|

Kişiye özel ceket dikmesini biliriz

Lüksemburg'da Türkiye'ye yatırım çağrısında bulunan Ekonomi Bakanı Zeybekci, "2023'e kadar 250 milyar $'lık yatırım fırsatımız olacak. Özel isteği olanlar bana gelsin. Kişiye özel ceket dikmesini iyi biliriz" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/11/2014 Cuma
Güncelleme: 21:01 - 27/11/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Türkiye-Lüksemburg Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) 2. Dönem Toplantısı ve İş Forumu’na katıldı. Forumda Lüksemburg Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, İç Güvenlik ve Savunma Bakanı Etienne Schneider ve Lüksemburg Maliye Bakanı Pierre Gramegna yeraldı. Zeybekci, Lüksemburg’un önde gelen yatırımcı firmalarının CEO’ları ile de bir kahvaltı yaptı. Bakan Zeybekci, Türkiye ile Lüksemburg arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği imkanlarının iki ülkenin hitap ettiği geniş coğrafyalardan dolayı önemli fırsatlar oluşturduğunu söyledi. 

250 MİLYAR DOLARLIK YATARIM

Türkiye’nin 2023 yılına kadar enerji, ulaştırma ve bilişim alanında 250 milyar dolarlık yatırım fırsatı sağlayacağına işaret eden Zeybekci, Lüksemburglu yatırımcıları Türkiye’ye davet etti. Zeybekci davetini şu cümleler ile yaptı: “Bu yatırım fırsatlarına gelin. Her kim yatırım yapmak istiyorsa kişiye özel alıyoruz. 5 ayrı kriterle yatırımları destekliyoruz. Özel istekleriniz varsa onlarla bizzat ben ilgileniyorum. Tekstil sektörünü iyi bilirim. Kişiye özel ceket dikmek anlamında hazır olduğumu belirtmek istiyorum.”

DAHA FAZLA YATIRIMCI BEKLERİZ

Zeybekci, Türkiye’ye doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının yüzde 70’inin AB’den geldiğini aktardı. Lüksemburg’un, 2002-2014 Eylül döneminde 7 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırımıyla Türkiye’ye en çok yatırım yapan ülkeler arasında 7. sırada bulunduğunu hatırlatan Zeybekci, dünyanın en büyük fonlarına ev sahipliği yapan bir ülke için potansiyelin çok daha yüksek olduğunu, bu rakamların Lükseburg’a pek yakışmadığını ifade etti. 

ORTAK İŞ FORUMU DÜZENLEYECEĞİZ

Schneider ile görüşmede Lüksemburg’un çifte vergilendirme ile ilgili Türkiye’den bazı taleplerinin olduğunu kaydeden Zeybekci, iki ülke bütün sektörlerin biraraya getirilmesini içeren iş forumu yapılması için anlaştıklarını  söyledi. Zeybekci, “Bizden taleplerini anlayışla karşılıyoruz. Bazı ufak konular var onları da anladık. Şubat'ta Türkiye'ye geldiğinde bunları çözeriz” dedi. 

Türkiye ikinci evim

Lüksemburg Başbakan Yardımcısı, Etienne Schneider da Türkiye’nin öncelikli pazarlardan biri olduğunu belirterek, “Türkiye kesinlikle öncelikli pazarlarımızdan biri. Fırsatlar sunuyor. Türkiye’ye ikinci evim diyebilirim. Turist olarak da çok geldim. Türkiye  dostuyum. Güzel yemekleri var. Siyasi ilişkilerimiz de iyi. Türkiye’nin Suriyelilere gösterdiği ev sahipliği önemli. Lüksemburg’un dönem başkanlığı döneminde size her fırsatta yardım sunacağız” dedi.


Fon cenneti Lüksemburg

DEİK Türkiye-Lüksemburg İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Pınar Eczacıbaşı, iki ülke ticaret hacminin 2011 yılında 216 milyon dolar iken 2013 yılında 189 milyon dolara gerilediğini söyledi. Eczacıbaşı, "Türkiye Lüksemburg’dan yönetilen fonlar ve şirketler için uygun fırsatlar sunuyor. AB’nin en yüksek marketlerine açılan Lüksemburg Türk şirketleri için cazip yatırım imkanları sunuyor” dedi.

#Nihat Zeybekci
#Türkiye-Lüksemburg
#Pierre Gramegna
9 yıl önce