|

Kaynak bütçesi

TBMM Plan Bütçe Komisyon''unda 2015 yılı bütçesi görüşülmeye başlandı. Bakan Şimşek'in detaylarını anlattığı bütçede; çiftçilere destekten öğrencilerin barınma ihtiyacına kadar her kesime kaynak aktarılacak. Bütçede aslan payını ise Milli Eğitim alacak.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 24/10/2014 Cuma
Güncelleme: 00:29 - 24/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Kaynak bütçesi
Kaynak bütçesi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2015 yılı bütçesinin sunumunu TBMM Plan Bütçe Komisyon''unda yaparak bütçe görüşmelerinin startını verdi. Sunumunda Şimşek, 2015 bütçesi ile yerel yönetimlere daha fazla kaynak aktarılacağını söyledi. Bu kapsamda mahalli idarelerin payının yüzde 44,7 milyar lira öngörüldüğünü kaydeden Şimşek, ''KÖYDES, SUKAP, belediyelere verilen denkleştirme ile belediye katı atık ve atık su arıtma tesisleri desteği için yaklaşık 3,5 milyar lira ödenek aktarılacak. Bunlarla birlikte merkezi yönetim bütçesinden yerel yönetimlere toplam 48,2 milyar lira kaynak aktarılacak'' dedi.

TARIMA 10 MİLYAR LİRA

Tarımın desteklenmesinin de sürdürüleceğini, tarımı ülke ekonomisine daha fazla katma değer verecek bir sektör haline getirmeyi hedeflediklerini kaydeden Bakan Şimşek, 2015 bütçesinden 2,6 milyar lira alan bazlı tarımsal desteklemeye, 3,1 milyar lira fark ödemesi desteği, 3 miyar lira hayvancılık desteği, 1,3 milyar lira da diğer destekler olmak üzere toplam 10 milyar lira kaynak aktarılacağını söyledi.

ENGELLİLERİN YAŞAM ALANINA 4,5 MİLYAR LİRA

Sosyal yardımlar altında yapılacak çalışmalarda engelli, bakıma muhtaç aile ve çocuklar için de önemli kaynak aktarılacağını belirten Şimşek, engelli vatandaşların hayat kalitesini artırmak için engelli evde bakımı için 4,5 milyar lira ayırdıklarını söyledi. Koruyucu aile modeli için 52 milyon lira, koruma altına alınacak çocukların aileleri ile bir arada yaşama fırsatı sağlayacak ekonomik yardıma ise 457 milyon lira kaynak tahsisi yaptıklarını ifade etti.

YATIRIM ÖDENEKLERİ YÜZDE 9 ARTTI

2015 yılında yatırım ödeneklerini 2014 yılına göre yüzde 9,3 arttırarak 48,4 milyar liraya, yatırım harcamalarının bütçe içindeki payını da yüzde 10,2''ye çıkardıklarını söyleyen Şimşek, ''İhalesi tamamlanan 16 şehir hastanesi projesi ile 27 bin yeni nitelikli yatak kazandıracağız. Yurt genelinde 29 sağlık bölgesinde gelişmiş hizmet altyapısı kuracağız'' dedi.

ASLAN PAYI MİLLİ EĞİTİME

Milli Eğitim Bakanlığı''nın 2015 yılında 87,5 milyar lira en büyük bütçeye sahip olduğunu belirten Şimşek, eğitimdeki kaliteyi artırmak için uygulamaya konulan FATİH Projesi için 2015 yılında 1,4 milyar lira ödenek ayrıldığını söyledi.

2015''de % 4 büyürüz

Şimşek, gelecek yıl küresel ekonomideki toparlanma, ticaret ortaklarında büyümenin hızlanması ve iç talepteki canlanma ile büyümenin yüzde 4 civarında olmasını beklediklerini açıkladı. OVP''de daha önce bu tahmin yüzde 5 seviyesindeydi. Bankacılık büyümenin belkemiği Orta vadede büyümeyi destekleyecek en önemli faktörlerden birinin sağlam bankacılık sektörü olduğunu kaydeden Şimşek, ''Bankacılık sektörünün sermaye yapısı güçlüdür. Son yıllardaki hızlı kredi artışına rağmen Ağustos itibarıyla sermaye yeterlilik oranı yüzde 16.3 ile yasal sınır olan yüzde 8''in iki katından fazladır'' dedi.

3,3 MİLYAR KİRA GELİRİ

Kira geliri vergi beyannameleri 2012 yılı öncesine oranla; beyanname sayısının yüzde 50 artarak 1,3 milyona ulaştı. Beyan edilen kira geliri miktarının da yüzde 69 artarak 23,2 milyar liraya ulaştı. Bakan Şimşek Mali denge olarak bir çok ülkeden daha iyi durumda olduğumuzu sözlerine ekledi.

İstikrar nefes aldırdı

Türkiye ekonomisine ilişkin verilere de değinen Şimşek, orta vadede Türkiye ekonomisinde büyümeyi destekleyen iç ve dış şoklara karşı dirençli kılan unsurların başında, siyasi istikrarın geldiğini söyledi. Siyasi istikrar sayesinde güçlü kamu mali dengesi, sağlam bankacılık sistemi oluşturulduğunu belirten Şimşek, hanehalkı bilançosu, esnek kur rejimi ve makroihtiyati politikalarını da diğer unsurlar olarak sıraladı.

Reel sektör borcu makul seviyede

Şimşek Türkiye''deki firmaların dış borç oranının yönetilebilir seviyede olduğunu, 2014''ün ilk çeyreğinden itibaren 278 milyar dolara ulaşan özel sektör dış borç tutarının 121,9 milyar dolarının reel sektöre ait olduğunu ifade etti. Şimşek ''Reel sektörün yüzde 63''ünün döviz borcu yoktur. Döviz borcu olanların yüzde 68''inin de ihracat geliri bulunmaktadır" diye konuştu.

BES''te 5 milyon kişiye yaklaşıldı

Şimşek, yurt içi tasarruf oranını artırmak için bireysel emeklilikte teşvik sistemini değiştirip devlet katkısı sistemine geçtiklerini anımsattı. Şimşek yeni sistem ile katılımcı sayısının bu yıl Ekim''de 4.9 milyon kişiye, fon büyüklüğünün ise 33.7 milyar liraya ulaştığının bilgisini paylaştı. Şimşek, bütçede BES'e 2.4 Milyar TL ayrıldığını söyledi.


10 yıl önce