|

Bir koyup 10 kazandık

Bahreyn kökenli yatırım şirketi Investcorp, Türkiye'ye yaptığı yatırımlarda adeta bir koyup 10 kazandı. Orka Grup, Namet, Arvento ve Tiryaki Agro’da ortaklıkları bulunan Investcorp’un Körfez Ülkeleri’nden Sorumlu Başkanı El Shroogi, “Türkiye’ye 500 milyon dolar yatırım yaptık, bu yatırımlarımızın gelirleri 5 milyar doları buldu. İşlerimizden çok memnunuz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 2/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:35 - 1/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
10. Türk-Arap Ekonomi Forumu, İstanbul'da dün başladı.  Arap ve Türk iş dünyasından çok sayıda davetlinin katıldığı forumda, bölgesel işbirliği, serbest ticaret anlaşmaları ve yatırımlar masaya yatırıldı.
10. Türk-Arap Ekonomi Forumu, İstanbul'da dün başladı. Arap ve Türk iş dünyasından çok sayıda davetlinin katıldığı forumda, bölgesel işbirliği, serbest ticaret anlaşmaları ve yatırımlar masaya yatırıldı.

Dünyada 150'yi aşkın şirkette ortaklığı olan ve yatırımlarının değeri 36 milyar doları bulan Bahreyn kökenli, New York merkezli Investcorp, yatırımda Arap Baharı estirdi. Orka Grup'ta yüzde 30 olmak üzere, Namet, Arvento ve Gaziantepli bakliyat üreticisi Tiryaki Agro da ortaklıkları bulunan Investcorp, Türkiye'deki yatırımlarından adete bir koyup 10 kazandı. Investcorp'un Körfez Ülkelerinden Sorumlu Başkanı El Shroogi, “Türkiye'ye 500 milyon dolar yatırım yaptık. Yatırımlarımızın gelirleri 5 milyar doları buldu. Türkiye'deki işlerimizden çok memnunuz” dedi. El-Shroogi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla düzenlenen 10. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda yapılan “Türk-Arap Ekonomik Ortaklığında Sonraki Aşama” konulu panelde değerlendirmelerde bulundu.



İŞLERİMİZDEN ÇOK MEMNUNUZ


Türkiye'nin nüfusu nedeniyle büyük bir iç pazarı bulunduğunu ve stratejik bir pozisyonda konumlandığını belirten El-Shroogi, “Türkiye, pek çok yatırımcı için çok iyi bir pozisyon. Ayrıca yatırımcılara dost politikaları var" dedi. El-Shroogi, Türkiye'nin, yönetişimde de başarıyla ilerlediğini aktararak, “Yatırımları 8 yıl önce hızlandırarak fevkalade bir ekip kurduk. Türkiye'ye 500 milyon dolar yatırım yaptık. Yatırımlarımızın gelirleri 5 milyar doları buldu. Türk ekonomisine katkımız çok büyük. Türkiye'deki işlerimizden çok memnunuz” şeklinde konuştu.



YEMEN OPERASYONUYLA ORDUYA KAYNAK ARTIYOR


Petrol fiyatlarının çok düşük olduğuna değinen El-Shroogi, “İhracatçı kaybederken, ithalatçı kazanıyor. Burada ihracatçı ülkelerin yatırımları biraz daha kısıtlanacak. Bugünlerde Körfez'de, Yemen'deki olayları gördükçe orduya daha fazla para ayrılıyor” ifadelerini kullandı.



Katar'da ekonomiye yol haritası


Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Sheikh Ahmed Bin Jassim Al Thani ise Katar'ın son yıllarda ekonomik anlamda pek çok başarı sağladığını söyledi. Katar'ın 2030 yılına kadar belli bir program doğrultusunda hareket edeceğini anlatan Al Thani, ülkede açık ekonomiye geçiş sürecinin tamamlandığını söyledi. Al Thani, Arap ülkeleri ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi için devletlerden adım beklemeden, özel sektörün öncülüğünde hareket edilmesi gerektiğini söyledi.



Irak'ın yüzde 60'ı güvenli


Irak Sanayi ve Tabii Kaynaklar Bakanı Naseer El Esawi de ekonomik gelişmelerden önce istikrarı ele almak gerektiğini söyledi. Irak'ta yaşananlara ilişkin değerlendirmeler yapan Esawi, “Yavaş yavaş güvenlik sorunları düzelmektedir. Şu anda Irak'ın yüzde 60'ı tamamen güvenlik içindedir. Ekonomimizi sıfırdan inşa ettik, bizimle iş yapmak isteyen tüm komşularımızla iş yapmak istiyoruz, sanayi bölgeleri kurduk komşularımızı bekliyoruz, iyimseriz” diye konuştu.




Gelirlerin yüzde 95'i petrolden


Libya Merkez Bankası Başkanı Saddek Elkaber ise Libya'daki geçmiş hükümetlerin talebi canlandırmak üzere hareket ettiklerini anımsatarak, “Petrol ve doğalgazın yanında beyaz çimentoyla da ünlüdür Libya. Ancak bugüne kadar turizm kaynaklarımızı, doğal güzelliklerimizi, rezervlerimizi başarılı kullanamadık. Şu anda ülkemizin gelirinin yüzde 95'i petrolden gelmektedir” ifadelerini kullandı. Elkaber, Birleşmiş Milletler'in (BM) Libya'da çözüme katkı sunacağına inandığını belirterek, geleceğe umutla baktıklarını söyledi. Libya Merkez Bankası olarak bağımsızlıklarını koruduklarını anlatan Elkaber, “Libya geleceği parlak bir ülkedir” diye konuştu.



Türkiye çok istikrarlı bir piyasa


Kuwait Finance House Üst Yöneticisi (CEO) Mazin Saad El-Nahedh de Türk piyasasını 1980'lerden bu yana takip ettiklerini, ancak Türkiye'nin bu derece bir gelişim ve değişim yaşayacağını hesap etmediklerini söyledi. Kuveyt Türk Bankası olarak kısa vadeli kazançlara kilitlenmediklerini ve uzun vadeli düşündüklerini belirten El-Nahedh, “Kuveyt ve Türkiye arasında tarihe malolmuş köklü ilişkiler var. Biz finans kurumu olarak köprü konumunu ve


görevini ifa etmek istiyoruz” diye konuştu.



Türklerin yurtdışında 130 milyar $ hesabı var


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türklerin yurt dışında 130 milyar dolar hesabı olduğunu söyledi. Zirvede konuşan Bakan Şimşek, Türkiye'nin G20 başkanlığı için 3 gündem maddeleri bulunduğunu belirterek, bunların ilkini “kucaklayıcı" şeklinde tanımladı. İkinci olarak “yatırımın" unsuru geldiğini belirten Şimşek, üçüncü sırada ise “uygulama” maddesinin bulunduğunu dile getirdi. Arap yatırımcılara, “Bölgesel serbest ticaret yapmalıyız" diyen Şimşek, Merkez Bankası'nın kararlarını ekonomik rasyolara göre verdiğini söyledi.



Ticaretimizi arttıralım


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Arap coğrafyasıyla yapılan ticaretin artırılması gerektiğini belirterek, “Arap ülkeleri 870 milyar dolar ithalat yapıyor. Ama bunun ancak 34 milyar dolarını biz satıyoruz. Biz 242 milyar dolar ithalat yapıyoruz ama Arap ülkelerinden aldığımız mallar 10 milyar doları ancak buluyor” dedi. Türkiye'nin Arap ülkeleriyle ekonomik ilişkileri yeterince geliştiremediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Bu ortaklığı yeterince tesis edemedik" ifadesini kullandı.




#Investcorp
#Körfez Ülkeleri
#türk ekonomisi
9 yıl önce