|

500 bin lira ceza geliyor

Telekomünikasyon İletişim Başkanı’nın internet erişimini 4 saat engelleme yetkisi, Başbakan’a veya ilgili bakana verilecek. Ayrıca mahkeme kararlarını uygulamayan servis sağlayıcılara 500 bin TL’ye kadar ceza geliyor

12:53 - 25/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 14:32 - 25/12/2014 Perşembe
Diğer

Kobani olayları gerekçesiyle 6-7 Ekim’de yaşanan olaylarda Twitter ve diğer sosyal medya ağları üzerinden gençlerin silahlı mücadeleye çağrılması üzerine internete ulusal güvenlik ve kamu düzeni odaklı yeni kurallar getiriliyor. Anayasa Mahkemesi’nin ekim ayında iptal ettiği TİB Başkanı’nın internet erişimini 4 saat içinde engelleme yetkisi, yeni düzenlemeyle Başbakan’a veya ilgili bakana verilecek.


Mahkeme kararlarını uygulamayan servis sağlayıcılara 500 bin TL’ye kadar paracezası, TİB’e ise savcılığa suç duyurusunda bulunma yetkisi getiriliyor.Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, özellikle Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ekim ayında aldığı iptal kararındaki gerekçeleri dikkate alarak internet konusunda yeni düzenlemelere gidileceğini söyledi. 


24 SAAT İÇERİSİNDE BAŞVURULABİLECEK

Bakan Elvan, Meclis’e milletvekili imzasıyla verilecek ve gündemdeki torba yasaya eklenecek kanun teklifinin detaylarını açıkladı. Elvan, AYM’nin iptal ettiği düzenlemedeki,‘TİB Başkanı’ ifadesi yerine ‘Başbakan veya ilgili bakan’ın konulacağını söyledi. Söz konusu madde, “Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi nedenlerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde erişimin engellenmesi” yetkisini içeriyor. Erişimi engelleme kararından sonra 24 saat içinde mahkemeye başvurma ve 48 saat içinde mahkemenin karar alması hükümleri aynen korunacak. 


‘DOĞRU TESPİT’

Bakan Elvan, Habertürk’e düzenlemenin gerekçesini şöyle açıkladı: “Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçesini arkadaşlarımız tespit etti. TİB’in kamu güvenliğiyle yetkili olmadığı doğru bir tespit. Kamu düzeni vemilli güvenliği ilgilendiren hususlarda,gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Başbakan’ın veya ilgili bakanın talebi üzerine TİB geçici olarak erişimi engeller. Milli güvenlikle ilgili bir konuysa Milli Savunma Bakanı, kamu düzeniyle ilgiliyse İçişleri Bakanı karar verecek veya Başbakan karar verecek.


Anayasa’nın 22.maddesinde bu konu düzenleniyor.”Bakan Elvan, bu gibi durumlarda mahkeme kararlarını uygulamayan internet servis sağlayıcılarına 500 bin TL’ye kadar paracezası öngörüldüğünü söyledi. Elvan, bu düzenlemenin Twitter içinde söz konusu olduğunu vurguladı. Elvan ister yerli ister yabancı olsun Türk mahkemelerinin aldığı kararı bütün servis sağlayıcıların uygulaması gerektiğini belirterek “Diyelim ki bir mahkeme kararı var ve erişimin engellenmesi isteniyor. Erişim, ilgili şirket tarafından engellenmemişse veya içerik çıkarılmamışsa bu cezayla karşı karşıya kalacaklar. Mahkeme kararlarımızın bizatihi uygulanmasını teşvik edici bir unsur olacak” dedi

#lütfi elvan
#ulaştırma bakanı
#twitter
#internet
9 yıl önce