|

Maliye 'iptal'de geç bile kalmış

Tuskon''un, ihalesine karşı çıktığı İstanbul Yenibosna''daki arsanın ön izninin iptali konusunda Maliye'nin nezaketen yıl sonunu beklediği öğrenildi. Tuskon ise 17-25 Aralık darbe girişiminden bir hafta sonra, Başbakanlığın iznine tabi olan konuyla ilgili süre uzatılması talebinde bulunmuş.

İbrahim Acar
00:00 - 30/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:19 - 29/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Maliye 'iptal'de geç bile kalmış
Maliye 'iptal'de geç bile kalmış

Tuskon''un ''bize tahsis edildi'' diyerek sahiplenmek istediği İstanbul Yenibosna''daki arsayla ilgili yeni detaylara ulaştık. Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü''nün ön izinle Tuskon''a yaptığı tahsis işleminin sözleşmesinde Maliye''nin tek taraflı olarak sözleşmeyi iptal etme hakkı bulunduğu anlaşıldı.

NEZAKETEN BİR YIL BEKLEDİ

Bu tür işlemlerde genellikle 1 ile 4 yıl süreli tahsisler yapan Maliye Bakanlığı Yenibosna''daki 36 bin metrekarelik arsayı 1 yıllık ön izinle Tuskon'a tahsis etti. İrtifak hakkı tanınmadığı için bir yıllık süreyi beklemeden de sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetme hakkı bulunan kamu idaresinin nezaketen bir yıl bekledikten sonra ön izin süresini uzatmama kararı aldığı öğrenildi.

DEĞERİ HIZLA ARTINCA İPTAL ETTİ

Maliye''nin ön izni uzatmama kararında arsanın kısa sürede değerlenmesi etkili oldu. Alınan kararın ne kadar isabetli olduğu gerçeği önceki gün yapılan ihalede sunulan tekliflerle de tescillendi. Tuskon''un 1,6 milyon lira ile kiralamak istediği arsanın ihalesinde KUYAŞ, 300 milyon TL gelir üzerinden Emlak Konut''a % 32 hisse (96 milyon TL gelir) teklif etti.

TUSKON 1,6 MİLYON TL VERMİŞTİ

İlgili arsaya 49 yıllığına kiracı olarak kullanmak isteyen Tuskon ise, 2012'de yapılan ihalede yıllık kira bedeli olarak 1,6 milyon TL teklif etmişti. Buna göre; eğer Milli Emlak ön izin hakkı için iptal kararı almasaydı Tuskon; 49 yıl kullanacak ve kira olarak 78 milyon dolar ödemiş olacaktı.

Büyükşehir de onaylamadı

Tuskon''un ilgili arsa üzerinde yapmayı planladığı inşaat projesi için 2013''te geliştirdiği planın İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu'nda onaylanmaması nedeniyle Belediye Meclisi gündemine sunulmadığı öğrenildi.

Başbakanlık izin vermedi

2012'de düzenlenen ihalenin ardından Tuskon ile İstanbul Valiliği Defterdarlık Avrupa Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı arasında bir sözleşme imzalandı. Tuskon; 2013 için ön izin süresinin uzatılması için yaptığı başvuru olumlu sonuçlandı. Ön iznin 2014 yılı için uzatılması talebiyle 3 Ocak 2014 tarihinde Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı''na başvuran Tuskon ''ret'' cevabı aldı. 2012/15 sayılı Başbakanlık Genelgesi''ne göre, bu tür durumlarda süre uzatım işlemleri Başbakanlık onayına tabi olduğu için İstanbul Valiliği, konuyu Başbakanlığa sordu.

25 ARALIKTAN BİR HAFTA SONRA

Başbakanlık ise; 17.01.2014 tarih ve 87 sayılı görüşü ile sure uzatmayı uygun görmeyerek Tuskon''un başvurusuna 'ret' cevabı verdi. Paralel yapı 17 ve 25 Aralık 2013'te yaptığı girişimlerle hükümeti devirmeye çalışılırken, aynı çevrenin iş adamları örgütü olarak bilinen Tuskon''nun darbe girişiminden bir hafta sonra, devirmeye çalıştıkları o dönemin Başbakanı Erdoğan''ın iznine tabi olan konuyla ilgili ön talep izninin uzatılması için başvuruda bulunması dikkat çekiyor.

9 yıl önce