|

4 Şubat’ta 1 puan indirim beklentisi

Merkez Bankası’nın 4 Şubat’ta muhtemel faiz indirimi açıklaması piyasada beklentileri arttırdı. Ocak enflasyonunun düşeceğine kesin gözüyle bakılırken, Merkez'in ne kadarlık bir indirime gideceği merak konusu. Uzmanlar, 1 puanlık düşüşü öngörüyor. Piyasa faizi ve düşük petrol indirim tezini destekliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 29/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:21 - 28/01/2015 Çarşamba
Diğer
Commerzbank Gelişmekte olan Piyasalar Başekonomisti Tatha Ghose, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamalarının ardından, “Biz kesinlikle TCMB’nin 4 Şubat’ta olağanüstü şekilde toplanarak faizleri azaltmasını bekliyoruz” dedi.

FAZİ KORİDORUNDA AZALMA BEKLİYORUZ

TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın yılın ilk enflasyon raporunu açıkladığı basın toplantısındaki açıklamalarını değerlendiren Ghose, faiz koridorunda ve politika faizinde 100 baz puan indirim olacağı öngörüsünde bulundu.

ENFLASYON DİP YAPACAK

Enflasyonun büyük oranda düşüceğini belirten Ghose “Bizim baz senaryomuza göre, yılın ikinci yarısına doğru petrol fiyatlarında bir sıçrama yaşanacak ve Türkiye’de enflasyon yüzde 6,5 ile dip yapacak” diye konuştu. TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian  Maggio da TCMB'nin enflasyon için yaptığı aşağı yönlü revizyonlarla birlikte bankanın daha güvercin söylemler kullanacağını belirtti. 

Faiz indirimi sinyali vermişti

TCMB Başkanı Başçı, yılın ilk enflasyon raporunun tanıtım toplantısında enflasyondaki düşüş eğiliminin bu aydan itibaren hız kazanacağını belirterek şunları ifade etmişti: "Ocak enflasyonu 1 puandan fazla, öngörülenden çok fazla düştü diyelim. 24 Şubat'ta yapacağımız toplantıya (PPK) çok vakit var. 24 Şubat'ta yapmayız, 4 Şubat'ta değerlendiririz. Reel faiz, çok yüksek kaldı, mesela fonlama faizini enflasyonun hafif üzerine çekebiliriz. 24'ünde yapacağımız işi 4'ünde yapmış olabiliriz" 

#Tatha Ghose
#TCMB
#Erdem Başçı
9 yıl önce