|

Artık denizin altı BBG evi gibi

Suya indirilmeyi bekleyen MTA TURKUAZ, Türkiye’nin ilk yerli sismik arama gemisi olacak. Petrol, doğalgaz ve fay hatlarını inceleyecek gemi ile denizlerin altının adeta röntgeni çekilecek. Geminin elde ettiği veriler online olarak Ankara MTA’nın merkezinde olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 19:47 - 25/03/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye'nin ilk yerli sismik gemisi MTA TURKUAZ, cumartesi günü Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımı ile suya indiriliyor. Tasarımı Yüzde 100 yerli olan gemi tamamen Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından inşa edildi. Tuzla'da suya indirilmeyi bekleyen gemi için 365 kişi gece gündüz 3 yıl çalışma yürüttü. Yakıt ve erzak topo kapasitesi itibariyle denizde 1 ay kalabilen MTA TURKUAZ'ın helikopter pisti de var. Olağanüstü güvenlik önlemleri uygulanan gemi için Tuzla Tersanesi'nde özel bir kozmik oda kuruldu. ASELSAN ve diğer paydaş üretici mühendisler, bütün toknik çalışmaları bu odada yürüttü.



ANKARA'YA ONLİNE GÖRÜNTÜ


Geminin deniz altından elde ettiği stratejik verilerin manipülasyona uğrama riski sıfıra indirildi. Gemi içindeki laboratuvarın birebir aynısı Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA)'nde kuruldu. Geminin elde ettiği görüntülerin bir örneği MTA'ya düşecek. MTA TURKUAZ; sahip olduğu teknoloji bakımından da rakiplerine fark atıyor. Denizin üstüne 8 kilometrelik veri kablosu düşeyen gemi, gönderdiği ses sinyalleri ile denizin altının fotoğrafını çekiyor.


sanki ultrasonla bebeğe bakar gibi



MTA TURKUAZ'ı inşa eden İstanbul Denizcilik Gemi Sanayi Tic.AŞ. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlkem Şahin; Yeni Şafak'a açıklamalarda bulundu. Şahin, “Gemimiz hayırlısıyla denize indirildiğinde Akdeniz'deki ülkelerin gözü Türkiye'de olacak” dedi. Gemideki teknoloji hakkında bilgi veren Şahin, “Sistem ultrasonla anne karnındaki bebeği görür gibi çalışıyor. Matris gönderilen sesi ölçüyor. Bu ses, yazılım sayesinde görüntüye dönüşüyor. Görüntülerin kaydedildiği bir oda büyüklüğünde serverı bulunuyor" diye konuştu.


#MTA TURKUAZ
#petrol
#doğalgaz
#fay hatları
9 yıl önce