erkek, 4 bayana bir ay süreyle hizmet içi eğitim verildi. Bolu Eğitim Merkezi’nde 15 din görevlisine hizmet içi eğitim verildi. Ankara Üniversitesi’nde öğrenim gören Haiti uyruklu 3 öğrenciye 3 ay aylık 200'er TL yardım yapıldı. İlahiyat tahsili için 5 öğrenci getirilerek tüm masrafları karşılandı” dedi.


 


ULUSLARARASI YARDIM KAMPANYALARI

Diyanet Vakfı’nın dünyada yaşanan afetler sonrası yardım kampanyaları düzenlediğini vurgulayan Tutkun, “Filipinler’de meydana gelen doğal afet neticesinde “Şimdi Filipinlere Yardım Zamanı” kampanyası başlatılarak bu çerçevede 7 Milyon Dolar yardım toplandı ve bölgede kullanılmaya başlandı. Vakfımız tarafından Suriye için başlatılan yardım kampanyasında


6 Milyon Dolar toplandı ve amacı doğrultusunda ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Afrika’nın en fakir ülkelerinden biri olan Orta Afrika Cumhuriyetinde yaşanan şiddet olaylarında mağdur olan halka Çad üzerinden insani yardım faaliyetlerine başladı. Türkiye Diyanet Vakfı’nın 1995 yılında Kudüs’te bulunan Mescidi Aksa Camii’nin iç dekorasyonu için çini gönderilmesi ile başlayan yardımlarımız, öğrenci bursları, gıda yardımları, iftar yemekleri, camilerin tamir ve bakımı ve kurban organizasyonu ile 2014 yılına kadar devam edegelmiştir. Bu güne kadar Filistin’e 5,5 Milyon Dolar yardımda bulunulmuştur.”

#Türkiye Diyanet Vakfı
#Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutkun
#Afrika
9 yıl önce