|

Hayatının şekeri oldu

Nijerli 8 çocuklu bir ailenin ortanca evladı olan Mahamadou Seyni Daouda, Dubai’de gittiği tuvalette para üstü olarak kendisine verilen şekerin peşine düşünce, hayatı değişti. Tadını çok beğendiği Dr. Milk şekerini Türkiye’den ithal etmeye başlayan genç iş adamı, ülkesinde gıda sektörünün liderliğine oynayan bir aktörü haline geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/05/2015 Pazar
Güncelleme: 21:42 - 2/05/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Mahamadou Seyni Daouda, Orta Afrika denilince akla ilk gelen ülkelerden Nijer'de yaşayan genç bir iş adamı. Milli gelirden kişi başına düşen payın 300-400 dolar arasında kaldığı Nijer'de 8 çocuklu bir ailenin beşinci evladı olarak dünyaya gelen Daouda; 25 yaşındayken ticaret için gittiği Dubai'de yediği bir şekerin peşine düşünce yolu Türkiye'ye düştü. Daouda'nın hikâyesi, Dubai'de gittiği tuvalette para üstü olarak kendisine verilen şekerin peşine düşmesiyle başladı. Tadını çok beğendiği Elvan Grubu'nun Dr. Milk şekerini Türkiye'den ithal etmeye başlayan siyahi genç, Elvan Grubu'nun Nijer'deki iş ortağı olarak Batı Afrika gıda sektörünün liderliğe oynayan bir aktörü oldu.



HAYATININ ŞEKERİYLE TANIŞTI


Mahamadou Seyni Daouda, 'hayatının şekeri' denilebilecek Dr. Milk serüvenini şöyle anlattı: 2009'da Dubai'de bir tuvalete gittim. Para üstüne bozuk olmayınca şeker veriyorlardı. Adam bana bir Dr. Milk verdi. Bu şekeri çok sevdim. Ondan sonra her tuvalete gidişimde para üstü istemiyor, Dr. Milk talep ediyordum. Baktım ambalajının üzerinde Arapça bir şeyler yazıyor. Bu şekerin benim ülkemde de satılabileceğini düşünmeye başladım. Tuvaletteki adama şekerleri nereden aldığını sordum, verdiği bilgiyle gidip bir paket şeker aldım. Üzerinde yazan numarayı aradım, fakat çıkan kişiyle tam anlaşamadık. Nijer'e dönünce tekrar aradım, ancak yine aynı sonuç… Fakat ben işin peşini bırakmadım. En sonunda bağlantı kurmayı başardım ve numune istedim.”



İLK PARTİ HAVADA KAPIŞILDI


Numunenin ardından 15 bin dolar karşılığında bir konteyner dolusu Dr. Milk sipariş verdiğini belirten genç iş adamı, “Çeşitli nedenlerle yükleme gecikti, bunun üzerine Türkiye'ye gitmeye karar verdim. Fakat ben Türkiye'ye gittiğimde ise konteyner Nijer'e ulaşmıştı. İlk sipariş olduğu için çok tedirgindim. 'Ya tutmazsa' diye hem korkmuştum. Fakat ilk parti havada havada kapışılınca hemen ikinci konteyner siparişi verdim” dedi.



Bir yıl boyunca sadece Dr. Milk'i sattığını anlatan Mahamadou Seyni Daouda; King Tat, Plus ve Cocos'un da satışını yaptığını ve bu sayede Nijer'deki şeker pazarının yüzde 30'unu sahip olduğunu kaydetti. Otomobil lastiği, terlik, ayakkabı ve jeneratör ticaretiyle de uğraştığını anlatan Daouda, son alarak tavuk çiftliği kurduklarını da kaydetti.



31 yaşında Nijer'in prensi gibi


Ülkesindeki gençler için rol model olabilecek bir başarı hikayesine imza atan Nijerli İşadamı Mahamadou Seyni Daouda, 2009'da gittiği Dubai'den Türkiye'ye uzanan lezzet yolculuğunun hikâyesini Yeni Şafak'a anlattı. Gazetemizi ziyaret eden Daouda'ya Elavan Grubu'nun ihracat şirketlerinden İntersweet İhracat Müdürü Mesut Altun da eşlik etti.


#Mahamadou Seyni Daouda
#Yeni Şafak
#Milk
9 yıl önce