|

Kişisel gelişimin maliyeti 7 bin lira

Yüksek gelirli ve yeni bir kazanç kapısı olarak görülen ''Kişisel Gelişim Uzmanlığı''na talep patlaması yaşanıyor. Uzmanlara göre, insanlar artık kişisel sorunları için değil, uzman olup iyi para kazanma adına maliyeti 7 bin lirayı bulan eğitim alıyor. Ancak, marka olmuş birkaç isim dışında çoğunun sonu hezimet.

Orhan Orhun Ünal
00:00 - 10/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:58 - 9/11/2014 Pazar
Yeni Şafak
Kişisel gelişimin maliyeti 7 bin lira
Kişisel gelişimin maliyeti 7 bin lira

Kişisel gelişim, son yıllarda gözde ve kazançlı sektörlerden biri olarak görülüyor. Görüştüğümüz uzmanlar, ekonomik büyüklüğü hakkında net bilgi veremeseler de kabaca şöyle bir hesap yapıyorlar: ''3 milyonumuz, ilgi duyuyor olsa ve kişi başı ortalama 100 TL harcasak, yıllık (danışmanlık, kitap- DVD satışı gibi) 30 milyon liralık bir büyüklük karşımıza çıkıyor'' Ancak gerçek rakam bunun katbekat üzerinde. Sektör temsilcileri ise kayıtdışı çalışanlardan ve danışmanım diyerek piyasada iş yapanlardan şikayetçi. Uzmanlardan sorunları ve uyarıları dinledik. Bu arada, içimizdeki ses: ''Çok kişisel bir haber olacak '' diyor.

HEVESLİLERİN ÇOĞU HEBA OLUYOR

Danışman ve Yazar Ahmet Yıldız, mesleği şöyle tanımlıyor: ''Bireylerin yarınının bugününden olumlu yönde fark oluşturması için gerekli nitelikleri kazanmasını sağlayan ve bu amaçla profesyonel yöntemler kullanan kişidir.'' Ahmet Yıldız, ''Aslında uzman değil, kendini bu unvanla lanse eden kişi sayısı fazla'' diyor ve piyasanın genel görüntüsünü: ''Artık sektör öyle bir çıkmaza girdi ki kişiler, gelişimlerine katkı sağlamak için değil, ''Gelişim uzmanı'' olmak için eğitim alıyor'' sözleriyle özetliyor. Konu, bu işte çok para var mı sorusuna gelince, piyasada ancak profesyonel ve kendisini ispatlamış uzmanların iyi gelir sağladığını belirtiyor.

4 BİN SİTE 10 BİN KİTAP YAYINDA

Yıldız, sektörün büyüklüğünü anlamamız açısından bize şu örneği veriyor: ''Ben ''Kişisel Başarı'' isimli internet sitesini 2003 yılında kurduğumda bu alanda birkaç tane site vardı. Bugün ise, sayıları binleri buluyor. 15 yıl önce 10 kitap varken; günümüzde sayı 4 bin civarında. Sektördeki imaj kaybından dolayı kitaplarını ''kişisel gelişim'' olarak tanımlamayanlarla beraber rakam onbinleri bulacaktır.''

SAKSI DERSHANELER YETENEK YÖNETİYOR

Kişisel gelişim uzmanı, Nurcan Akçan genelde üst gelir grubunun ilgi gösterdiğini anlatıyor. "Kafanızı kaldırın çoğu binada yetenek yönetimi kursu görürsünüz. Penceredeki saksı gibi çoğaldılar. Kabul etmeliyiz ki bu işin bir müşterisi var" diyor ve mesleği eleştirenlere, bu işin bir arz-talep dengesi ile cevap veriyor.

Bedel ödeyen bir kuşak var

Kişisel Gelişim Derneği (KİGEDER) Kurucusu ve halen Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Burak Olgun, meslekte yasal düzenlemelerin belirlenmesine kendini adayanlardan. Kurduğu dernek, şu an yaklaşık 10 il ve ilçede temsilcilikleriyle çalışmalarına devam ediyor. Tüzüklerini farklı platformlarda tanıtıyorlar. Mesleğe ilgiyi soruyoruz, Muhammet Burak'ın cevabı son derece şahsi: "Kişisel gelişim günümüzde ne yazık ki hak ettiği ellerde değil diye düşünüyorum. Türkiye''de bu alanın ilk temsilcileri olan ve bedelini ödeyen yetişmiş bir uzman grubundan sonra kişisel gelişimin popülerleşmesi ve kazançlı bir sektör olarak görülmesi bir anda ilgiyi bu alana çevirdi.''

Düştüysem sana bakarken düştüm

Birçoğunuz sektörü eleştirebilir ama şehirli insan için daha iyi bir hayat isteğinin tarifesi diyebiliriz belki. Biz gelişine anlattık. Hayat demişken aklımızdaki isim Borges: "Yeniden başlayabilseydim yaşamaya, İkincisinde, daha çok hata yapardım. Kusursuz olmaya çalışmaz, sırtüstü yatardım." Her sabah elinde fenerle gelen yeni güne ve sağlıklı bir nefese şükretmek gibisi yok sanki. Size bakan Suriyeli bir çocuğa üzülmek. Bu arada şahsi bir bilgi: Karar verdik, 10 ay önce sigarayı bıraktık. Düzeltiyorum, severek ayrıldık. Haliyle biraz zordu. O değil de, kişisel gelişimimiz sağlıklı olsun diye stresine katlanmışken, kafama bir saksı düşüp ölürsem, çok üzülürüm.

Bir sertifikayla uzmansın

Kişisel gelişim sektörünün canlanması ve iyi kazanç beklentisi nedeniyle herkes danışman olmuş durumda. 5 bin lirayı bulan seminer ücretleri, saati 100 liradan başlayan danışmanlık hizmetleri, kitaplarının çok satması gibi nedenler bu işe rağbeti artırıyor. İki haftayı bulan kurslara katılıp aldığınız sertifika (birçoğunun geçerliliği yok) ile kişisel gelişim uzmanı oluyorsunuz. Ardından kendinize ofis ya da internet sitesi açabilirsiniz. Sonrasında ise iş müşteri beklemeye kalıyor.

Gelişim çılgınlığı yaşıyoruz

Sadece internetten yüzlerce kişisel gelişim uzmanı bulabilirsiniz. Bazılarına rastgele telefon açıp fiyat bilgisi aldığınızda ücretlerin uzmana, kuruma ve şehre göre değiştiğini göreceksiniz. Örneğin hızlı okuma eğitim ücreti 1000-2000 TL arasındayken; hafıza eğitimi bin 500 lira, Algısal Davranış Kontrolü (NLP) danışmanlığı 2 bin 500 liradan başlıyor. 2 haftalık eğitimlere ise 7 bin lira ödemelisiniz. Danışmanlık ücretleri 150 ile 2 bin arasında. Ancak uzmanın ofisi Bebek semtinde ise 3 bin lirayı gözden çıkarmalısınız.

Büyük firmada eğitim semineri vermek 10 bin TL

Muhammet Burak Olgun, yasal boşluklar nedeniyle sektördeki ücretleri şöyle aktarıyor: "Resmi hiçbir unvanı olmayan kişiler seminerden 5 bin lira alıyor. Eğitim koçluğu 500 lira ila 2 bin arasında. Tabi ki bunlar İstanbul ve Ankara için geçerli. Gaziantep''te bu fiyata zaten kimseyi bulamaz. Türkiye''de tanınmış birinin seminer ücreti 4-5 bin lira civarında. Ama İstanbul''da büyük bir firmaya 10 bin liraya da gidebilir Kısacası, sektörde kim hangi işi tutturursa öyle ilerliyor demek çok yanlış olmaz.''

DOLANDIRICILARA DİKKAT

Olgun 'un destek almak isteyenlere naçizane tavsiyeleri: ''Uzmanı iyi seçmeleri önemli. Paranoya, kronik depresyon, panik atak gibi psikolojik rahatsızlıklarda bu alanda akademik eğitim almış bir psikiyatra gidilmeli. Mesleki sınırlarını bilmeyen, kötü örneklerden dolayı da sektörde güzel ve kaliteli çalışmalar yapan gerçek uzmanların zor durumda kaldıkları sık sık karşılaştığımız bir durum.''


9 yıl önce