|

Dışarıya gidenin peşindeyiz

Türkiye’deki uygunluk değerlendirme pazarı büyüklüğünün 2-2,5 milyar dolar olduğunu belirten TSE Başkanı Hulusi Şentürk, “Maalesef bu kaynağın % 80’i yurt dışına çıkıyor. Önceliğimiz bu kaynak çıkışının önüne geçmektir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/01/2015 Salı
Güncelleme: 20:33 - 26/01/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
Uygunluk değerlendirme faaliyeti gösteren Türkiye’nin milli bir kuruluşu Türk Standartları Enstitüsü (TSE), küresel ekonomide önemli bir yere sahip olan uygunluk değerlendirme pazarındaki payını yükseltmek için ciddi bir çaba harcıyor. Tarafsız test, gözetim, muayene ve sertifikasyon sektörlerinin dünyadaki yıllık cirosu 200 milyar doları bulurken, bu pazarın Türkiye’deki büyüklüğü 2-2,5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Ancak bu ekonomik büyüklükte dönen kaynağın yüzde 80’i yurt dışına gidiyor.

BU KADAR KAYNAK TÜRKİYE’DE KALMALI

TSE Başkanı Hulusi Şentürk, 2014 yılında bu alanda yaptığı çalışmalar ve 2015 yılı hedeflerini paylaşmak üzere İstanbul’da düzenlediği sohbet toplantısında; sektörlerindeki kaynağın tamamına yakınının yurt dışına çıkıyor olmasından büyük rahatsızlık duyduğunu anlattı. Türkiye’deki uygunluk değerlendirme pazarı büyüklüğünün 2-2,5 milyar dolar civarında olduğunu belirten TSE Başkanı Şentürk, “Maalesef bu kaynağın yüzde 80’i yurt dışına çıkıyor. Bizim birinci önceliğimiz yeni yatırımlarla dışarıya olan bağımlılığı düşürmek ve bu kaynak çıkışının önüne geçmektir. Bunun için 2014’te 67 milyon lira olan yatırım miktarımızı bu yıl 100 milyon liraya çıkarmak istiyoruz” dedi. 

BELGE MALİYETİNİ 4 KAT DÜŞÜRDÜK

Son yıllarda yaptıkları çalışmalar sayesinde Türkiye firmalarının belgelendirme uygunluk değerlendirme belgesi maliyetlerini 4,4 kat düşürerek Avrupa Merkezli uygunluk değerlendirme merkezlerine ezdirmekten kurtardıklarını anlatan Şentürk, “Bizim rekabetimiz sayesinde firmalarımızın belgelendirme masraflarını 20 bin liradan (7 bin 500 avro) 4 bin 500 liraya düşürdük. Firmalarımız buna sevineceklerine nerdeyse üstünü para isteyecekler bizden. Bu mantaliteyi terk etmeleri gerekir” diye konuştu.

İskân izni için TSE uygunluğu istenebilir

Yapılan inşaatların standartlara uygun olup olmadığı tartışmalarına da dikkat çeken Şentürk, binalara iskan belgesi verilmeden önce asansör, doğalgaz, elektrik ve su tesisatlarıyla net ve brüt oranlarının standartlara uygun olup olmadığının denetleyebileceklerini anlattı. Bir belediyenin bu tür uygunlukları şart koştuğunu ifade eden Şentürk, kendilerine gelen talepleri memnuniyetle yerine getirdiklerini dile getirdi. Şentürk, 2014’te 65 bin asansör denetlemeleri sayesinde kırmızı etiket oranı yüzde 68’den yüzde 30’lara düşürdüklerine dikkat çekti.  Yurt dışı açılımına büyük önem verdiklerini de anlatan Şentürk, Ortadoğu, Afrika ve Kafkas ülkelerine yoğunlaştıklarını kaydetti.

#TSE
#Hulusi Şentürk
#Ortadoğu
9 yıl önce