|

Bes'te kısmi ödeme gündemde

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincan, bireysel emeklilik sisteminde kısmi ödeme yönteminin tartıştığını söyledi. Sincan, “İhtiyaçtan dolayı sistemden ayda 60-75 bin kişi ayrılıyor. Kısmi ödeme yapılmasına imkan sağlanırsa çıkışları azaltır” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/06/2016 Cumartesi
Güncelleme: 21:49 - 17/06/2016 Cuma
Yeni Şafak

Devlet desteğini arkasına alan bireysel emeklilik sisteminde katılımcı sayısı 6 milyon 325 bine, fon büyüklüğü 53 milyar liraya ulaştı. Sisteme aylık 80-90 bin yeni giriş olduğuna dikkat çeken Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincan, “Sistem tasarrufların artması açısından çok güzel. Ancak girişler hızlı olmasına karşın aylık 60-75 bin çıkış yaşanıyor. Bu rakamsal olarak kişi başı 5 bin lira ve 60 bin kişiden hesaplandığında 300 milyon lira gibi bir rakama denk geliyor. Çıkan kişiler daha çok ihtiyaç nedeniyle sistemden ayrılıyor. Kısmi ödeme olmadığı için birikimin tamamı çekiliyor. Sektör bu aralar kısmi ödeme konusunu da tartışıyor” bilgisini verdi.



Fon performanslarına da değinen Sincek, mevcut durumda başarılı ya da başarısız fona aynı ücreti ödediklerini söyledi. Sektörde fon performanslarına yönelik kriter oluşturma talebi bulunduğuna dikkat çeken Sincek, performans kriterinin getirilmesinin portföy şirketine ilave motivasyon sağlayacağını aktardı. Sincek, bununla ilgili düzenleme yapılmasını istediklerini de bildirdi.



ZORUNLU KATILIM YANLIŞ ANLAŞILIYOR


BES'te algı yönetimine de ağırlık verilmesi gerektiğine değinen Sincan şöyle konuştu; “Sistem çok kötü, vatandaş kandırılacak, paraları toplanacak ve götürülecek gibi bir durum var ortada. Aslında hiç alakası yok. Her şey şeffaf ve ciddi denetim var. Aslında asgari ücretlinin bizden gelip normal BES'i alması ona daha maliyetli olabilir. BES, bedava bir ürün değil. Otomatik katılımda asgari ücretli bedavaya sisteme giriş yapacak. Devletin yüzde 25 katkısı burada da olacak.”


Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) ilk yarı performansına de değinen Sincek, katılımcı sayısının 2016'nın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6, fon toplamının ise yüzde 28 artış gösterdiğini kaydetti.



KATILIMCI % 172 ARTTI


Sincek, “Aynı dönemde Katılım Emeklilik, katılımcı sayısını yüzde 171,9 ve fon toplamını yüzde 236,3 artırmayı başardı. Katılımcı sayımız 121 bine, fon büyüklüğümüz ise 363,6 milyon liraya yükseldi. Şirketimiz, senelik sıralamada 24 bin 505 sözleşme sayısı artışı ile 7. sırada bulunuyor. Katılım Emeklilik olarak, 2016'da büyümede hız kesmeden devam ederek BES için 100 bin yeni katılımcıyı daha bünyemize katmayı hedefliyoruz. Ayrıca, 2016'da mobil şubeyi de tamamlayarak hizmete sunmayı planlıyoruz. Katılım Emeklilik, katılımcılarının 36 yaş ortalamasıyla sektörün en genç ve dinamik şirketi olduğunu gözler önüne seriyor” dedi.





FAİZSİZ FONLARA İLGİ YOĞUN


Sistemdeki 250 emeklilik fonundan 40'ı nın faizsiz emekliliğe ait olduğunu bildiren Sincek, sektördeki payı yüzde 5'e ulaşan faizsiz emeklilik fonlarını tercih eden katılımcı sayısının 525 bine yükseldiğini, faizsiz fonların büyüklüğünün de 2,6 milyar liraya ulaştığını kaydetti.



Hayat tarafında hedef 60 bin poliçe


Katılım Emeklilik'in kısa süre içerisinde banka sigortacılığı ve sigortalama oranlarında, yıllardır bu işi yapan sigorta şirketlerinin seviyesini yakalamayı başardığını ifade eden Sincek, hayat sigortacılığında bir yıl gibi kısa bir sürede 51 bin sigortalıya ulaştıklarını, bu yıl için de 60 bin yeni poliçe sayısına ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.



#Ayhan Sincan
#Bireysel emeklilik
8 yıl önce