|

Ekonomileri onlarla yükseliyor

İş ve ekonomi dünyasının yeni dergisi Derin Ekonomi yayın hayatına başladı. Dergi, "İslam ülkelerinin en başarılı 50 CEO’su”nu kapağına taşıdı. 57 İslam ülkesi arasında en başarılı CEO araştırmasında ilk sırayı SOCAR’ın CEO’su Rovnag Abdullayev aldı. Abdullayev’i, Nuri Berruien, Datuk Lukman İbrahim ilk üçte izledi. Türkiye’den listeye 8 CEO girdi.

Yeni Şafak
04:00 - 1/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 13:32 - 1/06/2015 Pazartesi
Diğer

Albayrak Yayın Holding bünyesindeki iş ve ekonomi dergisi Derin Ekonomi, yayın hayatına başladı. Haziran sayısı bayilerde yerini alan dergi kapağına, “İslam ülkelerinin en başarılı 50 CEO'su" taşındı. Amerikan merkezli Dinar Standart'ın katkılarıyla hazırlanan listede, 57 İslam ülkesinin toplam gelirlerinin 6.7 trilyon dolara ulaştığına işaret ediliyor. “İslam ülkesinin en başarılı 50 CEO'su" listesinde zirveye, Azeri devlet petrol şirketi SOCAR'ın CEO'su Rovnag Abdullayev yerleşti. Azeri CEO'yu Libyalı National Oil Compan'den (NOC) Nuri Berruien, Malezyalı Proton'dan Datuk Lukman İbrahim ilk üçte izledi. Listenin ilk 10'u sırasıyla, Malezyalı Felda Holdings Bhd'den Dato Mohd Emir Mavani Abdullah, Maybank Group'dan Dato Sri Abdul Wahid bin Omar, Qatar National Bank'dan Ali Shareef Al Emadi, Etihad Airways'den James Hogan, Parsian Bank'tan Ali Soleimani Shayesteh, The Emirates Group'tan Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum ve Samirsa'dan Jamal Ba Amer'den oluştu.



THY'DEN TEMEL KOTİL BİM'DEN GALİP AYKAÇ

Listede yer alan CEO'ların 8'i Türk, 8'i Malezyalı, 7'si Birleşik Arap Emirlikleri'nden. Şirket markalarını yurt dışına başarılı bir şekilde taşıyan Türk CEO'lar arasında, THY'den Temel Kotil, BİM'den Galip Aykaç, Emirates Grubu'ndan Tim Clark, Ülker'den Murat Ülker, Emke Grup'tan (Lulu) A. Yusuf Ali bulunuyor. Listenin bir numarası SOCAR'ın CEO'su Rövnag Abdullayev, yıllık 78.79 ortalama büyüme hızı ile 50 şirket arasında SOCAR'ı birinciliğe taşıdı. Listede, 12 CEO ile petrol ve doğalgaz sektörü baskın olarak öne çıktı.



En hızlı Azeri Socar büyüdü

Derin Ekonomi'de yer alan analize göre, İslam dünyasında, 800 milyon dolar ve üzerinde satış geliri elde eden şirketler arasında 2011-2013 döneminde en hızlı büyüyen şirket, Azerbaycan milli petrol şirketi SOCAR oldu. SOCAR yüzde 78,79 yıllık ortalama büyüme hızını yakaladı. Bu dönemde, Libya'daki iç kargaşaya rağmen üretimini sürdüren, hatta yeni petrol ve doğalgaz yatakları bulan Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC) yüzde 34,64 oranında yıllık ortalama büyüme hızı ile ikinci oldu. Asya'nın büyüyen yıldızı Malezya'nın Proton şirketi yüzde 31,80 yıllık ortalama büyüme hızıyla 57 ülke arasında üçüncü olmayı başardı.



Asya'nın çalışkan arısı Malezya

Listeye göre, son 300 yıldır dünya ekonomisinden aslan payını alan Batı ülkeleri, 2000'li yılların başlarında sarsıntıya uğradı. Dünya ekonomisinden aldıkları pay yüzyıllar sonra ilk kez yüzde 50'nin altına geriledi. Güneydoğu Asya'nın çalışkan arısı Malezya, teknolojik atılımlarıyla gelişmiş ekonomiler sınıfına geçen ilk İslam ülkesi olmayı başardı.



Listenin tek kadın yöneticisi

Analizde, ticari bankalar da 12 CEO tarafından temsil ediliyor. Bu kapsamda, Dato' Sri Abdul Wahid bin Omar'ın CEO'luğunu yürüttüğü Malezyalı Maybank Grup, aynı dönem içinde yüzde 22.88'lik büyümeyle sektörünü temsil ediyor. Liste, ayrıca Katar, Türkiye, Suudi Arabistan, Endonezya, İran, Kuveyt ve Fas'tan oluşan ülkeler de CEO'ları ile temsil ediliyor. Analizde, sadece tek bir şirketin CEO'sunun kadın olması dikkat çekiyor. Endonezya'nın devlet petrol ve doğalgaz şirketi PT Pertimina'nın CEO'su Karen Agustiawan listede 41. sırada yer alıyor. Listede tek bir kadın CEO'nun yer alması kadın yöneticilerin daha çok desteklenmesi gerçekliğini ortaya koyuyor.





Dünyaca ünlü saygın isimlerin yazar kadrosunda yer aldığı Derin Ekonomi'nin ilk sayısındaki dosya ve yazı başlıkları şöyle:



- Abdel Bari Atwan

Tarihin en zengin terör örgütü


- Ali Saydam

Başarısız bir CEO nasıl olunur


- Dr. Paul Oquist

Nikaragua Orta Amerika'nın lojistik üssü olacak


- Doç. Dr. Ömer Bolat

Kritik dönemeç


- Sinem Köseoğlu

Kayanın 'gazını' kim aldı


- Prof. Dr. Kerem Alkin

Türkiye 'dijital dönüşüm'ü hızlandırmalı


- Dr Mamdouh G Salameh

Petrol fiyatlarındaki ani düşüş ve arka planı


- Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha

Dünyanın borçsuz büyümeye ihtiyacı var


- Meliha Okur

Ticaret yolundan asker geçmez!


- Doç. Dr. Hatice Karahan

Büyümekten derin mevzular var


- Dimitri Triantaphyllou

Yunanistan'ın ekonomi çıkmazı


- Doç. Dr. Kadir Tuna

İstanbul İslâmi finansın merkezi olma yolunda


- İbrahim Acar

Tuzağı atlatma enerjisi


- Dr. Robert Cutler

Türkmen doğalgazının Avrupa'ya çıkış yolu


- Prof. Dr. Murat Yülek

Akkuyu nükleer enerji devrimi


- Kaan Sarıaydın

Para ekonomisinden vazgeçmemiz gerekiyor


- Pierre Chiartano

Arap Baharı'nın IŞİD ile sınavı


#Albayrak Yayın Holding
#Derin Ekonomi
#CEO
9 yıl önce