|

23 üyeli Tahkim

Ayfer Mallı
00:00 - 24/10/2014 Cuma
Güncelleme: 00:26 - 24/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
23 üyeli Tahkim
23 üyeli Tahkim

İstanbul, uluslararası ticari anlaşmazlıklarda çözüm merkezi olacak. İstanbul''un Tahkim Merkezi olmasına ilişkin yasal altyapıyı içeren düzenleme Meclis Genel Kurulu''nda görüşülecek. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Eylem Planı''nda da yer alan Tahkim Merkezi''nin kuruluşunda çok sayıda ülkedeki örnekler incelendi. Alman Tahkim Derneği ile Çek Cumhuriyeti Ticaret ve Tarım Odası Tahkim Mahkemesi örnek alındı. Merkezin bünyesinde Milli Tahkim Divanı ile Milletlerarası Tahkim Divanı olacak. Divanlar, özel hukuk uyuşmazlıkları, idarenin özel hukuka ilişkin uyuşmazlıkları ile imtiyaz şartlaşma ve sözleşmeleriyle ilgili uyuşmazlıkları değerlendirecek.

ELEKTRONİK KARAR

Divanlarda Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Sekreter'le birlikte, mesleğinde en az 10 yıl tecrübeye sahip hukukçular arasından 3 üye bulunacak. Salt çoğunlukla karar alacak Tahkim Divanı'nda, oyların eşitliği halinde, Divan Başkanı'nın oyu doğrultusunda karar alınmış sayılacak. Karara itiraz süresi bir haftayla sınırlı olacak. Tahkim Divanı, toplantılarını elektronik ortamda da yaparak karar alabilecek.

23 ÜYEDEN OLUŞACAK

Bu kapsamda Genel Kurul oluşturulacak, toplam 23 üyeden oluşacak, yılda bir kez toplanacak. Genel Kurul''da mesleğinde en az 10 yıl tecrübeye sahip olanlar arasından TOBB''dan toplam 6 kişi toplamda 23 üye olacak.

Tahkim ile gelen kolaylıklar

- Yargılama gizli yapılı-yor. Sadece taraflar bulunuyor

- Ticari sırlar dosyada yeralsa da kamuoyu tarafından görülmüyor

- Yargılama süresi genel mahkemelere göre daha kısa sürüyor.


10 yıl önce