|

Türkiye K. Irak'ta devleri solladı

Gümrük Bakanlığı, Irak'ın kuzeyinde faaliyet gösteren her 2 şirketten 1'inin Türkiye'den olduğunu açıkladı. Bölgede faaliyet gösteren Türk şirketleri, petrol devleri enerji yatırımlarında Exxon, Shell ve BP'yi geride bıraktı

Orhan Orhun Ünal
00:00 - 10/01/2013 Perşembe
Güncelleme: 22:35 - 9/01/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye K. Irak'ta devleri solladı
Türkiye K. Irak'ta devleri solladı

Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren Türk firmalarının sayısı Ekim 2012 itibariyle bin 85'e ulaştı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın açıklamasına göre, bölgede faaliyet gösteren 2 bin 241 firmanın yüzde 48.42'si Türk şirketlerinden oluşuyor. Birçok alanda faaliyet gösteren firmaların ilgilendikleri alanların başında enerji sektörü geliyor. TAWKE ortaklığında yüzde 25'lik bir hisseye sahip olan Genel Enerji firması, günde toplam 165 bin varil petrol üretiyor. Aynı zamanda Erbil'den yapılacak petrol ihracatının sorumluluğu da Genel Enerji'ye ait. Doğan Holding ise 2009 yılında yüzde 50 oranında hissedar olduğu Gas Plus Erbil şirketi vasıtasıyla Kuzey Irak Petrol sahasına yüzde 20 hisse ile iştirak etmiş durumda. Ayrıca, bölgede ayrıca Pet Holding ve Türkerler Holding'in ciddi yatırımları gündemde.

DÜNYA DEVLERİ SIRADA

Kuzey Irak'ın şu andaki günlük üretimi 300 bin varil petrol olmasına rağmen, bölgedeki petrol rezervinin 40-45 milyar varil olduğu tahmin ediliyor. Yani bugünkü rakamlarla bölgedeki petrolün mali değeri 3 trilyon dolar civarında 4 yıl içinde bölgeden 1 milyon varillik günlük üretim yapılması planlanıyor. 1 milyon varillik üretimin Irak'a getirisi 20 milyar dolar olacak. Uzmanlar bu potansiyeli ile Bölgesel Kürt Yönetimi'nin, dünyanın en büyük 24'üncü petrol üreticisi konumuna yükseleceğini kaydediyorlar. Bu nedenle, bölgede rekabet içinde olan uluslararası firmaların sayısı şimdiden 40'ı bulurken, Exxon, Mobil Oil, Pullman-Kellogg, Shell, BP, Chevron ve Coastal gibi küresel petrol devleri de şimdiden sıraya girmiş durumda.

Genel'den 20 bin varillik ihracat

Karamehmet Grubuna ait Genel Energy firmasının CEO'su Tony Hayward, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye doğrudan ham petrol ihracatının birkaç hafta içinde günde 20 bin varile ulaşabileceğini söyledi. Hayward dünkü açıklamasında, 'Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (KRG) görece düşük hacimlerde hem petrolün kamyonla sevki için bize izin verdi' değerlendirmesinde bulundu.

Boru hattı avantajı

KRG Enerji Bakanı Hawrami, günlük üç milyon varil petrolü Türkiye aracılığıyla uluslararası pazara sunabileceklerini belirtmişti. K. Irak petrollerinin dünya pazarlarına çıkışı açısından ise Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'nın önemini giderek artıyor. Yeni yatırımlarla Erbil'deki Taq Taq petrol sahasından Türkiye sınırına kadar yeni bir boru hattı projesi de gündemde.


11 yıl önce