|

Firma da marka da açıklansın

Zehirli 33 bin ayakkabının kaçak yollarla piyasaya sürülmesinden sonra tüketiciler firmanın da markanın da açıklanması için bekliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı incelemenin sonucunu merakla beklediklerini söyleyen TÜSODER Başkanı Aydın Ağaoğlu, laboratuvar sonuçları kesinleşince ilgili firma ve markaları açıklayacaklarını söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 29/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:22 - 28/11/2014 Cuma
Diğer
Kanserojen madde içeren 33 bin ayakkabının kaçak yollarla piyasaya sürüldüğü bilgisinin kamuoyuna yansımasının ardından vatandaşlar, firma ve markaların açıklanması için bekleyişe geçti. Tüketici derneklerinden ise rahatlatan bir açıklama geldi. Vatandaşları zehirli ayakkabılara karşı dikkatli olmaya çağıran Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, sözkonusu şirket ve markaları açıklamasa dahi tüketici dernekleri bunları ifşa edecek. Yerli bir üreticinin piyasaya kanserojenli ürün sunması halinde tüketiciler o şirketin bir daha belini doğrultmasına imkan tanımayacağının altını çizen Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, “La- laboratuvar sonuçlarında tespit edildikten ve kesinleştikten sonra şeffaflık ve bilgilenme hakkı gereğince bu firmanın markasını açıklayacağız” dedi.

KIŞLIK AYAKKABIDA TEHDİT DAHA FAZLA

Aydın Ağaoğlu, ayaktaki nemin kanserojen maddeyi daha hızlı aktif hale getirdiği için kışlık ayakkabı alırken dikkat etmek gerektiğini söyledi. Vücudun en çok terleyen bölgesinin ayak olması ve kanserojen maddelerin nemli ortamda daha aktif hale gelmesi nedeniyle ayakkabı seçiminin önemine değinen Ağaoğlu, “Yağmurdan ıslanan kışlık ayakkabıda kanserojen maddeler daha hızlı aktif hale geliyor. Yazın giyilen bez ayakkabılarda ise ayağın terlemesinden dolayı aktif oluyor ve cilde ciddi hasarlar verebiliyor. Önümüz kış olduğu için vatandaşlar bot veya çizmeye ihtiyaç duyacak” ifadelerini kullandı.

MAĞDUR SAĞLIK GİDERİNİ BİLE GERİ ALABİLİR

Aldığı ayakkabı yüzünden ayağı kızaran, yara olan ve kaşınan insanların tereddüt etmeden tüketici derneklerine başvurmalarını isteyen Ağaoğlu, şöyle konuştu: "Ayakkabı fişlerini ve faturalarını kesinlikle muhafaza etsinler. Firmaya başvurup ayakkabıyı iade yerine ayaklarındaki yaraların analizi yapılması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, il müdürlüklerine ve tüketici örgütlerine başvurup haklarını arasınlar. O ayakkabının bedelini geri alabilecekleri gibi ayaklarındaki yaralara yaptıkları her türlü sağlık giderini ve ilaç bedelini de geri alabilecekler.”

Vatandaş ucuz ürüne kanmamalı

Yaklaşık 7 yıldır ayakkabı sektörü içerisinde bulunduğunu bildiren Hamdullah Çakan, vatandaşlara Çin malı ayakkabı almamaları konusunda uyarılarda bulunarak, şöyle konuştu:

“Büyük firmaların birçoğu ayakkabıları yabancı ülkelerden getiriyor. Yüklü getirdikleri için ucuza da mal ediyorlar. Nasıl yapılıyor, nerede yapılıyor bunu kimse görmüyor. Büyük firmaların taksit yapmalarından dolayı insanlar onları tercih ediyor. İnsanların bilmediği bir sürü şey var. Benim vatandaşlara önerim yerli malı alsınlar. Gelişigüzel ayakkabı almasınlar.”

Gaziantepli ayakkabıcılar 'Çin malı'na karşı uyardı

Gaziantepli ayakkabıcılar, son günlerde halk sağlığını tehdit eden Çin malı ayakkabılar konusunda vatandaşları uyardı. Ayakkabı sektörünün kalbinin attığı yer olarak kabul edilen Gaziantep’te ayakkabıcılık sektörü içerisinde bulunan esnaf, vatandaşları Çin malı ayakkabı almamaları konusunda uyardı. Gaziantepli ayakkabıcı esnafı, vatandaşlara seslenerek yerli malı ayakkabı tercih edilmesi çağrısında bulundu. 

BİLİNÇSİZ ALIŞVERİŞ YAPMAYIN

1989 yılından bu yana 25 yıldır ayakkabıcılık yaptığını kaydeden Ali Akdiş de bilinçsizce alışveriş yapılmaması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Şu an Çin’den gelen ayakkabılar bizim kendi iç piyasamızı bitiriyor hem paramız iç piyasada kalmıyor. Çin malı ürünlerin birçoğu kanserojen madde içeriyor. Ürünün kalitesine bakmaksızın alışveriş yapıyorlar. Bilinçsiz bir alışveriş yapıyorlar."

62 yıldır ayakkabıcılık mesleği ile uğraştığını aktaran ayakkabı ustası Murtaza Hacı Boncuk ise sırf fiyatının ucuz olmasından dolayı Çin malı ayakkabı alınmasının yanlışlığına dikkat çekti. 
#Zehirli
#ayakkabı
#Kanserojen
9 yıl önce