|

Güvenlik riski

İş güvenliği uzmanlığı için B ve C sınıfından A belgesi alınmasını düzenleyen sınavlara, çoğunlukla Çalışma Bakanlığı bürokratlarında bulunan A belgeliler itiraz etti. Danıştay 10. Dairesi itirazı kabul edip, yürütmeyi durdununca, sınıf yükselme sınavlarını kazananların belgesi geçersiz hale geldi.Bu ptal, çok tehlikeli işyerlerinde risklerin doğması anlamına geliyor.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 15/08/2014 Cuma
Güncelleme: 21:57 - 14/08/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Güvenlik riski
Güvenlik riski

İş yaşamında işçinin ve işyerinin güvenliğini sağlaması amacıyla getirilen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uygulamalarının Çalışma Bakanlığı bürokrasinin kafasına göre yönetmeliklerle kurgulaması hem işçinin sağlığını, hem de işyerini güvenliğini olumsuz yönde etkiliyor. Bu kapsamda İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki ve Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkındaki Yönetmeliğine dayanarak açılan sınıflar arası yükselme sınavının Danıştay 10. Dairesi tarafından iptal edilmesiyle yeni sıkıntılar ortaya çıktı. Danıştay''ın iptali ile A ve B belgeli çok tehlikeli ve daha az tehlikeli işyerlerinde riskler ortaya çıktı. Çalışma Bakanlığı''nın piyasada yeteri kadar A ve B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmadığı ve kanunun 1 Ocak 2014 tarihinde uygulamaya geçişine az bir zaman kala iş güvenliği ve uzmanlığı belgesine sahip olanlara SGK''ya ödenmiş prim gün sayısı ile üst sınıf iş güvenliği belgesi alabilmelerine imkan getiren bir düzenleme yaptı. Düzenleme ile 21 Aralık 2013 tarihinde yapılan sınavla 10 bin 500 A, 9 bin 850 de B sınıfı iş güvenliği uzmanlığına yükselmişti.

İPTAL EDİLECEĞİ BİLİNDİĞİ HALDE SINAV YAPILDI

Ancak sınava 29 Kasım 2013 tarihinde Çalışma Bakanlığı''nda genel müdürlük ve bağlı birimlerinde iş güvenliği alanında uzman yardımcılığı ve müfettiş yardımcılığı süresi dahil 8 yıl teftiş yapmış mühendis, mimar veya teknik elemanlara verildiği bilinen A sınıfı belge sahiplerince iptal davası açılmıştı. Bu kapsamda ilk bir numaralı A sınıfı belge sahipliğinin dahi Çalışma Bakanlığı üst düzey bürokratında bulunduğu biliniyor. Bakanlık üst düzey bürokratlarının bilgisinin de olduğu bu iptal davalarına rağmen sınavların yapılması dikkat çekmişti.

50 BİN LİRA KAZANÇ

Çünkü özellikle A sınıfı belge sahipliğinin Türkiye genelinde 1500 kişide bulunduğu bu kişilerin ise 2009-2013 yılları arasında 5 yıl boyunca aylık 50 bin lira kazandığı dile getiriliyor.

Yeni sınav yapılmayacak

Danıştay''ın kararına ilişkin İş Güvenliği Uzmanı Dr. Adnan Ağır ise, ''Dava, yürütmenin durdurulması yönündeki kararı gibi sonuçlanırsa, yanlış bir düzenleme yapıldığı için iptal edilmiş demektir. İptal edilen düzenleme ile verilen bütün belgeler de geçersiz demektir'' dedi. Bakanlığa karar tebliğ edilinceye kadar 3 yükselme sınavı yapıldığını, yetki süresinin de bittiğinibelirten Ağır, ''Bundan sonra Bakanlık istese de yükselme sınavı yapamaz'' dedi.


10 yıl önce