|

Karayel kullanıma hazır

Türk şirketlerinin, yerli savunma sanayiini geliştirmek üzere yaptığı yatırımlar meyvelerini vermeye başladı. Türkiye’nin kullanıma hazır ilk Taktik İHA’sı Karayel, faydalı yükle yaptığı test uçuşunu başarıyla tamamladı.

Yeni Şafak
04:00 - 1/03/2015 Pazar
Güncelleme: 20:53 - 28/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Türk savunma sanayiini, sektörde üst sıralara taşıyacak ve ülkenin savunma sektörüne yaptığı harcamaları iç pazara yöneltecek yatırımlar devam ediyor. Vestel Savunma, Karayel İnsansız Hava Aracı ile bir ilke imza attı. Karayel en önemli aşama olan “faydalı yük”* ile test uçuşunu da başarı ile tamamlayarak kullanıma ve TSK envanterine girmeye hazır ilk taktik İHA olarak Türk Savunma ve Havacılık Sanayii’nin gururu oldu. Vestel Savunma Sanayii tarafından tamamen özgün olarak milli kaynaklarla geliştirilen yerli taktik insansız hava aracı Karayel, esas amacı olan keşif ve gözetleme kabiliyetini yerine getirmesini sağlayan faydalı yükü; elektro optik kamerasıyla ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Uçağa entegrasyon ve mühendislik çalışmaları da tamamlanan 51 kglık kamerasıyla eksiksiz bir performans sergileyen Karayel, teslimat öncesi kullanıma hazır olduğunu ispatladı. 


FAYDALI YÜK TAŞIYOR

Karayel 4671 Nato Uçuşa Elverişlilik Standardına uyumlu ilk ve tek İHA ve taşıdığı (kamera gibi) faydalı yükler ile dikkat çekiyor. Vestel Savunma Genel Müdürü Aziz Sipahi, "Kaydedilen bu başarıyla, Türkiye olarak dışa bağımlılığımızın azaltılmasının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir" dedi.


Üstün özellik

Karayel Kamera Sistemi (Faydalı yük) Özellikleri:  Havadan keşif ve gözetleme yapmak amacıyla taşıdığı kamera sistemi ile hedef tespit etme ve üzerindeki işaretleyici sistemler ile lazer güdümlü mühimmata yol gösterebilme kabiliyetine sahip.


- EO-Gündüz Kamerası (HD) - X50’ye kadar optik büyütme özelliği

- Gece (IR) Kamerası (HD) - X50’ye kadar optik büyütme özelliği

- Lazer Mesafe Ölçer

- Lazer Hedef Güdümleyici

- Lazer İşretleyici

- Toplam Ağırlık: 51 kg
#karayel
#savunma sanayii
#iha
9 yıl önce