|

İnsan odaklı 5 eksenli büyüme

Ak Parti’nin seçim beyannamesi açıklandı. Beyannamede yeralan kriterler ile ekonomi, insan odaklı kalkınma modeline oturtuluyor. Ekonomik büyüme ise 5 eksende geliştirilecek. İstikrar, iyi işgücü, teknolojik gelişim öncelikli hedef. Altyapının güçlendirilmesi ve kurumsal kalitenin iyileştirilmesi ekonomide hedeflenen 5 eksenden diğerleri. Ekonomide hedef ise ilk 10 ekonomide olmak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:02 - 15/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu 2015 Seçim Beyannamesi'ni açıkladı. Beyannamede ekonomik kalkınmaya yönelik birçok hedef ve strateji kamuoyu ile paylaşıldı. İnsanı odaklı kalkınma modeli ve teknolojik gelişim beyannamede sıralanan başlıklarının en ön sıralarında yeraldı. Beyannamede ye3 Y ile yani yasaklar, yolsuzluklar ve yoksulluk ile mücadele diğer başlıklardan biri oldu. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi olmak beyannamede açıklanan hedef olarak ifade edildi. Kadınların ve engellilerin ekonomideki işgücünün arttırılması ise pozitif ayrımcılık ile desteklenecek. Bu dönemde bir yandan makroekonomik istikrar ve kazanımların güçlendirilmesi bir diğer yandan da mikroekonomik ve sektörel dönüşümlere odaklanılacak.



BÜYÜME İÇİN 5 TEMEL EKSEN


Ekonomik çalışmalar 5 eksene oturtulacak. Büyüme, makroekonomik istikrarın güçlendirilmesi, işgücü piyasasının etkinleştirilmesi teknoloji ve yenilik geliştirme kapasitesinin artırılması öncelikli hedefler olacak.



İTHALAT AZALTILACAK


Ekonomi politikalarının güçlü sosyal politikalar ile bütünleştirilmesinin sürdürüleceğine vurgu yapılan beyannamede, önümüzdeki dönemde yurtiçi üretimi artırma ve ithalata bağımlılığı azaltma perspektifiyle, imalat sanayiinin GSYH içindeki payı artırılacak.



AR-GE'YE DESTEK


Verimlilik artışının ve sanayileşmenin hızlandırılması sağlanacak özel sektör öncülüğünde, Ar-Ge'ye daha fazla ağırlık verilecek. Ekonomide, yurtiçi tasarrufların yüzde 19'lara çıkarılması ve daha üretken alanlara yönlendirilmesi sağlanacak.



ULAŞTIRMAYA YENİ YATIRIM


Yeni otoyollar inşa edilecek. İstanbul-Bursa-İzmir ve Kuzey Marmara Otoyolu tamamlanarak hizmete açılacak. Yavuz Sultan Selim ve Avrasya Tüneli tamamlanacak. Milli bölgesel uçak yapımına başlanacak. Yerli uydu (Türksat 6A) üretimini tamamlanacak. Türksat 4B fırlatılacak. Türksat 5A uydusunun yapımına başlanacak.



Katma değeri yüksek ürün


ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 70'e ulaştırılması hedef. İhracatın kalitesini artırarak, orta ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içerisindeki payının yaklaşık yüzde 40'a çıkarılması öncelikli çalışmalardan olacak. İşgücü piyasası teknoloji ve yenilik geliştirme kapasitesi arttırılacak.



Öncelikli alan tarım olacak

Tarım sektörünün yıllık ortalama yüzde 3'ün üzerinde büyümesi ve GSYH içerisindeki payının dönem sonunda yüzde 6,8 olması bekleniyor. 2015 yılında 10 milyar TL nakit olarak hibe destek verilecek. 2019 yılına kadar 10 milyon dekar ilave arazi sulanabilir hale getirilecek. Koyun ve keçi yetiştiriciliğine yönelik teşvikler artırılacak.



Kadına iş desteği


Beyannamede pozitif ayrımcılığı anayasal teminat altına alındığı kadınların sosyal hayat içindeki konumlarının güçlendirilmesi, sosyal güvencelerinin sağlanması ve karar mekanizmalarındaki etkinliklerinin artırılmasının sağlanacağı belirtildi. Ayrıca beyannamede engelli vatandaşların toplumsal hayata katılımının daha da arttırılacağı kaydedildi.



3 Y ile mücadele

3Y ile yani yasaklar, yolsuzluklar ve yoksulluğa karşı mücadele verilecek



HEDEF İLK 10

Beyannamede açıklanan hedefler arasında en büyük 10 ekonomiden biri olmak nihai bir hedef olarak yeralıyor.



İNSANA YATIRIM

2023 hedefleri doğrultusunda temel hedefin insan odaklı kalkınma olduğu belirtildi. Eğitim ise insani kalkınmanın odağında yeralıyor.


#Ahmet Davutoğlu
#ekonomi
#büyüme hedefi
9 yıl önce