|

BIST'ten İmparator taktiği

TÜRKİYE'DE gelişen para piyasaları, yabancı yatırımcıların dikkatini çekiyor. Yurtdışından Türkiye piyasalarını domine etmek isteyenlere karşı Borsa İstanbul, adeta “Oyun kurucu sadece benim” mesajı veriyor. BIST, ABD'li Nasdaq'ın ardından Londra Borsası ile de stratejik işbirliği yaptı. Anlaşma ile BIST pay senedine dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri yatımcılara sunulacak. Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan ”Terim taktiği ile maçı rakip sahaya taşıyoruz. Oyunun kurucusu olmalıyız" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:00 - 25/01/2015 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye’nin gelişen piyasaları yabancıların iştahını kabartıyor.  Yurtdışında Türkiye varlıkları üzerinde piyasaları etkileme hayali kuranlar daha şimdiden kolları sıvamış durumda. Yabancıların Türkiye piyasaları ile ilgili yurtdışında çok taraflı işlem platformları açmaları işten bile değil. Tüm bu gelişmelerin yanında Borsa İstanbul, yaptığı açılımlar ile ‘Oyun kurucusu benim’ mesajı veriyor. Bu kapsamda Nasdaq ortaklığının ardından Borsa İstanbul Londra Borsa’sı ile stratejik işbirliği anlaşması yapıldı. İlk aşamada tek pay senedine dayalı vadeli işlem sözleşmeleri ve opsiyon sözleşmeleri, endekse dayalı vadeli işlem sözleşmeleri yapılacak. Bunun arkasından diğer türev ürünlere de yaygınlaştırılacak

STRATEJİK ORTAKLIK

İşbirliği ile Türkiye kökenli ve Borsa İstanbul’da üretilen türev finansal ürünler Londra Borsası’nın pazarlarında işlem görmeye başlayacak. Borsa İstanbul’un açılımları ile Türkiye kendi piyasa işlemleri için hedeflediği stratejilere ulaşmayı hedefliyor.  Stratejilerden ilki olan piyasa işlemleri sadece Borsa İstanbul üzerinden gerçekleşsin arzusu yerine getirilmek isteniyor. Eğer bu  olmazsa Borsa İstanbul’un ortaklık yaptığı bir organizasyon üzerinden işlemlerin gerçekleşmesi isteniyor. Zaten stratejik işbirliğinin ve ortaklıkların amacı da bu. Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Londra'da düzenlenen anlaşmanın sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

TERİM TAKTİĞİ İLE MESAJ

Turhan, İstanbul finans merkezi için bir stratejiyi ortaya koyduklarını söyledi. Turhan Türkiye dışındaki aktörler tarafından bir piyasa oluşmasını istemediklerini söyledi. Turhan “Türkiye sermaye piyasaları öyle bir seviyeye geliyor ki mutlaka yurtdışında birileri Türkiye varlıkları ile ilgili piyasalar kurmak ya da çok taraflı işlem platformları oluşturmak isteyecekler. Dolayısı ile onlar yapmadan bizim gerçekleştirmemiz lazım. Maçı rakip sahaya taşıyalım. Terim taktiği gibi. Onlar gelip bizim sahamızda oynamasın. Biz o sahada oyun kuralım. İş bizim kontrolümüzde geçsin istedik” diye konuştu. 

Hedef swap piyasası

Borsa İstanbul ile Londra Borsası (London Stock Exchange Group -LSEG) arasında ortaklık anlaşması yapıldı. Anlaşma kapsamında LSEG’nin iştiraki olan takas kuruluşu olan London Clearing House (LCH.Clearnet) ile stratejik iş ortaklığı yapılacak. Bu ortaklıkta önemli unsurlardan biri de LCH.Clearnet'in Borsa İstanbul’un küresel ölçekte tercih edilen en çok önemsenen swap (takas) ortağı olarak ilan edilmesi. 


Çin’den ABD'YE finans köprüsü

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Asya’dan Amerika’ya kadar, kesintisiz olarak TL ile yabancı para türev ürünlerinin işlem göreceği bir platform oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Londra’da Point of Present Veri Dağıtım Merkezi’nin açılışını yaptıklarını da hatırlatan Turhan şunları söyledi: “Şu anda Londra’da Borsa İstanbul verilerinin yatırımcılara ulaştırılacağı bize ait bir veri üssü var. Aynısını Uzakdoğu için yapacağız. Bununla Türkiye duyulacak, verileri görülecek ve sonrasında yatırımlar gelecek. Londra Borsası ile Londra Clearing House ile gerçekleştirmiş olduğumuz stratejik işbirliği başka hiçbir fayda sağlamasa dahi sırf Türkiye finansal ürünlerinin dünyada duyulmasını, bilinmesini sağlayacak ve yatırımcılara 'bak böyle bir şey varmış' dedirtecektir."

#Borsa İstanbul
#Nasdaq
#İbrahim Turhan
9 yıl önce