|

MB'ye son çağrı

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Fed''in tahvil alımını sonlandırmasının ardından Merkez Bankasının faiz indirimine gitmesi gerektiğini yineledi. Fed kararının Türkiye''nin de etkileneceğini belirten Zeybekci, ''Çekingen değil, cesur olmak lazım ve faiz indirimine gitmek lazım'' dedi.

.
00:00 - 1/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:16 - 31/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
MB'ye son çağrı
MB'ye son çağrı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gündemdeki son gelişmeleri Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası''nda değerlendirdi. Amerikan Merkez Bankası''nın (Fed) tahvil alım programını sonlandırmasının Türkiye''ye etkilerini değerlendiren Bakan Zeybekci, 2008 krizinden sonra Fed''in parasal genişlemede çok agresif bir yaklaşımı olduğunu hatırlattı. Şimdi ise bunu sonlandırdığını ancak faiz konusunda ise yine farklı seslerin çıkmaya başladığını anlatan Zeybekci, buna karşın Avrupa Merkez Bankası''nın tam tersi kararlar aldığını ifade etti.

AVRUPA DA ETKİLENİR BİZ DE

Türkiye''nin dış ticarette ve doğrudan yatırım girişinde büyük ölçüde Avrupa''ya bağlı olduğuna dikkat çeken Zeybekci, ''Gerek dış ticarette gerekse de doğrudan yabancı yatırımlarda Avrupa''ya bu kadar çok bağlı olan Türkiye''nin, birbirinin tam tersi iki parasal harekette etkilenmesi beklenen asıl kısım Avrupa''dır. Evet, Türkiye Fed''den etkilenecektir ama Avrupa Birliği''nden etkilenmesiyle, Fed''den negatif etkilenme nötrolize olacaktır, hatta artıya geçecektir. Yani Türkiye, bundan pozitif yönde etkilenecektir'' dedi.

NEDEN ÇEKİNGEN DAVRANIYOR?

Türkiye''de Merkez Bankası''nın faizle ilgili çekingen hareketlerine dikkat çeken Bakan Zeybekci, ''Neden çekingen Merkez Bankası? Fed''in bu adımlarından dolayı, işte ne olur ne olmaz ileride Fed''in bu faiz artırımıyla Türkiye''den para çıkışı olması endişeleriyle bunu yapıyor ama tam tersi Avrupa Birliği''nden böyle bir hareket gelecek ki geliyor. Dolayısıyla burada çekingen olmamak lazım, burada cesur olmak lazım, burada faiz indirimine gitmek lazım'' çağrısında bulundu. Zeybekçi, derecelendirme kuruluşlarının ise herzamangibi siyasi davrandıklarını kaydetti.

Japonya pazarı için çok ümitliyiz

Japonya''da serbest ticaret anlaşması için teknik çalışmaların bittiği bilgisini de veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, resmi görüşmelerin başladığını ifade ederek, Japonya''nın karar alırken inanılmaz bir muhafazakar yapısı olduğunu söyledi. Japonya''ya narenciye ihracatının başladığına işaret eden Zeybekci, ''Şimdi çilekte problem bitti, kiraz da devam edecek. Ama önemli olan beyaz et ihracatı. Son noktaya geldik. Beyaz ette bir kaç hafta içerisinde Japonya''da Türk tavuk sektörü için çok güçlü bir pazar açılmış olacak. Tekstil ve konfeksiyonla ilgili de yeni bir pazar açılmış olacak. Hedefimiz 2015 yılı sonuna kadar serbest ticaret anlaşmasını bitirmek. Bu süreçte bir çok üründe de serbest ticarete geçmiş olacağız. Çok ümitliyiz Japonya için'' dedi.

Günde 2 bin haber sunuyoruz

AA Genel Müdürü Kemal Öztürk, AA''nın şu anda dünyada 84 ülkede temsilcisi olduğunu ve 8 dilde yayın yaptığını söyledi. Öztürk, Günlük 2 bin haber, 1800-1900 civarında fotoğraf ve 250 civarında da video yayınladıklarını anlattı.

RO-RO'da zorluk yaşamayız

Mısır''ın Ro-Ro anlaşması ile ilgili kararını değerlendiren Zeybekci, ''Herkes şundan emin olsun ki Mısır''la Ro-Ro hatlarının iptal edilmesi kaynaklı olarak ihracatımız ve taşımacılığımız bir zorluk yaşamayacak'' dedi. Bakan Nihat Zeybekci, bazı olumsuzlukların, iki ülkenin de gelecekle ilgili ekonomik bağlarını negatif yönde etkilemesine izin verilmemesi gerektiğini ifade etti. ''Birbirimizi yok saymamız mümkün değil'' diyen Zeybekci, ''Bazı hassasiyetlerimizi ayrı tutarak söylüyorum, iki ülkenin ekonomik menfaatlerinin zarar görmeyeceği veya en az zarar göreceği yolların bulunacağına inanıyorum'' değerlendirmesinde bulundu.


9 yıl önce