|

Dallas’a dizi sattık

Yıllar önce dizi ithal ettiğimiz Dallas’a bu defa dizi ihraç etmeye başladık. Dizi ihracatı geçen yıl 200 milyon dolara yaklaşan Türkiye, petrol bölgesi Teksas Eyaleti’ndeki Dallas’a sattığı Muhteşem Yüzyıl ile Ortadoğu ve Balkanlar’dan sonra ABD'ye de girmiş oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:52 - 21/12/2014 Pazar
Yeni Şafak
Televizyonların siyah-beyaz olduğu dönemlerde ekrana gelen Dallas, Şahin Tepesi dizilerinin tekrarlarını bile izleyen Türkiye, bu defa ABD’nin petrol bölgesi Teksas Eyaleti'ne bağlı Dallas’a dizi sattı. Dizi ihracatı geçen yıl 200 milyon dolara yaklaşan ve ilk kez Ukrayna, Pakistan, Rusya ve Çin pazarına giren Türkiye böylece ABD’ye de dizi satarak 75’in üzerinde ülkeye ihracat yapar hale geldi. Dallas’a satılan dizi ise Muhteşem Yüzyıl oldu. Borusan’ın yeni yatırımını görmek için gittiğimiz Houston’da, Türkiye Houston Başkonsolosu Ferhat Alkan ve Houston Ticaret Ataşesi Engin Yaşar’la bir araya geldik. Houston Başkonsolosu Ferhat Alkan, Muhteşem Yüzyıl dizisinin Dallas’a girdiğini belirterek “İspanyolca yayınlanan El Nundo kanalında yayınlanmaya başladı” dedi. 

HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

Türk dizilerinin ihracatının yaklaşık yarısı Ortadoğu’ya, kalan yarısını da Balkanlar, Ukrayna ve Rusya bölgesine yapılan ihracat oluşturuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, 70’in üzerinde dizi filmi dünyanın dört bir yanında yayınlanan Türkiye’nin dizi film ihracatı, geçen yıl 200 milyon dolara yaklaştı. İhracat her yıl ortalama yüzde 20 artıyor. Dizi ihracatının 2023’teki hedefi ise 1 milyar dolar.

GELECEĞİN PATRONLARI GELİYOR

Başkonsolos Ferhat Alkan, Teksas’ta Houston şehrinin ise gerek sağlık turizmi, gerekse akademik açıdan zengin bir şehir olduğunu, bu anlamda ABD’nin en iyi 19’uncu üniversitesinin Rice olduğunu belirtti. Alkan’ın verdiği bilgiye göre, konsolosluk ve buradaki ticari ataşelik, bu üniversitede MBA yapan öğrencileri Türkiye’ye getirmek için çalışma başlatmış. MBA öğrencileri bir anlamda geleceğin patronları. Bu isimler yakında Türkiye’ye gelerek iş dünyası ve odalarla buluşacak.
#Dallas
#dizi
#ABD
#Teksas Eyaleti
#Dizi ihracatı
#Muhteşem Yüzyıl
9 yıl önce