|

Borç affı artık yok

Torba yasa ile borçların yeniden yapılandırılmasının ardından yeni bir ''vergi affı'' çıkmayacak. Vatandaşları yasa ile getirilen kolaylıklardan yararlanmaya davet eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, alacakları toplamının 200 milyar liraya ulaştığını belirterek, ''Bundan sonra bu anlamda af olmayacak'' dedi.

.
00:00 - 17/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:41 - 16/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Borç affı artık yok
Borç affı artık yok

Af beklentisiyle devlete olan vergi ve ceza borçlarını ödemeyenlere Maliye Bakanı Mehmet Şimşek''ten net mesaj geldi. Torba Yasa ile borçların yeniden yapılandırıldığını ve 120 TL''nin altındaki alacaklardan vazgeçildiğini hatırlatan Bakan Şimşek, vatandaşları, yasa ile getirilen kolaylıklardan yararlanmaya davet ederek, ''Bundan sonra bu anlamda af olmayacak'' dedi.

200 MİLYAR ALACAK VAR

Şimşek, Torba Yasa ve Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, vergi alacaklarının nisan 2014 itibarıyla 67 milyar 7 bin 759 lira olduğunu belirterek, ''Gelir vergisi kısmı 17,6 milyar lira, kurumlar vergisi 5,8 milyar lira, motorlu taşıtlar vergisi 7,5 milyar lira, özel tüketim vergisi 4,7 milyar lira, dahilde alınan katma değer vergisi 23,5 milyar lira, diğer vergi alacakları 7,9 milyar lira, vergi cezaları 41 milyar lira, gecikme faizleri de 16,7 milyar lira. Topladığınız zaman 200 milyar liranın üzerinde bir alacaktan bahsediyorsunuz'' dedi.

KAYITDIŞI İLE MÜCADELE PLANI

Yasa ile getirilen ''kasa affı''na ilişkin bir soru üzerine Şimşek, bu tür yapılandırmalarda, hissedarlara bir şekilde borç veya temettü olarak dağıtılan paranın bu kapsama alınmasının yeni bir şey olmadığını bildirdi. ''Şimdikayıtdışılıkla mücadele eylem planını yeniliyoruz. Çok somut tedbirler, eylemler olacak. Yıl sonundan önce inşallah Sayın Başbakanımızın başkanlığında belki fırsatımız olur, bunu kamuoyuyla paylaşırız'' diyen Şimşek, bu konuda en ufak bir tereddütlerinin olmayacağını ifade etti.

Enflasyonu değerlendiren Şimşek, ''Sıkı bir duruşla enflasyonu tekrar 5-7 aralığına, daha sonra da orta-uzun vadede yüzde 5''in altına düşürmeyi ümit ediyoruz'' dedi.

YENİ AF OLMAZ

Torba yasanın kolaylık olduğunu belirten Şimşek, ''Vatandaşlarımız bu kolaylıktan yararlansınlar. Artık bu türden beklentilerini de sınırlı tutsunlar'' dedi. Bundan sonra Maliye ayağında cezadan, paranın aslından, vade farkından vazgeçmeyeceklerini belirten Şimşek, ''Bundan sonra bu anlamda bir af olmayacak'' diye konuştu.

SON BAŞVURU 1 ARALIK 2014

Bakan Şimşek, vergi dairelerini borçlu olanların en son başvuru tarihinin 1 Aralık 2014, Genel Sağlık Sigortası primlerinden borçlu olanlar için ise Nisan 2015 olduğunu açıkladı. Şimşek, diğer primlerden borçlu olanlar için de 3 aylık bir süre tanındığını söyledi.

CARİ AÇIK İYİLEŞİYİOR

Enflasyonun neredeyse zirveyi bulduğu kanısında olduklarını dile getiren Bakan Şimşek, ''Muhtemelen gelecek seneki büyüme rakamları da aşağı yönlü revize edilebilir. Cari açık bu sene muhtemelen milli gelirin yüzde 5,7''si, 5,8''ine gerileyecek. Güzel bir haber, cari açığın finansmanında bir iyileşme var'' dedi.


10 yıl önce