|

Karamehmet'ten Alfa hamlesi

Turkcell’in ana hissedarlarından Çukurova Grubu, Rus ortak Alfa Telekom’u ortaklıktan çıkarmak için dava açtı. İngiltere’deki Tahkim Mahkemesi’ne başvuran Mehmet Emin Karamehmet, Alfa’nın ortaklık anlaşmasına uymadığını gerekçe gösterdi.

Yeni Şafak
04:00 - 31/03/2015 Salı
Güncelleme: 21:14 - 30/03/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

5 yıl aradan sonra 3,9 milyar lira temettü dağıtımında anlaşan Turkcell'in ortaklarından Mehmet Emin Karamehmet, yeni bir hamle yaptı. Karamehmet'in yüzde 51 ile çoğunluk hissesine sahip olduğu Çukurova Telekom Holdings'in (CTH)'in Rus ortağı Alfa Telekom'un hisselerini satın almak için İngiltere'de bulunan Tahkim Mahkemesi'ne başvurdu.



GEREKÇE, İHLAL


Turkcell Holding AŞ'de kontrol sahibi şirket olan Çukurova Telekom Holdings'in (CTH) iki ortağından biri olan Çukurova (yüzde 51), yıllardır çeşitli sebeplerle davalık olduğu Alfa Telecom Turkey'nin ise (yüzde 49) ortaklığı bulunuyor. Çukurova Holding, sözleşmesini ihlal ettiği iddiasıyla Alfa Telecom Turkey'in hisselerini kendisine devretmesi için Londra'da tahkim mahkemesine gitti. Kaynaklar, Çukurova'nın; CTH şirketindeki Rus ortağının ortaklık anlaşmalarını ihlal edip, Telia Sonera - Çukurova ihtilafında, Telia Sonra ile dayanışmasını önemli bir temerrüt unsuru olarak gördüğünü kaydediyor.



KAYNAK KAMU BANKASI


Davanın, Alfa Telecom'un Çukurova hisselerini almak için geçen günlerde yaptığı 2,8 milyar dolarlık tekliften önce açıldığını ifade eden kaynaklar, Çukurova Grubu'nun iddialarında haklı bulunması durumunda, hissedarların aralarında daha önce yapmış oldukları anlaşmalardaki hukuka göre satın alma tutarının yaklaşık 2 milyar dolara yakın bir bedel olacağını aktarıyor. Çukurova'nın finansman konusunda bir kamu bankası ile görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Tahkim Mahkemesi'nin ise hissedarlık sorunları çözmesi konusunda birlikte belirledikleri bir mahkeme olduğunu dile getiriliyor.


#Çukurova Grubu
#Alfa Telekom
#Mehmet Emin Karamehmet
9 yıl önce