|

CHP bütçe şaşkını

CHP'nin, seçim bildirgesinde kaynağı belirtilmeden sunduğu vaadlerin bütçe üzerindeki yükü CHP'nin şaşkınlığı olarak değerlendirildi. Kılıçdaroğlu'nun bol keseden yaptığı vaadler, kabaca hesaplandığında dahi bütçeye yıllık maliyeti 180 milyar lirayı buluyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 22:04 - 21/04/2015 Salı
Yeni Şafak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önceki gün açıkladığı seçim bildirgesindeki vaatlerin bütçe üzerindeki yükü hesaplandığında, CHP'nin bütçe şaşkınlığı içinde olduğu görüldü. Seçim bildirgesinde yer alan vaatlerin toplam bütçeye maliyeti 153-180 milyar lira arasında olurken, bu maliyetin 2014 yılı toplam vergi gelirlerinin yarısana karşılık geldiği ortaya çıktı. CHP'nin vaatlerini yerine getirebilmesi için mevcut vergilere yeni vergiler eklemesi gerekecek. Ayrıca bu maliyetlere, kredi kartı ve tüketici kredi borçlarının faizlerinin yüzde 80'inin silinmesi ile kadınlar için bireysel emeklilik katkı payının artırılması gibi bazı konular eklenmedi.



EK İŞÇİ MALİYETİ 25 MİLYAR


Sayıları 800 bini bulan bu kesimlerin memur olarak atanmasının yıllık yükü 9 milyar lirayı bulurken, kamuya işçi olmaları halinde yıllık 25 milyar liralık bir yük oluşturacakları ortaya çıktı.



ÖĞRETMEN İÇİN 6 MİLYAR


Bir öğretmenin eline geçen tutar 3,6 milyar lira olarak hesap edildiğinde 140 bin civarındaki öğretmen açığı ile ilgili vaadin maliyeti ise 6 milyar lirayı buluyor.



45 BİN UZMAN 1,5 MİLYAR


45 bin uzmanın istihdamında maliyet, ortalama 3 bin lira maaş üzerinden yıllık 1,5 milyar liraya çıkıyor.



AKTÜERYAL MALİYET


Emeklilikte yaşa takılan yaklaşık 530 bin vatandaşın emekli edilmesi halinde bütçede oluşturacağı yük de 5,8 milyar lirayı aşıyor.



100 BİN İLAVE DERSLİK


Derslik sorununun tam gün eğitimde ilave 100 bin derslik doğuracağı hesap ediliyor. Bir dersliğin maliyetinin 250 bin lira olacağı böylece yaklaşık 25 milyar liralık bir yük oluşacağı belirlendi. Öte yandan, 15 milyon öğrenciye ücretsiz öğle yemeği vaadinin maliyeti yıllık olarak 6 milyar lirayı buluyor.



SIFIR DESTEK PRİMİ


Emeklilerin yeniden çalışması halinde sosyal güvenlik destek primi yüzde 15'lerden yüzde 10'a düşürüldü. CHP'nin vaadinde bu oranın sıfırlanması yer alıyor. 630 bin kişinin desteğinin kesilmesinin yükü 1 milyar lira.



Şimşek'ten Kılıçdaroğlu'na hodri meydan


CHP'nin her seçim öncesi ortaya attığı ancak seçmende pek karşılık bulamayan vaadlerini bu kez aşırı abartması tartışılıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “IMF ve kriz çağrısı” olarak nitelendirdiği vaadler için " Herhalde Yunanistan'dan veya Cem Uzan'ın programından kopya çektiler” dedi. Katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Şimşek, kendilerinin 10 yıldır uyguladığı bazı programların bile CHP bildirgesinde yer aldığını ifade etti. Ana muhalefet lideri ile bu konuları tartışmaya hazırım” diyen Bakan Şimşek, şunları kaydetti: “Ya bunlar sayı saymasını bilmiyorlar ya da milletin gözünün içine baka baka atıyorlar. Çünkü bunların hepsi içi boş vaatlerdir."



Engellilere aylık


7.2 milyar


lira



15 Bin aile merkezi


6 milyar lira



Alınmayan muayene katılım payı 3,5 milyar lira



Öğrencilere burs


2 milyar lira



İkinci harcın kalkması 600


milyon lira



Yoksul öğrenciye burs


2 milyar lira



İşe giren kadın ve erkeğe


sigorta


1 milyar lira



Emekli aylığı 32 milyar TL


Emeklilere bin 500 lira maaşla ilgili hesap yapıldığında sayıları 9 milyonu aşan bu kesime yılda iki ikramiye verilmesi halinde 32 milyar lirayı bulacak bir bütçe yükü görüldü.


#chp vaadleri
#seçimler
#ekonomi
9 yıl önce