|

25 ay sonra % 7'nin altında

Yıllık enflasyon temmuz ayında yüzde 6,81 ile 25 ay aradan sonra ilk kez yüzde 7’nin altına geriledi. Tüketici Fiyat Endeksi, geçen ay yüzde 0,09'la beklentilerin altında artarken, yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi yüzde 0,32 düştü.

Yeni Şafak
04:00 - 4/08/2015 Tuesday
Güncelleme: 20:31 - 3/08/2015 Monday
Yeni Şafak

Temmuz ayında, yıllık enflasyon yüzde 6,81 ile 25 ay aradan sonra ilk kez yüzde 7'nin altına geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, enflasyon temmuzda aylık bazda yüzde 0,09 artarak piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyon yüzde 7,20'den yüzde 6,81'e gerileyerek 25 ay aradan son ilk kez yüzde 7'nin altına indi. Yıllık enflasyon mayıs 2013'te yüzde 6,51 düzeyindeydi. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuzda yüzde 0,09 arttı, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,32 düştü. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 6,81, yurtiçi üretici fiyatlarında yüzde 5,62 oldu.



EYLÜLDE YÜKSELEBİLİR


Ekonomistler, yıllık manşet enflasyonu, gıda fiyatlarının yatay seyri ve petrol fiyatlarındaki düşüşün pozitif, TL'deki değer kaybının ise negatif etkilediğini belirtiyor. Ağustos ayı enflasyonunda da düşüşün sürebileceğini ancak baz etkisinin azalmasıyla enflasyonun eylülde tekrar yükseleceğini öngören ekonomistler, yıllık enflasyonun yıl sonunda yüzde 7,50 düzeyinde olacağını tahmin ediyor. Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, temmuz ayında önceki aya göre 0,39 puan azalışla yüzde 6,81'e düşen yıllık TÜFE'nin, son Enflasyon Raporu'nda yer alan TCMB'nin yeni yılsonu tahmininin (yüzde 6,9) hafif altına inerken, enflasyon hedefinin (yüzde 5) etrafındaki belirsizlik aralığına (+/-2 puan) da geri dönmüş olduğunu belirtti.





Ramazan'ın etkisi var


Odeabank Başekonomisti İnanç Sözer ise temmuz ayında tüketici enflasyonunun beklentilere paralel olarak yüzde 0,1 artarken, yıllık bazda ise yüzde 7,2'den yüzde 6,8'e gerilediğini belirtti. Ramazan ayı etkisiyle gıda fiyatlarının yıllık bazda yüzde 9,3 ile yatay seyrettiği temmuz ayında çekirdek enflasyonun ise tahminlere paralel olarak hazirandaki yüzde 7,5'ten yüzde 7,3'e indiğini kaydetti.



İyimserlik sürekli hale gelmeli


Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, son 2-3 aydır uzmanların fiyat artışı beklemelerine rağmen enflasyon rakamlarının düşük kalmasının, fiyatlar konusundaki iyimserliği ortaya koyduğunu belirterek, “Bu iyimserliğin sürekli hale getirilmesi ise ancak ve ancak tüm belirsizliklerin giderilmesine bağlıdır” dedi. Gıda fiyatlarındaki iyileşmenin ağustos ayında da devam edeceğini, söyleyen Sözer, “Bu çerçevede Merkez Bankası'nın sıkı likidite politikasını sürdüreceğini ve risk primlerinde iyileşme sağlamasını beklediğimiz para politikasında normalleşmeye 18 Ağustos'taki Para Politikası Kurulu toplantısında başlayacağını öngörüyoruz” dedi.



#yıllık enflasyon
#Üretici Fiyat Endeksi
#Haluk Bürümcekçi
9 years ago