|

Çevreyle ne sorunu var?

Rüzgar santrallerinin İzmir''de protesto edilmesine tepki gösteren EPDK Başkanı Yılmaz, rüzgarın çevreyle en uyumlu enerji kaynağı olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, ''Tepkisel eylemleri doğru bulmuyorum. Rüzgar santrallerinin çevreyle ne sorunu olabilir?'' diye konuştu.

.
00:00 - 19/10/2014 Pazar
Güncelleme: 01:23 - 19/10/2014 Pazar
Yeni Şafak
Çevreyle ne sorunu var?
Çevreyle ne sorunu var?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, İzmir''de rüzgar enerjisi santrallerinin çevreye zarar verdiği gerekçesiyle yapılan protesto eylemlerine ilişkin, ''Rüzgar enerjisi çevreyle en uyumlu enerji kaynağıdır. Buradaki tepkisel eylemleri doğru bulmuyorum'' dedi. EPDK Başkanı Yılmaz ve Kurul üyeleri, İzmir''in Çeşme ilçesindeki iki rüzgar enerjisi santralinde incelemelerde bulundu. EPDK Başkanı Yılmaz, İzmir''in rüzgar enerjisinde en verimli şehirlerden biri olduğunu belirterek, enerji alanında yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından azami ölçüde faydalanılması gerektiğini söyledi.

PROTESTOLARA TEPKİ GÖSTERDİ

Bölgede rüzgar enerjisi sistemlerine karşı yapılan protesto eylemlerini değerlendiren Yılmaz, EPDK''nın santral lisanslarında çevre izinlerini ilgili bakanlıklarla beraber verdiğini kaydetti. Yılmaz, lisans verirken ince eleyip sık dokuduklarını anlatarak, ''Rüzgar santrallerinin çevreyle ne sorunu olabilir? Şimdi buna çevreyi bahane ederek bir takım tenkitler getiriyorsanız, bunun altında başka şeyler

aramak gerekir'' ifadelerini kullandı.

YENİLENEBİLİR KAYNAK ARTMALI

Güneş, rüzgar, hidroelektrik gibi yerli kaynakların enerji tüketimindeki payının artması gerektiğini belirten Yılmaz, ''Bu tepkilere rağmen, Türkiye''yi büyütmek istiyorsak, kaliteli bir şekilde enerjiden faydalanmak istiyorsak, kendi kaynağımızla cari açığın azaltılmasına katkıda bulunmak istiyorsak, yerli kaynaklardan mümkün olduğunca faydalanmak gerekiyor'' diye konuştu.

20 BİN MEGAVATA KADAR ÇIKABİLİR

Rüzgar Enerjisi ve Su Santralları İşadamları Derneği Başkanı Ümit Tolga Bilgin, Türkiye''de rüzgar enerjisi kurulu gücünün 3 bin megavatın üzerine çıktığını belirterek, ''Rüzgarda 15 bin megavat kurulabilir, fizıbıl kapasite var. Bu, yatırım maliyetlerine göre 20 bin megavatlara kadar çıkabilir'' dedi. Yatırımcının rüzgar santrali yeri bulmak için Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünün hazırladığı haritalardan faydalanabileceğini anlatan Bilgin, projeler için yeterli finansman kaynağının yurt dışı krediler yoluyla da sağlanabileceğini söyledi. Bilgin ayrıca, izin süreçleri ve bürokratik işlemlerin basitleştirilmesiyle rüzgar santrallerinin lisans aşamasıyla birlikte 2-3 yıl içinde devreye girebileceğini dile getirdi.

10 yıl önce