|

Enerji üretkenliğinde devleri solladık

2015 Enerji Üretkenliği Raporu'na göre, Türkiye, birçok gelişmiş ülkeyi geride bıraktı. AB ve OECD ülkelerinden daha iyi bir performans gösteren Türkiye, 24. sırada yer aldı. Dünyada enerji üretkenliğinin % 1,5’tan % 3’e yükseltilmesiyle yakıt faturasının 2 trilyon Euro azaltılabilir.

Yeni Şafak
04:00 - 3/03/2015 Salı
Güncelleme: 21:12 - 2/03/2015 Pazartesi
Diğer
Enerji Üretkenliği ve Ekonomik Refah Endeksi’ne göre, Türkiye, birçok gelişmiş ülke ve birliği geride bıraktı. Avrupa Birliği (AB) ve OECD ülkelerinden daha iyi bir performans gösteren Türkiye,  24. sırada yer aldı. Philips Türkiye CEO’su ve Aydınlatma Genel Müdürü Göktuğ Gür,  raporla ilgili olarak şunları söyledi: “Dünya çapında hazırlanan bu endekse göre Türkiye, birçok gelişmiş ülkenin önünde, 24. sırada yer alıyor. Bu sıralama ile ülkemizin, hem Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri ortalaması, hem de dünya ortalamasından daha üst seviyede bir yere sahip  olduğunu görmek mutluluk verici.”  

VERİMLİLİK ARTIŞIYLA 6 MİLYON İSTİHDAM

Enerji verimliliğinin üst seviyelere çekilmesi, büyümeye katkı sağlayacağını gösteriyor. Enerji üretkenliğinin iki katına çıkarılmasıyla 2020 yılına kadar 6 milyondan fazla kişiye istihdam sağlanabilir ve 2030 yılına kadar küresel fosil yakıt faturası 2 trilyon euro’dan daha fazla azaltılabilir. Bunun için küresel GSYİH’nin yüzde 60’ından ve enerji talebinin de %65’inden sorumlu olan ve dünyanın altı büyük ekonomisi sayılan ABD, Rusya, Çin, Japonya, Hindistan ve Avrupa Birliği’ndeki gelişmeler büyük önem arz ediyor. 

Yüzde 98'i israf oluyor

Philips’in katkılarıyla; ‘2015 Enerji Üretkenliği ve Ekonomik Refah Endeksi’ raporunda üretilen enerjinin yüzde 98’inin aslında israf olduğu ifade ediliyor. Dünya çapında enerji üretkenliğinin yüzde 1,5’tan yüzde 3’e yükseltilmesiyle yakıt faturasının 2 trilyon Euro’dan fazla azaltılabileceği belirtiliyor. 


LED kullanımı tasarruf sağlar

Yalnızca LED aydınlatma kullanımını arttırarak bile, Avrupa’daki hane halkı enerji faturasını üçte bir oranında azaltabiliyor. AB’deki genel enerji tüketimi, bölgenin şu anda %1,5 üretkenliğinin %3 ile iki katına çıkarılması ile 2030 yılına kadar her yıl %35 oranında azaltılabilir. 

#Avrupa Birliği
#OECD
#Göktuğ Gür
9 yıl önce