|

Bu gemide biz de varız

Başbakan Yardımcısı Babacan, Japonya ile ekonomik ve gümrük iş birliklerinde yeni anlaşmalar için çalıştıklarını söyledi. Türk-Japon Diplomatik İlişkilerinin 90. Yıldönümü İş Forumu’nda konuşan Babacan, Gümrük Birliği üyesi olarak Japonya ile AB arasındaki STA’nın dışında kalmak istemedikleri belirterek, ‘Bu gemide biz de varız’ mesajı verdi.

Yeni Şafak
04:00 - 26/11/2014 الأربعاء
Güncelleme: 21:12 - 25/11/2014 الثلاثاء
Diğer
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Japonya ile ekonomik ortaklık ve gümrük iş birliğindeki yeni anlaşmalar üzerinde çalıştıklarını söyledi. Babacan, Türk-Japon diplomatik ilişkilerinin 90. yıldönümü kapsamında düzenlenen İş Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Japonya arasındaki sıkı ilişkilere değindi. Japonya ile ekonomik ortaklık ve gümrük iş birliği konusunda yeni anlaşmalar için çalıştıkları bilgisini veren Babacan, Japonya ile AB arasında bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakeresi bulunduğunu ve Gümrük Birliği’ne üye olan bir ülke olarak bunun dışında kalmak istemediklerini kaydetti.

‘STA’YA HAZIRLIK ANLAŞMASI

Ali Babacan, Japonya ile AB arasındaki serbest ticaret anlaşmasına paralel Türkiye’nin de Japonya ile bir serbest ticaret anlaşması yapmak istediğini vurgulayarak, üzerinde çalıştıkları ekonomik ortaklık anlaşmasının, serbest ticaret anlaşmasının bir hazırlığı olduğunu dile getirdi. Ülkeden ülkeye insanlar, ürünler, sermaye ve enerjinin serbest dolaşmasının tüm ülkeler için kazan-kazan ortamını sağladığını belirten Babacan, “G20 başta olmak üzere ticaretin serbestleşmesi konusunda inancımızı ve politika ağırlığımızı korumaya devam edeceğiz” dedi. 

KAMU HARCAMASI ÇARE DEĞİL

Türkiye’nin G20 dönem başkanlığına dair de açıklamalarda bulunan Ali Babacan, iş dünyasından gelecek fikirleri önemsediklerini vurguladı. Asıl büyüme ve istihdamın özel sektör eliyle gerçekleşeceğine dikkat çeken Babacan, kamu harcamalarıyla büyümenin sürdürülebilir olmadığını ifade ederek, “Kamu harcamaları belki geçici dönemlerde, özel sektörün tedirgin olduğu dönemlerde telafi fonksiyonu görebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye için ciddi büyüme bekleniyor

Türk-Japon diplomatik ilişkilerinin 90. yıl dönümü için düzenlenen İş Forumu’ndaki konuşan Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, sadece İzmit’te 1 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını, karşılığında da yılda 900 milyon dolarlık ciroya ulaştıklarını bildirdi. Bayman, Türkiye pazarı için çok ciddi bir büyüme beklentisi olduğunu da vurguladı. 

STRATEJİK ORTAKLIK

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ise Türkiye ve Japonya ilişkilerinin geliştirilmesinin devlet ve özel sektör lehine olduğunu belirterek, “Avrasya Bölgesi’nde Türkiye ile Japonya arasında teknoloji, Ar-Ge’de daha fazla iş birliği ve ortak proje yapılması hayati öneme sahip” dedi.

BES’e 5 milyon kişi gönüllü katıldı

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye’de 3-4 yıl içerisinde bazı kanunların yeniden yapıldığını, Borsa İstanbul’un kurulduğunu, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) 5 milyon vatandaşın gönüllü olarak girdiğini, 6,5 milyon konutun depreme karşı sigortalandığını kaydetti. Türkiye ekonomisine bakıldığında pekçok göstergenin iyi olduğunu, ancak yüksek enerji ithalatı ve düşük tasarruf oranları sebebiyle cari açığın yüksek seyrettiğini belirten Babacan, “Bununla ilgili tedbirlerimizi alıyoruz, sıkı maliye ve para politikası uyguluyoruz ve Başbakanımızın açıkladığı yapısal reform serisi ile bunların orta vadede problem alanı olmaktan çıkacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

#Ali Babacan
#Türk-Japon
#STA
٪d سنوات قبل