|

Efes için kurulan vakıf bağış için turlayacak

Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın 'Yıllık 2 milyon lira kaynak aktarıyoruz' dediği Efes Antik Şehri için iş dünyasının ünlü isimleri ilk yılda 1 milyon avro ortaya koyarak vakıf kuruyor. Amaç, Efes'i dünyanın lider turizm merkezi yapmak

Yılmaz Yıldız
00:00 - 18/05/2010 Salı
Güncelleme: 23:36 - 17/05/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Efes için kurulan vakıf bağış için turlayacak
Efes için kurulan vakıf bağış için turlayacak

Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın 'Yıllık 2 milyon lira kaynak aktarıyoruz' dediği Efes Antik Şehri için Borusan Holding öncülüğünde bir araya gelen iş dünyasının ünlü isimleri 1 milyon avro ortaya koyarak vakıf kuruyor.

Kuruluş çalışmaları devam eden Efes Vakfı'nın tanıtımı nedeniyle Efes'te basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı.

TURİSTLER İÇİN ALTYAPI

Törende konuşan Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asım Kocabıyık, “Vakfımızın hedefleri arasında, çeşitli alanlarda restorasyon ve kazı çalışmalarının yan sıra, turistlere sunulan deneyimin zenginleştirilmesi de yer alıyor. Alternatif yürüyüş programlarından, gece turlarına, sosyal ve kültürel etkinliklere ve Selçuk ilçemize ilginin yoğunlaştırılmasına yönelik çalışmalara uzanan bir çizgide kapsamlı bir girişim ve eylem planı hazırladık. Bu girişimin Efes Antik Kenti'ndeki kazılara ivme katacağına, buraya sponsorların çekilmesi için alanın uluslararası düzeyde tanıtımına katkıda bulunacağına ve turistlerin Efes'te unutamayacakları bir deneyim yaşamaları için gerekli altyapıyı oluşturacağına içtenlikle inanıyoruz” dedi.

EN BÜYÜK BİLİMSEL FAALİYET

Toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Kocabıyık, vakfın ilk yıl bütçesinin 1 milyon avro olduğunu belirtirken, "İşlerin yürümesi için yıllık 500 bin avroluk bir bütçe yeterli olacaktır" dedi. Avusturya Bilim ve Araştırma Bakanı Dr. Beatrix Karl, Efes'teki kazı çalışmalarının Avusturya'nın yurtdışındaki en büyük bilimsel faaliyeti olduğunu söyledi. Efes Vakfı ile özel sponsorluğun farklı bir boyuta geçeceğini belirten Karl, bu çalışmaların hem Türkiye'de, hem Avusturya'da, hem de tüm dünyada görünür hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

EFES'TEN DAHA ESKİLERİ VAR

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise "Efes, Anadolu'nun modern şehirlerinden sayılır. Bu topraklarda daha eskileri var. Efes onların yanında yeni sayılır" diyerek, Anadolu'nun tarihi ve kültürel zenginliğine dikkat çekti. Kazı çalışmaları için ayrılan bütçenin yıllık 500 bin lira olduğunu belirten Bakan Günay, bu rakamı bağışlar, sponsorluk vasıtasıyla artırdıklarını ifade ederek, "500 bin lirayı allem edip gullem edip 20 milyon liranın üzerine çıkarıyoruz. Geçen yıl bu faaliyetlere harcanan para 24 milyon lira. Bunun sadece 2 milyon lirası Efes için harcandı" dedi.


Hanedanlardan büyük bağış

Efes'teki kazı ekibinin başına yeni atanan Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Direktörü Sabine Ladstatter ise Türkiye, Yunanistan ve Mısır'da kazı çalışmalarını yürüten ve finanse eden Avusturya'nın yıllık toplam 2 milyon avro bütçe aktardığını bildirdi. Bu paranın 1 milyon avrosunun Efes için ayrıldığını kaydeden Ladstatter, ülkenin zengin hanedan kökenli ailelerinin de bu tür çalışmalar için yıllık 250 bin avro civarında bir bağışının olduğunu kaydetti.


150 yılda % 10'u gün yüzüne çıkarıldı

İzmir Selçuk'ta, 150 yıllık kazı çalışmalarında sadece yüzde 10'luk bir bölümü toprak altından çıkarılan 10 bin yıllık Efes Antik Şehri'ni yıllık 2 milyon kişi ziyaret ediyor. Efes Antik Kenti'nin popülaritesinin artmasında, Yamaç Evler gibi yeni kazı çalışmalarının yanı sıra, son dönemde yavaş da olsa artış gösteren tanıtım ivmesi de önemli bir role sahip bulunuyor. Kurulduğu dönemde İskenderiye'den sonra Akdeniz'in en zengin limanı olan Efes, M.S 6. yüzyılda ağır bir deprem ve sel felaketi netecesinde limanın üzeri alüvyonlarla dolunca gözden düşmüş ve harabeye dönüşmüş. Daha sonra da seller ve heyelanlarla toprak altında kalmış. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nün hazırladığı 3 boyutlu bir tanıtım filminde, şehrin orjinal görünümü ortaya konmuş. Buna göre antik şehirden, şu an toprak altında olan limana kadar 5.5 kilometre alanda bir tarih yatıyor.


Efes Vakfı'nın kurucuları

Efes Vakfı kurucuları arasında Borusan Holding, Eczacıbaşı Holding, Doğuş Holding'in kurumsal katılımlarının yanı sıra, Ahmet Kocabıyık, Zeynep Hamedi, Nükhet Özmen, Alexander E. Gertner ve Yasemin Pirinçcioğlu yer alıyor. Kuruculardan oluşan ve vakfın en yüksek karar verme organı olan Mütevelli Heyeti 9 kişi ile yönetim kurulunu oluşturmakta. Vakıf yönetim kurulu Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi, M&D Gertner GmbH Başkanı Alexander E. Gertner, VIP Tourism Başkanı Yasemin Pirinççioğlu, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Yöneticisi Doç. Dr. Sabine Ladstatter, Efes Dostları Cemiyeti Başkanı DI Dr. Albert Hochleitner ile Türkiye Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal'dan oluşuyor. Vakfın ilk yıl giderlerinin, çoğunlukla yerel kurucularından sağlayacağı gelirler ile karşılanması öngörülüyor.


14 yıl önce