|

Aselsan 'çip fabrikası' kuruyor

Türkiye’nin ilk çip fabrikasının temeli atılıyor. ASELSAN tarafından bir saç telinden daha ince ve dayanıklı yeni nesil çipler sayesinde adeta teknolojik devrim yaşanacak. Türkiye bu teknoloji ile savunma radarı, elektrikli araba, yüksek hızlı tren sistemlerini üretebilen dünyanın 4. ülkesi konumuna yükselecek.

09:30 - 22/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 11:19 - 22/12/2014 Pazartesi
Diğer
ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi ortaklığında kurulan savunma, uzay, haberleşme ve enerji sektörleri için bir saç telinden daha ince ve dayanıklı malzemelerin üretileceği Türkiye’nin ilk çip fabrikası 23 Aralık 2014 Salı günü, düzenlenecek törenle atılacak. “AB-MikroNano” şirketin temiz odaları ve ilk kez denenecek teknolojilerle inşa edilecek binasının temeli, Bilkent yerleşkesinde yer alan Bilkent Cyberpark Teknokent bölgesinde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla düzenlenecek törenle atılması planlanıyor. Türkiye, bu tesiste üretilecek GaN temelli çipler sayesinde savunma radarı, elektrikli araba, yüksek hızlı tren ve 4G/5G cep telefonu sistemleri gibi stratejik teknolojiler üretebilen dünyanın 4. ülkesi konumuna yükselecek.


İNTERNETİN HIZINI ARTTIRACAK


ASELSAN son 10 yıldır galyum nitrat teknolojileri üzerine malzeme geliştirdi. Bu malzemeyle yapılan çipler, çok yüksek sıcaklık ve çok düşük sıcaklıklarla çalışabiliyor. Dolayısıyla başta savunma, uzay, enerji olmak üzere hemen hemen her elektronik sektöründe ürün geliştirmek için stratejik önem taşıyor. 


Saç telinden çok daha ince ve dayanıklı malzeme üretimine imkan veren nano teknolojiyi ve mikro teknolojiyi kullanarak çiplere çok üstün özellikler kazandırılıyor. Böylece çiplerin gücü 10-100 kat artırabiliyor. Bu çipler haberleşmede 4G-5G teknolojilerinin hızlı gelişimine imkan tanıyor. Çipler sayesinde baz istasyonlarında daha güçlü teknolojiler kullanılabilecek, bu sayede cep telefonlarının internet iletişimi de hızlanacak.

Savunma kalkanını bu çipler yapacak

Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) Başkanı ve AB-MikroNano şirketinin Genel Müdürü Prof. Dr. Ekmel Özbay, tesiste üretilecek çiplerin Türkiye’nin “savunma kalkanı” projesi ve enerji sektöründe de de kullanılacağını şöyledi. Özbay“Çipler Türkiye için kritik öneme sahip olan savunma radarlarında da kullanılacak. Geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde bu radarların güçleri 5-10 kat artacak ve görüş menzilleri sınırlarımızın çok ötesine uzanacak" şeklinde konuştu.

#ASELSAN
#Bilkent Üniversitesi
#AB-MikroNano
9 yıl önce