|

Avrupalı İran gazı istemezse Şahdeniz'i devreye sokarız

AB'nin “Nabucco için İran gazına gerek yok” açıklaması üzerine Türkiye B planını açıkladı. Enerji Bakanı Hilmi Güler “Avrupalı İran gazını istemezse, Şahdeniz'i devreye sokarız” dedi

Ali Berat Meriç
00:00 - 28/11/2007 Çarşamba
Güncelleme: 23:49 - 27/11/2007 Salı
Yeni Şafak
Avrupalı İran gazı istemezse Şahdeniz'i devreye so
Avrupalı İran gazı istemezse Şahdeniz'i devreye so

Türkiye'nin "AB ülkelerinin ihtiyacı olduğu için devredeyiz" tezinde, AB Komisyonu Sözcülüğü'nün "Nabucco için İran gazına gerek yok" açıklaması dönüm noktası oldu.

Yeni Şafak'ın AB Komisyonu Sözcüsü Ferran Terredellos Espuny'nin sözlerini hatırlatması üzerine, Güler şunları söyledi: "O zaman diğer alternatif Şahdeniz devreye girer, müşteri ne isterse o olur. Zaten Şahdeniz'in Yunanistan ayağı hizmete girdi. Avrupalı müşterinin bu konuda ısrar etmesi üzerine Şahdeniz'e ikinci etap yatırım yapılarak, hat İtalya'dan diğer Avrupa ülkelerine yaygınlaştırılabilir. Azeri gazı da rezerv açısından bu arzı karşılayacak güçtedir. Ancak bunun için yapılacak ikinci etap yatırım 2012'den sonra olur." Değişik alternatifler bulunduğunun altını çizen Güler, "söyledikleriniz Türkiye'nin İran gazından vezgeçtiği anlamına mı geliyor" sorusu üzerine, "Hayır öyle bir şey yok, o ayrı bir proje" dedi.

Güler, "Avrupalı almayacaksa Türkiye o kadar gazı ne yapar?" sorusuna da "gaz gibi malın olsun" karşılığını verdi.


16 yıl önce