|

K.Irak''taki istikrar yüzleri güldürecek

Dünya, Kuzey Irak''ta IŞİD tehdidinin sona ermesini bekliyor. Varlık yönetim şirketi TDG Portföy Yöneticisi Ayan, bölgede asayiş sağlanmasının Türkiye''nin yüzünü güldüreceğini söyledi. Ayan, böylelikle ticaret hacminin 12 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkabileceğini belirtti.

.
00:00 - 18/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:22 - 17/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
K.Irak''taki istikrar yüzleri güldürecek
K.Irak''taki istikrar yüzleri güldürecek

ABD''li varlık yönetim şirketi The Doman Group (TDG) Portföy Yöneticisi Öner Ayan, Kuzey Irak''ta asayiş sağlanırsa Ortadoğu ve özellikle Türkiye için çok ciddi bir maddi katma değerin tekrar ortaya çıkabileceğini belirtti. Ayan, ''Bu düzelmeden en fazla yararlanacak şirketler ise bu bölgeye Türkiye''den ihracat yapan gıda ile inşaat malzemesi üreticileri, petrol ithal eden rafineriler ve ticaretin askerlerini taşıyan havayolu şirketleri olacak'' dedi.

UMUT KESİLMEDİ

Kuzey Irak''taki yatırım imkanlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Ayan, Türk şirketlerine Kuzey Irak''ta çok önemli bir ihracat kapısının daha açıldığını kaydetti. Ayan, Amerika''nın desteğiyle bölgesindeki petrolü satmayı başararak refah seviyesini arttıran Kuzey Irak''ın birdenbire özellikle Güneydoğu''daki Türk şirketlerinin en önemli pazarı haline geldiğini dile getirdi. Bir Amerikan tekstil şirketi yöneticisinin, kendisinden Türkiye''den Kuzey Irak''a mal satmaya yardımcı olacak ortak bulması konusunda yardım istediğini anlatan Ayan, bölgeyi hiç tanımadıkları için kendi başlarına giremeyecekleri bir pazar olan Kuzey Irak''a Türk şirketleri ile ortaklık kurarak adım atmanın Amerikalı şirketler için son derece cazip hale geldiğini söyledi.

ABD''Lİ TEKSTİLCİ YARDIM İSTEDİ

Ayan, işin sadece mal satıp oradan petro-dolar almakla kalmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu: ''Gördüğüm en ilginç örnek ise JP Morgan yatırım bankasının eski genel müdür yardımcılarından biri olan ve zamanında Turgut Özal''a da danışmanlık yapmış, şimdi Londra ve Boston''da iki ayrı üniversitede hocalık yapan başka bir tanıdığımın kariyer macerası. Birkaç ay önce kendisini cep telefonundan aradığımda ''Neredesin?'' diye sorup ''Erbil''deyim, yarın İstanbul''a geçiyorum'' cevabını aldığımda çok şaşırmıştım. Kuzey Irak''taki petrol satışından dolayı para kazanmış yerel yönetimlerden biri, arkadaşımı bulmuş ve bin bir türlü güvence vererek Erbil''e davet etmiş. Niyetleri kendisinden kamu maliyesi ve borçlanması konusunda danışmanlık almak ve bölgelerinde kuracakları ufak çaplı bir yüksekokul için fikir danışmakmış.''

Gıda, inşaat malzemeleri ihracı artar

Ayan, bölgede asayiş sağlanırsa Ortadoğu ve özellikle Türkiye için çok ciddi bir maddi katma değerin tekrar ortaya çıkabileceğine dikkati çekerek, bu düzelmeden en fazla yararlanacak şirketlerin ise bölgeye Türkiye''den ihracat yapan gıda ve inşaat malzemesi üreticileri, petrol ithal eden rafineriler ve ''ticaretin askerleri''ni taşıyan havayolu şirketleri olacağını vurguladı. Ayan, uluslararası gayrimenkul yatırım gruplarının da Türkiye''den sınıra yakın bölgelerde ucuz, geniş araziler arayışı içerisinde olduğu duyumlarını aldığını da sözlerine ekledi.

Ticaret hacmi 20 milyar dolara çıkar

TDG Portföy Yöneticisi Öner Ayan, Kuzey Irak''ta ne satılıyorsa yüzde 80''inin Türkiye''den gittiğini ve 12 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkabilecek bir ticaret hacminden bahsedildiğinin altını çizerek, son bir kaç aydaki negatif gelişmelerin iki taraf için de karlı ticarete sekte vurduğunu anımsattı. Bölgede umudun kesilmediğine işaret eden Ayan, beklenmedik şekilde gelişen olaylar zinciri sebebiyle Amerikan Başkanı Barack Obama''nın, ''Kuzey Irak ve Suriye için bir stratejimiz henüz yok'' diyerek kendisini düşürdüğü durumun çözümü kolaylaştırdığını belirtti.


10 yıl önce