|

Füze şantajı

ABD'li füzeci Raytheon, uzun menzilli füze ihalesinin teknoloji transferini kabul eden Çin'lilere verilmesini içine sindiremedi. Türkiye'yi koruyan Patriot'ları ürettiğini bahane eden firma, ihalenin sonucu ile ilgili Türkiye'den kısa sürede açıklama beklediğini bildirdi.

Ekonomi Servisi
00:00 - 28/09/2013 Cumartesi
Güncelleme: 22:17 - 27/09/2013 Cuma
Yeni Şafak
Füze şantajı
Füze şantajı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayi İcra komitesinin, 3.5 milyar dolar değerindeki uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi ihalesini Çinli CPMIEC firmasının kazandığını açıklamasının ardından ABD'li füze lobisi harekete geçti. İlk tepki, bugüne kadar Türk Hava Kuvvetlerinin envanterindeki hemen tüm füze sistemlerinin sağlayıcısı olan Raytheon firmasından geldi.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA İSTEDİ!

İhaleyi Çinli şirketin kazanmasının ardından açıklama yapan Patriot füzelerinin üreticisi Raytheon Co, kararı öğrendiklerini ve kısa süre içinde Türkiye'den konuyla ilgili bilgi almayı beklediklerini açıkladı. Raytheon Sözcüsü Michael Doble, 'NATO uzun zamandır Patriot sistemini destekliyor ve beş NATO üyesi ülkede bu sistemi konuşlandırdı. 2012'de Türkiye'nin talebi üzerine bu ülkeye de bu sistem konuşlandırıldı. Bu güçlü performans düşünüldüğünde bu karar hakkında daha fazla şey öğrenme fırsatına sahip olmayı umuyoruz' dedi.

ANA TEDARİKÇİ DIŞARIDA KALDI

Türk Hava Kuvvetleri'nin stoklarındaki neredeyse tüm füzelerin tek tedarikçisi olan Raytheon, Türkiye'ye Patriot başta olmak üzere, denizden atılabilen Sparrow füzeleri, Sidewinder, AIM serisi ve AGM serisi füzeleri satıyor.

ABD'DEN AMBARGO

ABD yönetimi, ihaleyi kazanan Çinli CPMIEC şirketine, İran, Kuzey Kore ve Suriye ile ilişkili olduğu gerekçesiyle Şubat'ta yaptırım uyguladı.

Çin, yüzde 30 yerli katkıyı kabul etti

ABD ve diğer ülkeler Türkiye'nin yüzde 30 yerli katkı şartını kabul etmezken Çin'in bunu kabul etmesi ve şeffaf davranamasının ihaleyi kazanmasında önemli rol oynadığı belirtildi. Türkiye ve Çin halen Kasırga, Jaguar, Yıldırım ve Toros modeli füzeleri birlikte geliştiriyor.


11 yıl önce