|

'İhlalleri görme' zamanı

Bank Asya''nın ''Gözaltı Pazarı''nda tutulmasını hazmedemeyen Zaman gazetesi; Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan''a saldırmayı sürdürüyor. Gazetenin, korumaya çalıştığı bankanın yaptığı kanunsuz işleri görmezden gelmesi dikkat çekiyor.

Ekonomi Servisi
00:00 - 24/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
'İhlalleri görme' zamanı
'İhlalleri görme' zamanı

Paralel yapının yayın organı Zaman Gazetesi'nin, Bank Asya ile ilgili kararları nedeniyle Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan''ı hedef alırken, korumaya çalıştığı bankanın mevzuata aykırı işlerini gözden kaçırmaya çalışması dikkat çekiyor. Borsa Yönetiminin aldığı kararların hukuka aykırı olduğunu savunan gazete, mağdur olduğunu iddia ettiği Bank Asya yatırımcılarını Borsa İstanbul Genel Müdürü İbrahim Turhan ve Borsa Yönetim Kurulu üyeleri hakkında dava açmaya çağırdı. Bununla da kalmayan gazete, Turhan''ın kişilik haklarını zedeleyen girişimlerde bulundu. Zaman''ın saldırısının altında yatan nedenin; 30 Eylül 2014 tarihinde Bank Asya paylarının; yapılan teknik değerlendirmeler sonrasında Gözaltı Pazarı''na alınması olduğu belirtiliyor.

KATAR İSLAMİC BANK İLE KAFALARI KARIŞTIRDILAR

Bank Asya''nın Borsa''daki işlem sırasının uzun süre kapatılmasına sebep olan olaylar zincirinin ilk halkası 25 Mart 2014''te KAP''a yapılan ''Katar''ın en büyük İslamî bankası olan Qatar Islamic Bank ile stratejik ortaklık kurulması amacıyla münhasır görüşmelere başladığı'' duyurusu oldu. Bank Asya; bu açıklamasında ortaklık tesis sürecinin yasal izinlerin alınması ile birlikte kısa süre içerisinde neticelendirilmesinin planlandığı belirtti. Ancak duyuru tarihinden itibaren şirketin ortaklık yapısı ile ilgili olarak basında çelişkili haberler yer alınca Bank Asya, 3 Haziran 2014''te Katar İslamic Bank ile başlayan stratejik ortaklık süreci haricinde Bankaya ulaşmış herhangi bir ortaklık teklifi bulunmadığını açıkladı.

PEKİ MANİPÜLASYON SÜRECİNDE NE OLDU?

Temmuz''un ilk haftasında Katar İslamic Bank ile görüşmelerin sonlandırıldığına dair çıkan haberleri yalanlayan Bank Asya''nın hisseleri üzerinden Borsa İstanbul''da büyük bir manipülasyona girişildi. 6 Ağustos 2014 tarihli ikinci seansta Bank Asya pay senedinin işlem miktarı önceki hafta ortalamasına göre yaklaşık 11 kat, bir gün sonraki seansta ise 4 kat arttı. Yaşanana bu miktar hareketleri bir yana; 6 Temmuz 2014 tarihli ikinci seansta pay senedinin ağırlıklı ortalama fiyatı olağandışı bir şekilde artarken, 7 Temmuz 2014 tarihinde ise hisseler adeta adeta çakıldı.

DALGALANMA DURMAYINCA 'GÖZALTI PAZARI'NA ALINDI

4 Nisan 2014 tarihinden alının bir dizi önleme rağmen, 15-17 Eylül 2014 tarihlerinde yüzde 48 düşen Bank Asya pay senedinin fiyatı, 18-26 Eylül tarihleri arasında ise yüzde 53,2 arttı. Bu nedenle Borsa yönetimi, bankanın pay senedinin işlem sırasını dört defa geçici olarak işleme kapattı. Buna rağmen pay senedindeki arz/talep dengesizliği sonucu ortaya çıkan olağan dışı fiyat hareketlerinin devam ettiği görüldü. Borsa İstanbul, yatırımcıyı korumak için Gözaltı Pazarı Genelgesi''nin üçüncü maddesi ''b'' bendinde yer alan ''Şirket ve/veya ilgili pazarda işlem gören hisse senetleri işlemlerine ilişkin olağan dışı durumların ortaya çıkması'' sebebiyle Bank Asya paylarını ''Gözaltı Pazarı''na aldı.

Telekonferans KAP''tan gizlendi

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz; yabancı yatırımcılara gerçekleştirdiği telekonferansta Ziraat Bankasıyla ortaklık konusunda görüşmelerin yapıldığını ve uluslararası yatırım kuruluşu Goldman Sachs''ın da sürecin içinde olduğunu belirterek; ortaklık konusuyla ilgilenen başka yatırımcıların da olduğu izlenimi verdi. Borsa Yönetimi; bunun üzerine halka bir şirket için temel bir yükümlülük olan KAP duyurusu yapılmaksızın bu görüşmelerin açıklanmasının mevzuata aykırı olduğunu konusunda Bank Asya yönetimini uyardı. Banka yönetimi ise bankanın ortaklık yapısına ilişkin açıklanacak yeni bir durum olmadığını söylemekle yetindi. Bunun üzerine; BİST Yönetimi; Kotasyon Yönetmeliği''nin 24''üncü maddesinin (c) bendine göre Banka''nın uyarılmasına ve paylarının işlem sırasının kapalılık halinin ortaklık yapısındaki belirsizlik giderilene kadar devamına karar vermişti.

Talebe cevap verilmedi yönetimi önlem aldı

Bank Asya'nın Borsa Yönetimince yapılan şeffaflık çağrılarına cevap vermediğini de anlaşıldı. Borsa yönetimi; bankanın ortaklık yapısının ve yönetiminin değişimi ile ilgili olarak yürütülen sürecin açık ve net olarak kamuoyuna duyurulması gerektiği Bank Asya yönetimine bildirdi. Banka ise istenilen açıklamayı yapmak yerine; 8 Ağustosta yapılan açıklamada yer alan, ''Yurtiçi yatırımcılarla da ortaklık görüşmelerinde bulunulabilmesi ve resmi teklif alınabilmesini teminen'' ifadesi kafalardaki belirsizliği gidermeye yetmedi.

10 yıl önce