|

Enerji verimliliğine teşvik geliyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enerji verimliliğine teşvik müjdesi verdi. Şimşek, hazırlanan çalışmaları, ''Enerji verimliliği yüksek beyaz eşyaya ÖTV avantajı sağlanacak. Bina yalıtımında alınacak ürünlere taksit sağlanacak. Karbon salınımı düşük araçlara vergisel teşvik edici bir model planlıyoruz'' diye açıkladı.

.
00:00 - 22/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:29 - 21/09/2014 Pazar
Yeni Şafak
Enerji verimliliğine teşvik geliyor
Enerji verimliliğine teşvik geliyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari açığın en önemli nedenlerinden olan enerjide tüketimi tasarruf yoluyla azaltmayı amaçladıklarını belirterek, bu kapsamda enerji verimliliği yüksek olan beyaz eşyalara Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) avantajı sağlayacaklarını, binalarına yalıtım yaptıracaklar için de alacakları ürünler için taksit kolaylığını da içeren alternatifli bir çalışma yürüttüklerini bildirdi. Hükümetin, cari açıkla mücadele ve enerji verimliliğin artırma yönünde aldığı kararlar üzerine Maliye Bakanlığı da kendi alanını ilgilendiren düzenlemeleri yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda çalışmalarını hızlandıran Bakanlık, elektrik tüketiminde büyük yer tutan beyaz eşyalara ilişkin bir düzenlemeye gitmeye hazırlanıyor. Öte yandan, konuyla ilgili diğer bakanlıklar ve kurumlarla yapılan çalışma ile de yalıtım konusunda ortaya çıkan maliyet üzerine çekimser kalan binalara da kolaylık getirilmesi amaçlanıyor.

YALITIM ÜRÜNLERİNE TAKSİT

Enerji verimliliğini sağlamak için binalardaki yalıtımın da önemini vurgulayan Şimşek, yalıtımsız binalarda ciddi enerji kaybı olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, şöyle devam etti: ''Binalara yapılan yalıtım sayesinde önemli bir avantaj elde ediliyor. Biz yine de bu noktada çekimser kalan bina sakinleri için bir hazırlık içindeyiz. Hükümet olarak binalarına yalıtım yaptırmak isteyenlere, alacakları ürünler için taksit kolaylığını da içeren alternatifli bir çalışma yürütüyoruz.''

Verimli beyaz eşyaya az ÖTV

Şimşek, bugün Türkiye''de rüzgardan üretilen elektriğin iki katından fazlasını sadece buzdolaplarının tükettiğini belirterek, ''Sürekli elektrik fişine takılı tek beyaz eşya olan buzdolaplarının sarfiyatı ülkemizdeki toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 7''sine tekabül ediyor. Bunun için enerji verimliliği yüksek olan beyaz eşyalara ÖTV avantajı sağlayacağız. Yapacağımız bir düzenlemeyle enerji verimliliği yüksek olan beyaz eşyaları tercih eden vatandaşlarımız, diğerlerine göre daha az ÖTV ödeyecek'' açıklamasında bulundu.

Çevreci araçlara düşük vergi

Çevre kirliliğini önlemek amacıyla da bazı çalışmalar yürüttüklerini anlatan Şimşek, bu çalışmaları şöyle açıkladı: ''Çevre kirliliğini önlemek amacıyla trafiğe yeni çıkacak araçlardan karbondioksit salınımı düşük olanları vergisel açıdan teşvik edici bir model planlıyoruz. Pek çok AB ülkesinde de uygulanan bu modelle ilgili düzenlemeyi yeni yılın bütçesine yetiştirmek istiyoruz. Şu an elimizde bir taslak var ve buna göre, aracın karbondioksit emisyon düzeyine göre değişen tutarda yıllık bir ''emisyon vergisi'' düşünüyoruz. Buradaki amacımız kesinlikle yeni bir gelir değil, çevre kirliliğini önlemek.''


10 yıl önce