|

Fed'den faiz kararı

ABD Merkez Bankası (Fed) ekonominin, yaratılan güçlü istihdam ile "sağlam bir hızda" büyüdüğünü belirterek faizlerin bu yıl içinde artırılması planına bağlı kaldığının sinyalini verdi.

Yeni Şafak
07:45 - 29/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 05:48 - 29/01/2015 Perşembe
Reuters

Fed şu anda sıfır düzeyinde bulunan borçlanma faizlerini yükseltme kararı verirken "sabırlı" olacağını tekrar etmekle bereber, bazı enflasyon göstergelerinin zayıfladığını da kabul etti.


İki gün süren toplantının ardından ABD'nin para politikasına karar veren Fed Açık Piyasa Kurulu (FOMC), ABD'nin ekonomik görünümü hakkında iyimser ifadeler kullanmaya devam etti ve enflasyonda enerji fiyatları kaynaklı düşüşün bir süre sonra ortadan kalkacağı görüşünü korudu.


Yayımladığı açıklamada güç kaybeden Avrupa ve Asya ekonomilerine ayrıntılı olarak değinmeyen Fed, faiz artırmaya karar verirken "finansal ve uluslararası gelişmeleri" dikkate alacağını belirtmekle yetindi.


Fed 2013 Ocak ayından bu yana ilk defa uluslararası piyasalara atıfta bulunan bir ifadeye açıklamasında yer veriyor.


Daha önceki açıklamalarında ABD ekonomisinde büyümenin "ılımlı hızda" olduğu şeklinde değerlendirmede bulunan Fed, bu açıklamada daha güçlü bir ifade kullanarak, "Ekonomik aktivite sağlam bir hızda artmaktadır" ifadesini kullandı. Açıklamada ayrıca "İstihdam piyasasındaki koşullar iyileşmeye devam etmiş, istihdamda güçlü artışlar ve işsizlik oranında düşüş (görülmüştür)" denildi.


Açıklamanın ardından bazı yatırımcılar Fed açıklamasında uluslararası gelişmelere ve zayıf enflasyona yaptığı göndermeye, yani açıklamada kullanılan dil ile piyasalarda Fed'in atabileceği adımlara dair oluşan beklentiler arasındaki uçurumun genişlemesine odaklanırken, ABD'nin uzun vadeli Hazine tahvil getirileri geriledi.


High Frequency Economics ABD'nin baş ekonomisti Jim O'Sullivan, "Uluslararası gelişmeler ifadesinin açıklamaya eklenmesi para politikasında gevşeme yanlısı bir eğilim olarak görüldü ve tahvil getirileri büyük ihtimalle bu nedenle düştü... (ancak) sonuçta baz senaryo hâlâ faizlerin Haziran itibariyle yükseleceği şeklinde" diyerek, işsizlik oranındaki düşüşün Fed için temel gösterge olmaya devam ettiğini ifade etti.

#fed
#faiz
#Fed Açık Piyasa Kurulu
9 yıl önce